10000,70%1,11
35,32% 0,00
36,46% -0,02
3032,03% 0,20
4888,06% 0,02
Aile yapısının güçlenmesi için önemli uyarılarda bulunan Bursa İl Müftülüğü Vaizi Bekir Şahin, Kur'an-ı Kerim’deki "Bekârları evlendirin" emrini hatırlatarak, büyüklerin gençleri evlendirmeye öncülük etmesi gerektiğini belirtti.
Aile yapısının güçlenmesi, hem bireylerin huzuru hem de toplumun refahı açısından önem arz ediyor. Aile üyelerinin birlikte hareket etmesi, ortak değerler etrafında birleşmesi ve her bireyin sorumluluklarını yerine getirmesi, sağlıklı ve güçlü bir aile yapısının temelini oluşturuyor.
Bursa İl Müftülüğü Vaizi Bekir Şahin, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, ailelerin sağlam temeller üzerine kurulması gerektiğini vurguladı.
Şahin, aile yapısının güçlenmesinin yalnızca bireysel bir sorumluluk değil, toplumsal bir yükümlülük olduğunu belirterek, sağlıklı bir aile yapısının inşa edilmesinin toplumun temellerinin güçlenmesine katkı sağlayacağını söyledi.
"Çocuklarımızı eğitmemiz gerekiyor"
Kur'an-ı Kerim'de "Bekârları evlendirin" denildiğini belirten Şahin, "Bekârlara 'Evlenin' demiyor, 'Bekârları evlendirin' buyuruyor. Burada muhatap kim? Biz büyükler, ön ayak olacağız. Büyükler olarak evlendirmeye çalışacağız. Zaten bir insanın kendi çocuğunu kendisinden iyi tanıyan olmaz. Herkes daha iyi tanır ve kendi çocuğuna en iyisini bulmak ister. Ona uygun, yapısına uygun, en iyisini bulmak ister. Zaten bu şekilde aileler işin içine girdiğinde, onlar birbirlerine tavsiye ettiğinde, zaten gençlere kalan sadece birbirini görüp beğenmek. Görüp beğenirse de zaten problemin büyük bir çoğunluğu hallolmuş oluyor. Ve bu şekilde sağlam bir aile kurulmuş olur." diye belirtti.
"Başıboş değiliz"
Allah bir evlat verdiğinde, "Bu çocuk benim, kimse karışamaz" gibi bir algı olmaması gerektiğini kaydeden Şahin, "Bu çok yanlıştır. Aslında, belki de bu işin imtihan gereği, bu işin doğası gereği, belki de Rabbimiz ne yaptı? Bir insan yaratıyor ve bu insanı bir aile içinde yaratıyor. Diyor ki 'Yalnız değilsiniz, başıboş değilsiniz.' Ve o aile içinde o çocuk büyüyor. Diyor ki Rabbimiz, tabiri caizse, 'Kulum, bak ben bir kul yaratıyorum ve ben bu kulu hesaba çekeceğim. Bu kulu imtihan edeceğim. Ama imtihan öncesi hazırlık sürecinde size emanet ediyorum ve burada size düşen, bu kulumu imtihana en iyi şekilde hazırlamak. Eğer ki imtihanı hazırlarsanız ve imtihanı geçerse, siz de mutlu olursunuz ve mükafatını siz de görürsünüz. Ama eğer bu kulumu imtihana hazırlamazsanız, 'Benim çocuğum, kimse karışamaz, istediğim gibi yaparım' derseniz, o zaman bu imtihanda çocuk başarısız olur ve başarısız olduğunda hem dünyada sıkıntı çekersiniz, hem ahirette de onun cezası olur, karşılığı olur.' O yüzden, biz başıboş değiliz. Etrafımızda insanlar var, Rabbimiz var, bizim bir dinimiz var, Peygamberimiz var. Önümüzde rehber olarak rehberlik ediyor ve biz bu şekilde, bu kurallara, bunlara dikkat ettiğimizde, aile müessesesinde çok güzel bir şekilde ayakta oluruz." dedi.
"Görevlerimizi ihmal ettiğimizde sorunlar başlıyor"
Bir anne babanın evladına karşı üç önemli görevi olduğunu vurgulayan Şahin "Allah buna ahiret günü, 'Ben sana bir çocuk emanet ettim, sen buna karşı görevlerini neden yapmadın?' diye soracak. Birincisi, doğduğu zaman güzel isim koymak. Çünkü isim kimliktir. Bir insan sürekli onunla çağrılıyor. Çağrıldıkça psikolojik bir etkisi de var bu ismin. Manası güzel olacak isim. İkincisi, yaşı geldiğinde dinini öğretecek. Yaşı geldiğinde hayırlı bir insanla evlendirecek. Bu üç görevi yapmazsa, Allah hesap sorar 'Sen görevini yapmadın' diye. Aslında bizler, aile müessesesinin ayakta durması için görevlerimizi çok iyi yapmamız lazım. Görevlerimizi ihmal ettiğimizde, işte o zaman sorunlar başlıyor. Aile çatırdamaya başlıyor." şeklinde konuştu.
"Biz aileyle buralara geldik"
Büyük fotoğrafa bakarsak, önce aileyi kurarken dikkat etmek gerektiğini ifade eden Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Eş çok önemli ve daha sonra bu ailenin meyvesi olan çocuklarımızı yetiştireceğiz; bizim görevimizdir. Bu şekilde yolumuza devam edeceğiz. Bunları yaparsak, önce sağlam bir temel atıp güzel bir başlangıç yaparsak, iyi bir eş seçersek ve sonra da kendimiz ve çocuklarımızı da yetiştirirsek, dinimizin emrettiği şekilde yetiştirirsek, inşallah bu aile müessesesi uzun süre ayakta, sapasağlam bir şekilde kalır. Ki bizim ecdadımız bize en büyük örnektir. Biz aileyle buralara gelmişiz." diye konuştu. (İLKHA)