Bugün, 18 Ekim 2024 Cuma
  • BIST 100

    9054,79%0,58
  • DOLAR

    34,27% 0,46
  • EURO

    37,18% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2980,90% 0,92
  • Ç. ALTIN

    4907,79% 0,00

Zengezur koridorunun sonunda hâlâ ışık yok

Rusya bu tutumunda ısrar ediyor ve Ermenistan'ın kapitülasyon eylemini sonuna kadar yürütmesinin başka bir alternatifi yok; Paşinyan izleme ve kontrol kelimeleri arasındaki farkı bilmiyor mu?

DÜNYA 18.10.2024 09:23:00 0
Zengezur koridorunun sonunda hâlâ ışık yok

Rusya bu tutumunda ısrar ediyor ve Ermenistan'ın kapitülasyon eylemini sonuna kadar yürütmesinin başka bir alternatifi yok; Paşinyan izleme ve kontrol kelimeleri arasındaki farkı bilmiyor mu?

Ermeni yetkililer, Zengezur Koridoru konusunda düştükleri delikten çıkmak için her türlü kelime oyununa ve küstahça açıklamalara başvurmaya devam ediyor. Artık Erivan'ın 10 Kasım 2020 tarihli üçlü açıklamayı bağlamından koparmaya çalıştığı noktaya gelindi.

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderlerinin imzaladığı açıklamanın son paragrafının şu şekilde olduğuna dikkat çekmek gerekiyor: "Bölgedeki tüm ekonomik ve ulaştırma ilişkileri yeniden tesis ediliyor. Ermenistan Cumhuriyeti, vatandaşların, araçların ve yüklerin her iki yönde engelsiz hareketini organize etmek amacıyla Azerbaycan Cumhuriyeti'nin batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki ulaşım bağlantılarının güvenliğini garanti etmektedir. Ulaşım bağlantılarının kontrolü, Rusya Federal Güvenlik Servisi Sınır Servisi yetkilileri tarafından gerçekleştirilmektedir. Tarafların anlaşmasına göre Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Azerbaycan'ın batı bölgelerini birbirine bağlayan yeni ulaşım iletişiminin inşası sağlanacaktır."

Bildirgenin imzalanmasından sonraki 4 yıl boyunca Ermenistan defalarca yükümlülüklerini yerine getirmemeye çalıştı, her defasında dersini alarak bir sonraki adımı attı. Şu anda bile Zengezur koridoru konusunda "ayaklarını yere basıyor" ve ilerlemek istemiyor. Bunun resmi Erivan'ın iradesinin sonucu olmadığını söylemeye gerek yok, ancak patronları bunu kışkırtıyor. Oyunun ne kadar riskli olduğunu anlayan Paşinyan hükümeti, manevralarla durumu yumuşatmaya ve ceza mekanizmasından kurtulmaya çalışıyor.

Şimdi de Zengezur Koridoru'nun Rusya'nın kontrolüne geçmesini öngören 9. Maddeyi çürütmeye çalışıyorlar. Söz konusu yazıda Rusya'dan hiç bahsedilmediğini küstahça iddia ediyorlar. Bugün ise Hay yönetimi yeni bir dönem bulmuş, Rusya'nın koridoru kontrol etmek yerine izleyebileceği aktarılıyor. Ancak anlaşmada Rusya Sınır Teşkilatı'nın işlevi izleme yerine kontrol olarak tanımlanıyor. Söz konusu açıklamanın 9. paragrafı eski ve yeni baskılarda aynı içeriğe sahip olup, yeni baskıda sayısı 10 olarak değişmiştir. Bir kez daha vurgulayalım: "Bölgedeki tüm ekonomik ve ulaşım bağlantıları tıkalı. Ermenistan, Azerbaycan'ın batı bölgeleri ile Nahçivan Özerk Cumhuriyeti arasındaki ulaşım bağlantılarını garanti ediyor. Taşıma kontrolü, Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servisi Sınır Servisi organları tarafından yürütülmektedir. Kontrol, izlemeyi de içeren daha geniş bir kavramdır. Ancak "kontrol" terimi aynı zamanda iletişimin güvenliği açısından daha fazla yetki içerebilecek bir durum üzerinde kontrol anlamına da gelir. Bu durumda şu soru ortaya çıkıyor: Paşinyan izleme ve kontrol kelimeleri arasındaki farkı bilmiyor mu?

