9973,12%1,08
35,57% 0,40
36,58% -0,07
3096,97% 0,13
4952,28% 0,14
Özgür Asya Radyosunun (RFA) Geçtiğimiz haftalardaki soruşturmaları sürerken, Çinliler tarafından açılan “yasadışı kuyuların” çoğunun Korla’da olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak edinilen bilgiye göre, Çinli yetkililer “yasadışı kuyulara” göz yumulduğu için ekolojik dengelere zarar gelmişti.
“YA BİZİM HAKKIMIZ NE OLACAK?
Toplama kamp tanığı Zümret Davut’un sosyal medya hesabından paylaştığı yeni videoya görüntülerinde, Kaşgar’ın Yopurga İlçesi’ndeki bir köyde Uygur çiftçiler tarafından kazılan kuyular “yasadışı” olduğu gerekçesiyle zorla kapatıldığını gösteriyor. Yerel yetkililer, operasyonun en az bir yıldır devam ettiğini, aktarırken, kuyu sahibi genç, “Yasa uygulayıcılarının görevini kötüye kullandığını, devletin siyasetini yasadışı sayarak haklarını çiğnediği” şeklindeki haklı isyanını dile getirerek, kuyularını kapatmaya çalışan memurları tek tek cep telefoncuyla kayda alıyor ve Çin kaynaklı sosyal medyada platformlarında paylaşıyor.
Görüntü kayıtlarına göre Uygur çiftçilerin açtığı kuyular zorla kapatılıyor. İçi toprakla dolduruluyor. Konuşmalara göre, bu kuyunun kapatılması demek, 50 dönümden fazla arazinin susuz kalması anlamına geldiği anlaşılıyor.
Bilgilere göre Yerel yetkililer köylerde “yasadışı kuyuların” gömülmesi gerektiğini, toprak sahiplerinin sulama ihtiyacı için bölge Bingtuan’dan sözde (Xinjiang Üretim Ve İnşaat Kolordusu) su satın alabilecekleri ifade ediliyor.
Geçtiğimiz haftalarda Özgür Asya Radyosunun (RFA) Aktardığına göre, Çinli yerleşimciler tarafından onlarca yasadışı kuyular kazılması nedeniyle failler elini kolunu sallayarak serbest bırakılırken, bölge halkının tepkisiyle karşı karşıya kalmıştı. Kuyu kazma cinayeti hükümet nezdinden hiçbir önlem alınmaması neticesinde, Doğu Türkistan’ın ekolojik dengesini tehdit edecek boyutlara kadar ulaştığı ifade edilmişti.
GÖNÜLLÜ KÖLELİK SİSTEMİ?
Türkistan Press Editörü Muhammed Ali ATAYURT Konu ile ilgili, “Doğu Türkistan’da artan Çinli nüfus, bazı bölgelerde su kıtlığı sorununun her geçen yıl artmasına neden olduğunu, ilgili Çin kaynaklı Raporlar ve Sınır ötesi araştırmalara göre, bölge sakinleri izinli veya izinsiz kuyu açarak sorunu kısmen çözüme kavuşturabilmekteyken, ancak son bahardan bu yana Doğu Türkistan’daki Çinli yetkililer Çinli yerleşimcilere sağlanan imtiyazlar çerçevesinde kuyular kazılmasına göz yumdu, lakin Uygurlara gelince denetimden geçirmeden zorla kapatıldığını, buradaki amaç, halkı yıldırma politikası olduğunu ve yıllardır ‘Haşar’, sulama kanallarının tekelleşmesi gibi sorunlarla karşı karşıya olan kırsaldaki halkı topraklarını bedavaya Bingtuan’a satmaya zorlamak ve gönüllü kölelik sistemine dahil olmalarını sağlamak olduğunu” değerlendirdi.