Türkiye’de şu anda bir anayasa yapma arayışları beyhudedir.!! Bir ülkede Anayasa yapılma şartları bellidir " Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Devrim Anayasası mevcut.
" Bu ülkede Anayasa yapmak isteyenler 15 Temmuz hain FETÖ kalkışmasın "karşı devrim" bu kalkışmayın bir devrimi görüyor da Anayasa diyor." Veya T.C. Devleti din iman bayrak ezan yerli milli yalanlarıyla ele geçirdikten sonra yeni bir Anayasa diyerek şefaat Anayasa mı istiyor".?
Mevcut AKP ve AKP'yi oluşturan çürümüş çağdışı zihniyet vara olan Anayasaya yasalara kanunlara uymazken yeni anayasa diyerek " Türk halkını kandırarak yapılacak yeni Anayasaya uyacaklarının garantisi nedir".?
O yas bir Anayasa, ülke üzerindeki egemenlik haklarının kullanım yetkisinin içeriğinde belirtildiği şekliyle devlete verildiğini belirleyen toplumsal sözleşmelerdir.
"Hansa Kelsen ‘in normlar hiyerarşisine göre diğer bütün hukuki kurallardan ve yapılardan üstündür ve hiçbir kanun ve yapı anayasaya aykırı olamaz".!!!
Anayasalar " Devletin temel örgüt yapısını kuran, önemli organlarını ve işleyişlerini belirleyen; ayrıca temel hak ve özgürlükleri tespit edip, sınırlarını çizen hukuk metinleridir".
Toplumsal bir sözleşme niteliği taşır. Devlet faaliyetlerini ve oluşum biçimini düzenleyen yasa metnidir...
TBMM’de yürütülen “Yeni bir Anayasa” çalışmalarının akamete uğraması halinde, anayasal yenilenme taleplerinin nasıl karşılanması gerektiği yönünde önerilerde bulunulmuşlardır.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya resmî olmayan kullanımıyla 1982 Anayasası, Türkiye'nin 9 Kasım 1982'den bu yana geçerli olan mevcut anayasasıdır.
12 Eylül Darbesi sonrasında askeri yönetimin emriyle Danışma Meclisi tarafından hazırlanmış, 23 Eylül 1982 tarihinde Danışma Meclisi tarafından ve 18 Ekim 1982 tarihinde Milli Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilmiştir.
Dönemin Devlet Başkanı 12 Eylül faşist yönetimin mimarı Kenan Evren, Anayasa'nın ilk üç maddesinin "değiştirilemeyeceğini ve değiştirilmesinin teklif edilemeyeceğini" dördüncü madde olarak taslağa ekletmiştir. Anayasa, 7 Kasım 1982 Pazar günü yapılan halk oylaması sonucu yüzde 91,37 oranında kabul oyu ile kabul edilmiştir.
Sonuç Olarak; Tarihi boyunca bağımsız yaşamış, hak ve hürriyetleri için savaşmış olan; Anayasa ve hukuk dışı tutum ve davranışlarıyla meşruluğunu kaybetmiş bir iktidara karşı direnme hakkını kullanarak 27 Mayıs 1960 Devrimini yapan Türk Milleti;
Bütün fertlerini, kaderde, kıvançta ve tasada ortak, bölünmez bir bütün halinde, millî şuur ve ülküler etrafında toplayan ve milletimizi dünya milletleri ailesinin eşit haklara sahip şerefli bir üyesi olarak milli birlik ruhu içinde daima yüceltmeyi amaç bilen Türk milliyetçiliğinden hız ve ilham alarak ve;
«Yurtta Sulh, Cihanda Sulh» ilkesinin, Millî Mücadele ruhunun millet egemenliğinin, Atatürk Devrimlerine bağlılığın tam şuuruna sahip olarak; İnsan hak ve hürriyetlerini, millî dayanışmayı, sosyal adâleti, ferdin ve toplumun huzur ve refahını gerçekleştirmeyi ve teminat altına almayı mümkün kılacak demokratik hukuk devletini bütün hukukî ve sosyal temelleriyle kurmak için;
Türkiye Cumhuriyeti Kurucu Meclisi tarafından hazırlanan bu Anayasayı kabul ve ilân ve onu, asıl teminatın vatandaşların gönüllerinde ve iradelerinde yer aldığı inancı ile, hürriyete, adâlete ve fazilete âşık evlâtlarının uyanık bekçiliğine emanet eder. 02.01.2025...
Ali Behram ŞAHBUDAK.
CUMHURİYETÇİ AYDINLANMA
PARTİSİ KURUCU GENEL BAŞKANI.