2020 yılının meşhur belgesinin Azerbaycan Ordusu'nun "ayak izleri" altında imzalandığı açıktır. Geçtiğimiz dönemde Paşinyan, Batı'nın desteğine, deyim yerindeyse "dana yüreğine" güvenerek, Zengezur Koridoru'nun kontrolünü Rusya'ya vermeme cesaretini buldu. Dolayısıyla söz konusu belgenin meşhur maddesinde Paşinyan, Rusya'ya denetleyici değil, izleme işlevi veriyor. Bu aynı zamanda Rusya'nın aşağılanmasının da bir mesajıdır. Hatırlayalım, bir süre önce Rusya Dışişleri Bakanlığı başkanı, Ermenistan'ın 10 Kasım anlaşmasını sabote ettiğini söylemişti. Ermeni liderliği 10 Kasım anlaşmasından vazgeçmeye çalışsa da Azerbaycan'ın uyarıları ve Rusya'nın "beyaz gözü" sonucunda anlaşma yürürlükte kaldı. Bu arada Rusya'nın Zengezur Koridoru'na ilişkin hükmün barış anlaşması taslağından çıkarılması konusunda anlaşmaya varıldığının açıklanmasının ardından yaptığı eylem ve Azerbaycan'ın ana kısmı ile Azerbaycan'ın ana kesimi arasında kara bağlantısı sağlanması ihtiyacına ilişkin tutum açıklaması. Nahçıvan bölgesi Paşinyan'ın ekibini zor durumda bıraktı. Dolayısıyla bir dahaki sefere tekrar gündeme gelecek konuya ilişkin Paşinyan düzeyinde bir açıklama yapıldı. Son yıllarda Ermeni liderliği, Ermenistan'ın Zengezur koridorunun kontrolünü elinde tutacağını iddia ediyordu. Bu sefer Erivan U dönüşü yapmak zorunda kaldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı (MFA) resmi temsilcisi Maria Zakharova, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın üçlü açıklamanın 9'uncu paragrafında yer alan ve Rusya Federal Güvenlik Servisi'ne izleme yetkisi verilmesi ihtimalini öngören sözlerini yorumladı. Zengezur Koridorunun kontrolü değil, işlevi. Oxu.Az'ın Rus basınına atıfta bulunarak aktardığı habere göre diplomat, Rusya'nın üçlü formatta en üst düzeyde varılan anlaşmalara rehberlik ettiğini kaydetti. "Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderleri adına oluşturulan üçlü çalışma grubu, Azerbaycan'ın ana toprakları ile Nahçivan Özerk Cumhuriyeti arasındaki demiryolu bağlantısının restorasyonunun, Syunik (Zangezur-Zengezur-Syunik) üzerinden geçiş de dahil olmak üzere ana parametreleri üzerinde anlaşmaya vardı. AP) Ermenistan eyaleti. Bu konuları dikkate alacak formatta çeşitli yorumların koordine edilmesi uygundur, dolayısıyla buna (üçlü anlaşmalar - ed.) bir alternatif görmüyoruz ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye vurguladı M. Zakharova. Gördüğünüz gibi Rusya tutumunda ısrar ediyor ve Ermenistan'ın kapitülasyon eylemini sonuna kadar yürütmesinin başka seçeneği yok. Ancak kapalı kapılar ardında kurnazca bir planın hazırlanabileceği de göz ardı edilmiyor. Özellikle İran ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu Batı'nın Paşinyan'ın açıklamasına sessiz tepki vermesi soru işaretlerini artırıyor. Peki Zengezur koridoru tartışmaları nereye varıyor? Uzmanların konuyla ilgili yorumları neler?

Sahib Aliyev: Vatanseverlik Savaşı'ndaki zaferimizin ana nedeni milli yoldaşımızdı - AZERTAC

Sahib Aliyev

Milletvekili Sahib Aliyev, "Yeni Müsavat"a yaptığı açıklamada, Paşinyan'ın Rusya'nın Zengezur Koridoru'nda kontrol değil izleme yapacağı yönündeki açıklamasının, BDT zirvesi çerçevesinde Putin ile yapılan görüşme sonrasında varılan anlaşmanın ikinci kısmı olduğunu söyledi: "Kremlin'in güya Ermenistan'ın İran ve Türkiye ile ilişkilerini desteklediği şu anda tamamen anlaşılmıştır." İran sınırının korunması konusunda Erivan'a taviz verilmesi, bunu yapmayacağını söyleyen Paşinyan'ı bırakmamak için hesaplanmış bir adımdır. Üçlü deklarasyonda öngörüldüğü gibi Zengezur Koridorunun açılması karşılığında buna izin verilmesi ve İran'ın pozisyonunun yumuşatılması amacıyla, daha önce "Yeni Müsavat"a yaptığım açıklamada da belirttiğim gibi S. Aliyev, Rusya ile Ermenistan arasında bir anlaşma olduğunu hatırlattı. ilkinin, herhangi bir süre belirlemeden, ikincisinin sınırlarını koruyacağını söylüyor: "Rusya'nın, Ermenistan'ı ebedi hizmetkarı haline getiren bu anlaşmadan vazgeçmesi pek mümkün değil. Sınır muhafızlarının yerini, halkın gözüne kül üfleyecek şekilde değiştirecek." Batıda, Ukrayna'daki savaş nedeniyle bunların bir kısmını samanla değiştirebiliyoruz. Ancak Rusya, Ermenistan'ın sınırlarının kontrolünü kesinlikle Ermenistan'a vermek istemeyecektir. Ben de Zangezur'un koridoru açacağı kanaatindeyim. Paşinyan, toplumu, özellikle de İran'ı ve Batı'yı önceki pozisyonundan geri adım atmaya hazırlamak için daha hafif terimler kullanıyor. Ancak Moskova'da kendisine Üçlü Bildirge'nin 9. maddesinin yerine getirilmesinden başka çıkış yolu olmadığı ve olmayacağı anlatıldı.

