-
BIST 100
16406,97%1,32
-
DOLAR
44,11% 0,08
-
EURO
51,02% -0,02
-
GRAM ALTIN
7337,76% 0,03
-
Ç. ALTIN
11798,29% -0,24
Türkiye ekonomisinde net finansal açık azaldı
Türkiye ekonomisinde net finansal açık azaldı
TCMB’nin 2025 yılı üçüncü çeyrek Finansal Hesaplar Raporu’na göre, Türkiye ekonomisinin net finansal pozisyon açığı GSYİH’ye oranla yüzde 20,8’e gerilerken, toplam ekonomi bu dönemde net borç veren konuma geçti.
ANKARA (İGFA) - Merkez Bankası 2025 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin Finansal Hesaplar Raporunu yayımladı.
Rapora göre, dönem sonu itibarıyla yurt içi yerleşik sektörlerin toplam finansal varlıkları 202 trilyon TL, yükümlülükleri ise 214 trilyon TL olarak gerçekleşti. Veriler, Türkiye ekonomisinin net finansal pozisyon açığının bir önceki çeyreğe göre 1,9 puan azalarak gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranla yüzde 20,8 seviyesine gerilediğini ortaya koydu.
TOPLAM EKONOMİ NET BORÇ VEREN KONUMDA
Sektörlerin net finansal işlemleri incelendiğinde, bir önceki çeyrekte GSYİH’nin yüzde 3,2’si oranında net borç alan konumda bulunan toplam ekonomi, 2025’in üçüncü çeyreğinde GSYİH’nin yüzde 0,6’sı oranında net borç veren konuma geçti.
Yurt içi sektörlerin finansal bilançolarına göre; toplam ekonomi genel olarak borçlu pozisyonda yer alırken, hanehalkı ile dünyanın geri kalanının yurt içindeki diğer sektörlerden alacaklı olduğu gözlendi. Finansal olmayan kuruluşlar ve genel yönetim ise diğer sektörlere borçlu konumda bulunuyor.
Hanehalkının finansal varlıkları içinde para ve mevduat kalemi yaklaşık yüzde 56’lık payla öne çıkarken, yükümlülüklerin neredeyse tamamını krediler oluşturdu.
Finansal olmayan kuruluşların bilançosunda ise hisse senedi ve özkaynaklar, hem finansal varlıklarda hem de yükümlülüklerde belirleyici kalemler oldu. Bu kalemlerin payı, finansal varlıklarda yüzde 52, yükümlülüklerde ise yüzde 49 seviyesinde gerçekleşti.
BORÇLULUK ORANLARI ULUSLARARASI KARŞILAŞTIRMADA DÜŞÜK
Raporda, Türkiye’de yerleşik sektörlerin borçluluk oranlarının diğer ülkelerle kıyaslandığında görece düşük seviyelerde seyrettiği vurgulandı. Kredi ve borçlanma senetleri niteliğindeki toplam borcun GSYİH’ye oranı, 2025 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 94 olarak gerçekleşti. Bu oran bir önceki çeyreğe kıyasla sınırlı bir artış gösterdi.
Söz konusu Merkez Bankası'nın üçüncü çeyrek raporunun tamamına ulaşmak için tıklayabilirsiniz
Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
TİHEK’te "İslamofobi ile mücadele" paneli düzenlendi
Adıyaman’da Yeşilay Haftası Satranç Turnuvası gerçekleştirildi
Adıyaman’da Geleneksel Okçuluk Heyecanı yaşandı
Bursa Osmangazi'de Anadolu’nun kahramanlık türküleri yankılandı
Kırmızı bültenle aranan 16 şahıs Gürcistan’da yakalandı
Malatyalılardan Kürecik NATO Radar Üssü ve Patriot tepkisi
Kırmızı bültenle aranan 13 kişi Gürcistan’da yakalandı
İran, siyonist Şin Bet karargahına İHA'yla hedef aldı
Yuvamız Bakırköy’de miniklere “Sıfır Atık” eğitimi
Edirne 2. Amatör’de gruplar belli oldu
Fitre sadece bir yardım değil, oruçtaki kusurları tamamlayan ibadettir
Konya’da kütüphanelerde masa rezervasyonu uygulaması
Çin’in en büyük siyasi toplantısı sona erdi
Konya Karatay’da online rezervasyon dönemi genişliyor
Ordu OKSM'DE Ramazan'ın manevi ışıltısı
Süt ve süt ürünlerinde yoğurt üretimi arttı
Konya’da trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti
Diyarbakır'da otomobil yayaya çarptı
Merkez Bankası rezervleri 197,5 milyar dolara geriledi
İran'ın 41. dalga operasyonu başladı: "Düşmanın her seviyedeki zulmüne tereddütsüz cevap verilecek"
Ömer Kocakaya, Adıyaman’da kaybolmaya yüz tutmuş mesleğini 40 yıldır sürdürüyor - Videolu Haber
Elazığ Valiliği’nden at arabasıyla hasta taşınması iddiasına açıklama
İlaç fiyatlarında yeni kur düzenlemesi yürürlüğe girdi
Kenya’da sel felaketinin sebep olduğu can kaybı yükselmeye devam ediyor
Bakan Göktaş, BM KSK 70'inci oturumu kapsamında ikili görüşmelerde bulundu
Bakan Tekin 12 Mart programına katıldı
Edirne’de 2026 çeltik ekim başvuruları başladı
Paris’te "Türkiye-NATO: Gelecek perspektifleri" konferansı düzenlendi
Ziraat mühendislerinden çiftçilere kritik uyarılar
Yükleniyor











