9875,44%1,39
35,43% -0,06
36,60% 0,19
3097,10% 0,75
4945,30% 0,58
Yunus Emre Vakfı'nın sahte şirketler üzerinden düzenlenen naylon faturalarla zarara uğratıldığı iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında vakfın eski başkanı firari şüpheli Şeref Ateş'in oğlu E.A. gözaltına alındı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı verilen E.A. İstanbul'da yakalandı. Şüpheli E.A.'nın Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığının suç duyurusunda adı geçen bazı paravan şirketleri kuran kişi olduğu, daha sonrasında diğer şüphelilere devrettiği belirlendi.
Şüphelinin, Ankara'ya getirileceği ve soruşturmayı yürüten savcıya ifade vereceği öğrenildi.
Yunus Emre Enstitüsü’nün firari eski başkanı Şeref Ateş’in şahsi olarak 29 banka hesabı olduğu ve birinci derece yakınlarına toplam 44 hesap açtırdığı ortaya çıktı. Özel Kalem Müdürü M.D.’nin yakınlarıyla birlikte toplam 145 banka hesabı bulunurken, Strateji ve Geliştirme Daire Başkanı S.Y.’nin eşine ait 157 banka hesabı, kendisine ait 18 hesabı ve birinci derece yakınlarıyla birlikte toplam 214 hesabı olduğu tespit edildi. Bilişim ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı M.Ç.’nin ise babasına ait 172 banka hesabı, eşine ait 35 ve kendisine ait 73 banka hesabıyla birlikte toplamda 285 banka hesabı olduğu öğrenildi.
İlk belirlemelere göre, yolsuzluğun bedelinin 300 milyon TL’nin üzerinde olduğu ifade ediliyor. Şüphelilerin 6 paravan şirket kurduğu, vakfa ait paraların bu paravan şirketlere aktarıldığı belirlendi. Hizmet veya mal alınmış gibi, bu şirketlerden naylon faturalar kesildiği bildirildi. Suçlanan 11 kişiye, eşlerine ve birinci derece yakınlarına ait toplam 1458 banka hesabı, 20 kripto hesabı ve 3 kiralık kasa ortaya çıkarıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığının Yunus Emre Vakfının tabela şirketlerinden alınan naylon faturalarla zarara uğratıldığı yönündeki suç duyurusu üzerine soruşturma başlatmıştı.
"Zimmet", "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma", "edimin ifasına fesat karıştırma", "sahtecilik", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçlarından soruşturma başlatan savcılık, aralarında eski kurum çalışanlarının da olduğu 15 kişi hakkında gözaltı kararı vermiş, 11'i yakalanmıştı.
Gözaltına alınan 11 şüpheliden 8'i tutuklanmıştı.