Elhan Şahinoğlu son konuşmasıyla kendisine ve

Elhan Şahinoğlu

Atlas Araştırma Merkezi Başkanı siyaset bilimci Elhan Şahinoğlu, Zangezur Koridoru meselesinin Putin'in Azerbaycan ziyaretinin ardından ağustos ayı başlarında çok gündeme geldiğini belirterek, "Çünkü Rusya bu koridorun işletilmesi ve kontrolüyle çok ilgileniyor. Bu nedenle konu geniş çapta tartışılmaya başlandı. Ancak bundan önce Azerbaycan ve Ermenistan, Zengezur Koridoru meselesinin barış anlaşması metnine dahil edilmemesi konusunda anlaşmıştı. Sürecin uzaması nedeniyle koridor sorununun barış anlaşmasının imzalanmasına engel olmaması için bu anlaşmaya varıldı. Anlaşmaya rağmen Zengezur koridoru meselesi yeniden gündeme geldi. BDT toplantısı kapsamında Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya'nın sınır muhafızlarını İran sınırından çekmesi ve burada Ermeni sınır muhafızlarının konuşlandırılması konusunda anlaşmaya vardı. Putin'in bu adımı tavizsiz atmayacağı açık. E. Şahinoğlu'na göre Paşinyan'ın, Putin'in Zangezur koridorunda isteklerini yerine getirmesi mümkün: "Birkaç gün önce 9-10 Kasım 2020'de yapılan açıklamaya göre Rusya'nın koridoru izleyebilmesi tesadüf değil. . Aslında izleme ve kontrol arasında hiçbir fark yoktur. İzleme varsa kontrol demektir. Ya da Ermeni ve Rus ordusunun ortak kontrolü anlamına geliyor. Peki Paşinyan bu anlaşmayı yerine getirecek mi? Zaman gösterecek. Her durumda, artık asıl odak noktası barış anlaşmasının metnidir. Peki bir barış anlaşması imzalamaya ne kadar yakınız?" Siyaset bilimci, bugün Ermenistan Meclis Başkanı Alen Simonyan'ın sansasyonel bir açıklama yaptığını ancak yerine getirmediğini kaydetti: "Aslında böyle bir anlaşmanın olmadığı ortaya çıktı. Simonyan, sözde barış anlaşmasının 16 maddesinin tamamının üzerinde anlaşmaya varıldığını ve belgenin bugün imzalanabileceğini söyledi. Ancak son güne kadar 16 maddeden 13'ünde anlaşmaya varıldığı söylendi. Peki, eğer ayın 16'sında anlaşmaya varıldıysa, barış anlaşmasının imzalanması neden gecikiyor ve Paşinyan neden bu konuda bir açıklama yapmıyor? Yani asıl mesele Ermeni siyasetçilerin söylediklerine değil yaptıklarına dikkat edilmesi gerektiğidir. Açıklamalarıyla yaptıkları ters orantılıdır." 

Peki Zengezur "sessizliği" bozuldu, bekleyip görelim tünelin sonunda ışık olacak mı? Azerbaycan koridorun kendine ait kısmını gelecek yılın ortasında bitirecek, Ermenistan ise "çevrilmemiş taş bırakmadı". Paşinyan'ın açıklaması bu anlamda siyasi-diplomatik bir hile olabilir...

E. PAŞASOY


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

DEÜ, Engelsiz Üniversite Ödülleri'ni kutladı

Özel çocuklardan Kocaelispor'a özel ziyaret

MASKİ personeline ‘İletişim Yönetimi' eğitimi

İran Dışişleri Bakanı Erakçi Türkiye'de

Muğla Büyükşehir Meme Kanseri Eğitimlerine başladı

İstanbul Bakırköy'de vatandaşın talebine hızlı çözüm

Sakarya'da deprem vurgulu dönüşüm çağrısı

İşte Aksaray'daki acı kazanın görüntüleri!

