Tarih: 22.10.2024 11:39

Ukrayna'da NATO'ya karşı Rusya'nın gücü: Kremlin yalnız değil!

Facebook Twitter Linked-in

Rusya, Ukrayna'daki cephe hattına her yıl milyonlarca top mermisi atıyor ve sıklıkla yabancı müttefikleri tarafından sağlandığı bildirilen ekipmanlarla sivil hedeflere saldırıyor. İlk bakışta Rusya'nın Ukrayna'yı açıkça destekleyen NATO cephaneliğiyle tek başına savaştığı görülüyor. Ancak Batılı ülkeler Rusya'nın silah üretme kabiliyetini engellemek için ambargo uygularken, Çin, İran ve Kuzey Kore'nin Moskova'nın savaş makinesine yardım ettiği iddia ediliyor.

Musavat.com bu konuda BBC'nin bir çalışmasını sunuyor.

İran'ın Ukrayna'ya karşı uçaksavar füzeleri ve füzeleri

İran, Rusya ile 200'den fazla kısa menzilli füze tedariki konusunda anlaşma imzaladı. Bu sözleşmeye dahil olan Feth-360 füzeleri 120 kilometre menzile sahip ve 150 kilogram patlayıcı taşıyabiliyor. ABD istihbaratı, onlarca Rus askerinin bu füzeleri fırlatmak için İran'da eğitim aldığını bildiriyor. ABD Dışişleri Bakanı Blinken de füzelerin yakın gelecekte Ukrayna'ya karşı kullanılabileceğini kaydetti. Feth-360 füzelerinin Ukrayna'nın sınıra yakın şehirlerini ve enerji santrallerini hedef alabiliyor olması, Rusya'nın elindeki daha uzun menzilli füzelerin ülke içindeki hedefleri vurmak için kullanılabileceğini akla getiriyor.

Londra'daki "King's College" Savaş Araştırmaları Bölümü'nden Dr. Marina Miron, "Feth-360, yakın hedefleri vurma açısından ülkede Rusya'ya özgü bir füze. Miron, Rusya'nın da karşılığında İran'a askeri teknoloji, büyük ihtimalle nükleer teknoloji aktarabileceğini belirtiyor.

Ukrayna hükümeti ve Batılı istihbarat örgütleri de İran'ın 2022 sonbaharından bu yana Rusya'ya Şahid-136 tipi İHA'lar sağladığını bildiriyor. Rusya, Ukrayna'nın hava savunma sistemini devre dışı bırakmak için bu İHA'ları yoğun bir şekilde kullanıyor.

Kuzey Kore'den top mermisi, füzeler ve ordu

ABD Askeri İstihbarat Servisi, Mayıs 2024'te yayınlanan bir raporda, Kuzey Kore'nin Rusya'ya üç milyon mermi sağladığını bildirdi. Toplar, Ukrayna'da ön cephede her iki tarafın da kullandığı ana silahtır. Britanya Kraliyet Araştırma Merkezi (RUSI), Rus kuvvetlerinin topçu ateşinde Ukrayna'ya göre 5:1 avantajlı olduğunu bildirdi.

RUSI, Rusya'nın 2023 kış aylarında Doğu Ukrayna'nın geniş bölgelerini ele geçirmesinde bunun önemli bir faktör olduğuna dikkat çekiyor.

Ocak 2024'te Ukraynalı istihbarat yetkilileri, büyük bir hava saldırısında Kharkiv şehrine gönderilen, Kuzey Kore'de üretilen kısa menzilli füzelerin kalıntılarını buldu. Ukrayna çizimleri, bunlardan birinin KN-23 olarak da bilinen Hwasong-11 olduğunu gösteriyor. Bu kısa menzilli balistik füzenin menzili 400 ile 690 kilometre arasında olup, 500 kilograma kadar savaş başlığı taşıyabiliyor.

ABD Askeri İstihbarat Servisi, Rusya ile Kuzey Kore'nin 2022 sonbaharında silah satışı görüşmelerine başladığını, Kuzey Kore'den gelen ilk füzelerin 2023 sonbaharında test edilmek üzere Rusya'ya gönderildiğini bildiriyor. Ocak 2024'ten bu yana bu füzeler Ukrayna'yı hedef alıyor.

Dr. Miron'a göre Hwasong-11 füzeleri, İskender gibi kendi kısa menzilli füzelerini Rusya'ya göndermekten daha ucuz. Ancak meselenin özü sadece İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerle silah anlaşmaları imzalamak değil, Batı'ya Rusya'nın bir ülke olduğunu gösteriyor. 11 gibi balistik füzeler sesten hızlı hareket ettikleri için ele geçirilmeleri zordur ancak Ukraynalı istihbarat uzmanları, Kuzey Kore'den gelen füzelerin çoğunun
ve içerideki Rus kuvvetlerinin elektronik arızalar nedeniyle hedeflerine ulaşamadığını söylüyor. Ukrayna medyasına göre, 2023 yılında ülkenin doğusundaki Rus askeri eğitim merkezine düzenlenen füze saldırısında 6 Kuzey Koreli subay ölmüş, 3 subay da yaralanmıştı.

Çin teknolojisi

NATO üyesi ülkelerin liderleri, Çin'in Rusya'nın "sarsılmaz desteğine" sahip olduğunu ve Moskova'nın savunma sanayisine "büyük ölçekli destek" sağladığını söylüyor. NATO liderleri, Çin'in bilgisayar çipleri gibi sivil kullanıma yönelik parçalar sağladığını ancak aynı zamanda silah üretiminde de kullanılabilecek parçalar sağladığını savunuyor.

ABD merkezli bir düşünce kuruluşu olan Carnegie Uluslararası Barış Vakfı (CEIP), Çin'in Rusya'ya uçaksavar füzeleri, füzeler ve füzelerin üretiminde kullanılabilecek "yüksek öncelikli" çift kullanımlı parçalar halinde ayda 300 milyon dolar gönderdiğini bildirdi. tanklar. CEIP, Rusya'nın 2023 yılında yüksek öncelikli ve çift kullanımlı ürünlerin %89'unu Çin'den ithal edeceğini belirtiyor. Vakıf raporuna göre, savaş öncesinde bu ürünlerin çoğunun Almanya ve Hollanda tarafından tedarik edildiği bu ticaret kısıtlandığında boşluğu Çin doldurdu. "Reuters" haber ajansı, Rusya'nın Garpia-3 adı verilen yeni uzun menzilli İHA'yı üretmek üzere Çin'de bir fabrika açacağını bildirdi.

Nesimi
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —