Bugün, 24 Ekim 2024 Perşembe
  • BIST 100

    8714,69%-1,4
  • DOLAR

    34,26% -0,04
  • EURO

    37,06% 0,25
  • GRAM ALTIN

    3002,40% 0,33
  • Ç. ALTIN

    5018,27% 0,00

Xi, BRICS iş birliğinin daha kaliteli bir şekilde geliştirilmesini savunuyor

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Çarşamba günü BRICS ülkelerini BRICS iş birliğinin daha kaliteli bir şekilde geliştirilmesi için çalışmaya çağırdı.

DÜNYA 24.10.2024 08:11:00 0
Xi, BRICS iş birliğinin daha kaliteli bir şekilde geliştirilmesini savunuyor

Şi, Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenen 16. BRICS Zirvesi'ne hitap ederken bu açıklamaları yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başkanlık ettiği zirveye Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan da katıldı. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva da zirveye video bağlantısıyla katıldı.

Şi, küçük grup toplantısında BRICS ailesine katılan yeni üyeleri memnuniyetle karşıladı ve birçok ülkeyi ortak ülke olmaya davet etti.

Xi, BRICS'in genişlemesinin kalkınma tarihinde önemli bir dönüm noktası ve uluslararası durumun evriminde önemli bir olay olduğunu belirtti. BRICS ülkelerinin bir araya gelmesinin ortak arayışları ve genel barış ve kalkınma eğilimi için olduğunu söyledi.

Dünyanın bir asırdır görülmemiş hızlanmış değişimler geçirdiğini, çok kutupluluğun yeni eğilimleri ve "yeni bir Soğuk Savaş" riskleriyle işaretlendiğini vurgulayan Xi, BRICS ülkelerinin tarihi fırsatı değerlendirmeleri, proaktif adımlar atmaları, açıklık, kapsayıcılık ve kazan-kazan işbirliğinin orijinal özlem ve misyonuna bağlı kalmaları, Küresel Güney'in yükselişinin genel eğilimine uymaları, farklılıkları koruyarak ortak zemin aramaları, ortak değerleri daha da sağlamlaştırmak için birlikte çalışmaları, ortak çıkarları korumaları ve birlik yoluyla BRICS ülkelerini güçlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Şi, "BRICS'i, Küresel Güney ülkeleri arasındaki dayanışma ve iş birliğini güçlendirmek için birincil bir kanal ve küresel yönetişim reformunu ilerletmek için öncü bir güç haline getirmek için birlikte çalışmalıyız" dedi.

Dünya ne kadar çalkantılı olursa, BRICS ülkelerinin barış, kalkınma ve kazan-kazan iş birliği bayrağını o kadar fazla tutması, BRICS'in özünü geliştirmesi ve gücünü göstermesi gerektiğini vurguladı. BRICS ülkeleri barışın sesini yükseltmeli, çatışma yerine diyaloğu ve ittifak yerine ortaklığı öne çıkaran yeni bir güvenlik yolunu savunmalıdır.

Xi, BRICS ülkelerini ortak bir kalkınma yolunu izlemeye, evrensel olarak faydalı ve kapsayıcı bir ekonomik küreselleşmeyi savunmaya ve ortak kalkınma ilkesine bağlı kalmaya çağırdı. BRICS ülkelerinin işbirliğinin temellerini sağlamlaştırmaları, tarım, enerji, mineraller, ekonomi ve ticaret gibi geleneksel alanlarda işbirliğini derinleştirmeleri, yeşil, düşük karbonlu ve yapay zeka gibi gelişmekte olan alanlarda işbirliğini genişletmeleri ve ticaret, yatırım ve finansal güvenliği korumaları gerektiğini söyledi.

Daha sonra geniş katılımlı bir toplantıya katılan Çin Devlet Başkanı, BRICS'in gelecekteki gelişimine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu ve beş öneride bulundu.

"Dünya türbülans ve dönüşümle tanımlanan yeni bir döneme girerken, geleceğimizi şekillendirecek önemli seçimlerle karşı karşıyayız. Dünyanın düzensizlik ve kaos uçurumuna düşmesine izin mi vermeliyiz, yoksa onu barış ve kalkınma yoluna geri döndürmek için mi çabalamalıyız?" dedi Xi.

Zamanımız ne kadar çalkantılı hale gelirse gelsin, daha kararlı bir şekilde ön saflarda durmamız, azim göstermemiz, öncülük etme cesaretini göstermemiz ve uyum sağlama bilgeliğini ortaya koymamız gerektiğini vurgulayan Çin, BRICS ülkeleri arasında daha büyük bir iş birliğinin yüksek kaliteli gelişiminde yeni bir ufuk açmak için tüm BRICS ülkeleriyle çalışmaya istekli olduğunu kaydetti.

"Barışa bağlı bir BRICS inşa etmeliyiz ve hepimiz ortak güvenliğin savunucuları olarak hareket etmeliyiz," dedi Xi. Yalnızca ortak, kapsamlı, işbirlikçi ve sürdürülebilir güvenlik vizyonunu benimseyerek evrensel güvenliğe giden yolu açabiliriz, diye ekledi.

Şi, BRICS ülkelerini şu üç temel ilkeye uymaya çağırdı: Savaş alanlarının genişletilmemesi, düşmanlıkların tırmandırılmaması, yangının körüklenmemesi ve Ukrayna'daki durumun hızla azaltılması için çaba gösterilmesi.

BRICS ülkelerini de Gazze'de derhal ateşkes ilan etmeye ve Filistin sorununa kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüm bulmak için çaba göstermeye çağırdı.

"Yeniliğe kendini adamış bir BRICS inşa etmeliyiz ve hepimiz yüksek kaliteli kalkınmanın öncüleri olarak hareket etmeliyiz," dedi Xi. "Zamana ayak uydurmalı ve yeni kaliteli üretim güçleri yetiştirmeliyiz."

Xi, Çin'in yakın zamanda Çin-BRICS Yapay Zeka Geliştirme ve İş Birliği Merkezi'ni kurduğunu, BRICS Derin Deniz Kaynakları Uluslararası Araştırma Merkezi, BRICS Ülkelerinde Özel Ekonomik Bölgelerin Geliştirilmesi için Çin İş Birliği Merkezi, BRICS Endüstriyel Yeterlilikler Merkezi ve BRICS Dijital Ekosistem İş Birliği Ağı'nı kuracağını belirterek, tüm ilgili tarafların aktif katılımını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Şi, "Yeşil kalkınmaya kendini adamış bir BRICS inşa etmeliyiz ve hepimiz sürdürülebilir kalkınmanın destekçileri olarak hareket etmeliyiz" dedi.

Çin'in elektrikli araçlar, lityum piller ve fotovoltaik ürünlerle örneklendirilen yüksek kaliteli üretim kapasitesinin, küresel yeşil kalkınmaya önemli bir katkı sağladığını kaydetti.

Şi, Çin'in BRICS ülkeleriyle yeşil endüstriler, temiz enerji ve yeşil madencilik alanlarında iş birliğini genişletmeye ve tüm endüstriyel zincirde yeşil kalkınmayı teşvik etmeye istekli olduğunu, böylece iş birliğimizin "yeşil katsayısını" artırıp kalkınmamızın kalitesini yükseltmeyi hedeflediğini söyledi.

Şi, "Adalete bağlı bir BRICS inşa etmeliyiz ve küresel yönetişimin reformunda hepimiz öncü rol oynamalıyız" dedi.

Uluslararası güç dinamiklerinin derin değişiklikler geçirdiğini, ancak küresel yönetişim reformunun uzun zamandır geride kaldığını ve BRICS ülkelerini gerçek çok taraflılığı savunmaya ve kapsamlı istişare, ortak katkı ve paylaşılan faydalarla karakterize edilen küresel yönetişim vizyonuna uymaya çağırdığını söyledi.

Xi, BRICS ülkelerinin küresel yönetişim reformunun adalet, hakkaniyet, açıklık ve kapsayıcılık ilkelerine göre yönlendirilmesini sağlamaları ve gelişmekte olan ülkelerin küresel yönetişimdeki temsiliyetini ve sesini artırmaları gerektiğini söyledi.

Şi, BRICS ülkelerinin finansal altyapının bağlantısını teşvik etmesi, yüksek finansal güvenlik standartları uygulaması, Yeni Kalkınma Bankası'nı genişletip güçlendirmesi gerektiğini, böylece uluslararası finansal sistemin küresel ekonomik manzaradaki değişiklikleri daha etkili bir şekilde yansıtmasını sağlaması gerektiğini söyledi.

Xi, "Halklar arası alışverişi daha da yakınlaştıracak bir BRICS inşa etmeliyiz ve hepimiz tüm medeniyetler arasında uyumlu bir şekilde bir arada yaşamanın savunucuları olarak hareket etmeliyiz" dedi.

BRICS ülkelerinin medeniyetler arasında kapsayıcılık ve uyumlu bir arada yaşama ruhunu teşvik etmesinin ve BRICS ülkeleri arasında yönetişim deneyimlerinin paylaşılmasını artırmasının önemli olduğunu vurgulayan Xi, BRICS dijital eğitim iş birliği girişiminin gerçeğe dönüşmesinden mutluluk duyduğunu, Çin'in BRICS dijital eğitimi için kapasite geliştirme programı uygulayacağını, önümüzdeki beş yıl içinde BRICS ülkelerinde 10 öğrenme merkezi açacağını ve 1.000 yerel eğitim yöneticisi, öğretmen ve öğrenciye eğitim fırsatı sağlayacağını söyledi.

Xi, Çin'in BRICS ülkeleriyle birlikte daha büyük BRICS iş birliğinin yüksek kaliteli gelişiminde yeni bir ufuk açmak ve insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir topluluğun inşasını birlikte ilerletmek için çalışmaya istekli olduğunu söyledi.

"Adil Küresel Kalkınma ve Güvenlik için Çok Taraflılığın Güçlendirilmesi" teması altında düzenlenen toplantıda, katılımcı liderler BRICS iş birliği ve ortak ilgi alanına giren önemli uluslararası konular hakkında derinlemesine görüş alışverişinde bulundu.

Liderler, BRICS kurumlarının gelişimi ve küresel zorlukların çözümünde oynadıkları önemli rol hakkında olumlu değerlendirmelerde bulunarak, büyük nüfusları, zengin kaynakları, büyük kalkınma potansiyelleri, artan çekicilikleri ve uluslararası etkileriyle BRICS ülkelerinin çok taraflılığın bir modeli haline geldiğine inandıklarını dile getirdiler.

BRICS ülkelerini BRICS ruhunu desteklemeye, dayanışma ve koordinasyonu güçlendirmeye, daha büyük BRICS içindeki stratejik ortaklığı derinleştirmeye, siyaset ve güvenlik, ekonomi, ticaret ve finans, halklar arası ve kültürel değişimlerde iş birliğini artırmaya, eşit ve düzenli bir çok kutuplu dünyayı, evrensel olarak faydalı ve kapsayıcı bir ekonomik küreselleşmeyi ve dünyanın sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmeye, Küresel Güney'in uluslararası ilişkilerdeki sesini ve temsiliyetini daha da artırmaya ve daha adil ve eşitlikçi bir uluslararası düzenin inşasını teşvik etmeye çağırdılar.

Liderler, çok taraflılığı koruma, Birleşmiş Milletler'in uluslararası sistemdeki temel rolünü savunma ve Birleşmiş Milletler'in yapay zeka gibi küresel yönetişimde önemli bir rol oynamasını destekleme sözü verdi.

Ayrıca, anlaşmazlıkların diyalog ve istişare yoluyla barışçıl yollarla çözülmesine olan bağlılıklarını dile getirdiler, krizlerin barışçıl yollarla çözümüne yönelik tüm çabaları desteklediler ve tüm ülkelerin meşru güvenlik endişelerine saygı gösterdiler.

Liderler, mevcut uluslararası ekonomik ve finansal mimarinin reformunu teşvik etme ve Yeni Kalkınma Bankası'nı 21. yüzyılın yeni türde çok taraflı kalkınma bankası haline getirme konusunda anlaştılar.

Ayrıca, Çin'in önerdiği Medeniyetler Arası Diyalog Uluslararası Günü dolayısıyla BM Genel Kurulu'nun ilgili kararları kabul etmesini takdir ederek, dünya medeniyetlerinin çeşitliliğine saygı gösterilmesi ve farklı medeniyetler arasındaki değişim ve karşılıklı öğrenmenin güçlendirilmesi çağrısında bulundular.

16. BRICS Zirvesi Kazan Deklarasyonu yayımlandı ve zirvede BRICS ortaklarının kuruluşu ilan edildi.

Zirvede BRICS liderleri ayrıca Yeni Kalkınma Bankası Başkanı Dilma Rousseff ve diğer BRICS kurum başkanlarının çalışmaları hakkında raporlar dinlediler. 

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, 23 Ekim 2024'te Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenen 16. BRICS Zirvesi'ne hitap ediyor. Zirve, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ev sahipliğinde gerçekleşti ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva (video konferans yoluyla), Mısır Devlet Başkanı Abdel-Fattah al-Sisi, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İran Devlet Başkanı Masoud Pezeshkian, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başkanı Şeyh Mohamed bin Zayed Al Nahyan katıldı. (Xinhua/Xie Huanchi)

BRICS ülkelerinin liderleri, 23 Ekim 2024'te Rusya'nın Kazan kentinde düzenlenen 16. BRICS Zirvesi sırasında grup fotoğrafı çektirdi. Zirveye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ev sahipliği yaptı ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva (video konferans aracılığıyla), Mısır Devlet Başkanı Abdel-Fattah al-Sisi, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İran Devlet Başkanı Masoud Pezeshkian, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başkanı Şeyh Mohamed bin Zayed Al Nahyan katıldı. (Xinhua/Li Xueren)


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Şanlıurfa’da silah kaçakçılığı operasyonu: 7 gözaltı

'0000 Kilometre'de geri sayım başladı

Bakan Bayraktar: “2035 RES GES yatırım hedefimiz 80 milyar dolar”

İşte 24 Ekim 2024 güncel akaryakıt fiyatları

Şanlıurfa'da misyonerler kapı kapı dolaşarak İncil dağıtıyor

Avcılar'da metrobüs yangını

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terör Türkiye'de artık tutunamayacak

Bisiklet tutkunları Çeşme’de buluşacak

TBMM bebek ölümlerini araştıracak

3. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali

QARDAS SƏS SÖZ ŞƏFƏQ ŞƏRQİYƏ LƏTİFLİ

Yılmaz: Hain terör saldırısı, Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarıları hedef almıştır

Bebek ölümleri için Araştırma Komisyonu kararı Resmi Gazete'de

Yeni Fiat 600 Türkiye’de

Talas’ın Cumhuriyet Kupasında final yürüyüşü

Kayseri Büyükşehir’den Selçuklu eserleri sergisi

Haksız ticari uygulamalara cezalar artıyor... Tüketiciyi Koruma Kanunu yasalaştı!

Keçiören kadınlar, meme kanserine karşı bilinçlendi

Şanlıurfa’da polis motosikletiyle otomobil çarpıştı: 2 polis yaralı

Bahçeli'nin 'Öcalan' çağrısına Cübbeli Ahmet'ten yanıt

'Sivil yaşam alanlarındaki bombardıman'

24 Ekim 2024 dolar kaç lira?

Irak ve Suriye'de operasyon

Yurt genelinde bugün nasıl bir hava bekleniyor?

Siyonist işgal rejiminden Şam'a hava saldırısı

Eski Arnavutluk Cumhurbaşkanı Meta Tutuklandı

TUSAŞ'a saldırıda şehit olan vatandaşlarımızın kimlikleri belli oldu

Meteorolojiden yağış alarm

24 Ekim 2024 altın fiyatları

TUSAŞ'a terör saldırısı: 5 şehit ve 22 yaralımız var!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku
Çelebi Ofis

Trendyol Türkiye 1.Futbol Ligi 10.hafta maçının hakemleri belli oldu.

Erzurumspor’da Keçiörengücü Günleri Başladı

ERZURUM SPOR FK U-16 YAŞ GRUBU KENDİ EVİNDE KAÇAN 2 PUANA ÜZÜLDÜ..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

16. Uluslararası MEB Robot Yarışması sonuçlandı

ERZURUM SPOR FK BİR PUANA ÜZÜLDÜ..

TORTUM SPORA KENDİ EVİNDE YAN BAKILMIYOR..

ERZURUM BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ U-18 YAŞ GRUBU 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI..

ASKERÎ HASTANE ve LİSELER YENİDEN AÇILSIN!

ERZURUM SPOR FK U-15 YAŞ GRUBU TAKIMI KENDİ EVİNDE FARKA KOŞTU..

İzmir'de robotik projeler sergilendi

Deprem bölgesine kütüphane desteği

Trakya Üniversitesi’nde canlı yayında ameliyatsız aort kapak değişimi

Düzce'de otizmli öğrenciler hayallerini yansıtarak 'özel bireyler'e dokunacak

Açık öğretim ders geçme notu yükseldi! Yönetmelik 'Resmi'leşti

Sakarya'da geleceğin sanatçıları yeteneklerini keşfediyor

MEB yeni müfredata uygun yeni ölçme araçlarını yayımladı

BTÜ'nün yabancı dil eğitimine 250 bin Euro Erasmus desteği

İzmir'de dersimiz kooperatifçilik!

MEBİ ile bireysel öğrenme deneyimi başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 9 8 0 1 19 25
2.Beşiktaş 8 6 0 2 12 20
3.Samsunspor 9 6 2 1 7 19
4.Fenerbahçe 8 5 1 2 11 17
5.Eyüpspor 9 4 2 3 4 15
6.İstanbul Başakşehir 8 4 2 2 4 14
7.Göztepe 8 3 2 3 4 12
8.Trabzonspor 8 2 0 6 2 12
9.Kasımpaşa 9 2 2 5 -1 11
10.Sivasspor 9 3 4 2 -2 11
11.Konyaspor 9 3 4 2 -3 11
12.Bodrum FK 9 3 5 1 -3 10
13.Rizespor 9 3 5 1 -10 10
14.Alanyaspor 9 2 4 3 -4 9
15.Antalyaspor 9 2 5 2 -9 8
16.Gazişehir Gaziantep 8 1 4 3 -4 6
17.Kayserispor 8 0 3 5 -7 5
18.Hatayspor 8 0 5 3 -7 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1

YAZARLAR