Şanlıurfa’da narkotik suçlarla mücadele: 3 tutuklama

Manisa Kula'da otobüs duraklarına bakım

Balkanların nabzı Ankara'da attı

Kocaeli’den Hatay’a 12 derslikli okul

İzmir Çiğli'de meme kanseri farkındalığı

BTÜ ve İznik Belediyesinden akademik güç birliği

Yüz binlerce öğrenci bu dersi tercih etti... Öğrencilere hukuk ve adalet bilinci

7 bin TL üstü ödemelerde yeni dönem başladı!

Bakan Memişoğlu: Dünyanın en iyi sağlık hizmetini sunan bir ekibe sahibiz

Medıcal Park Hastanesi Kırgızıstanda

Erzurum'a ilk kar yağdı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ YENİ AKADEMİK YILA MERHABA DEDİ

HURUFAT BASKI MÜZESİ, MİLLİ EĞİTİM BAKANI PROF. DR. YUSUF TEKİN’İN KATILIMIYLA AÇILDI

Aksaray’da yolcu otobüsü devrildi: 7 ölü, 25 yaralı

Sakarya'da Kazımiye Mahallesine 2 bin 700 metrelik yeni hat

Öğretmenlik Mesleği Kanunu 'Resmi'leşti

Aksaray'daki otobüs kazasına soruşturma

Eğitimci Haras: Bağımlılığa karşı aile, okul ve öğretmen iş birliği yapmalı

Canlı yayında 'domuz bağı' tartışması: Tanju Özcan ve Serkan Ramanlı birbirine girdi

Şanlıurfa’da kamyonet ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Manisa'da kaybolan vatandaş üzüm bağlarında bulundu 

MASKİ’den Selvilitepe’ye ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku
Çelebi Ofis

Erzurum'a ilk kar yağdı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ YENİ AKADEMİK YILA MERHABA DEDİ

HURUFAT BASKI MÜZESİ, MİLLİ EĞİTİM BAKANI PROF. DR. YUSUF TEKİN’İN KATILIMIYLA AÇILDI

Bir emanetin hikâyesi

GİRİŞİMCİ DESTEK PROGRAMI ERZURUM’DA BAŞARILI PROJELERLE DEVAM EDİYOR

REKTÖR HACIMÜFTÜOĞLU, ULUSLARARASI AŞI BİLİMİ KONGRESİNE KATILDI

FUTBOLUN KALBİ 3 TEMMUZ STADYUMUNDA GÜZEL İŞLER YAPILMAYA DEVAM EDİLİYOR..

PENDİKSPOR HAZIRLIKLARI BAŞLADI

"Mobil göç aracı işlemleri hızlandırıyor"

Erzurum Karın Kaymağı Peyniri coğrafi işaret yolunda

DEÜ, Engelsiz Üniversite Ödülleri'ni kutladı

MASKİ personeline ‘İletişim Yönetimi' eğitimi

Yüz binlerce öğrenci bu dersi tercih etti... Öğrencilere hukuk ve adalet bilinci

Eğitimci Haras: Bağımlılığa karşı aile, okul ve öğretmen iş birliği yapmalı

Sabancı Üniversitesi Bir Kez Daha Dünyanın En İyi Üniversiteleri Arasında

TÜRKİYE’DE DEMOKRATİK SİYASAL YAŞAM İLE İLGİLİ VERİLEN MÜCADELE

Bakan Tekin, MEB Robot Yarışması'nda

Trabzon'da eğitime Bakan Tekin'den yakın mercek

Mesleki kurslarda yeni dönem... Hayat Boyu Öğrenme Kurumları'nın işleyişinde değişiklik

Selanik’de “Afetlerin Önlenmesi ve Müdahale” konferansına katıldılar

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 8 7 0 1 16 22
2.Samsunspor 8 6 2 0 7 18
3.Beşiktaş 7 5 0 2 10 17
4.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
5.İstanbul Başakşehir 7 4 1 2 5 14
6.Göztepe 7 3 1 3 5 12
7.Eyüpspor 8 3 2 3 3 12
8.Konyaspor 8 3 3 2 -1 11
9.Bodrum FK 8 3 4 1 -2 10
10.Trabzonspor 7 1 0 6 1 9
11.Alanyaspor 8 2 3 3 -3 9
12.Kasımpaşa 8 1 2 5 -2 8
13.Sivasspor 8 2 4 2 -3 8
14.Antalyaspor 8 2 4 2 -6 8
15.Rizespor 8 2 5 1 -11 7
16.Gazişehir Gaziantep 7 1 4 2 -4 5
17.Kayserispor 7 0 3 4 -7 4
18.Hatayspor 7 0 4 3 -6 3
19.Adana Demirspor 8 0 7 1 -13 1

YAZARLAR