Tarih: 19.02.2026 21:31

Akın Gürlek: Suça Sürüklenen Çocuk Tanımı Değişebilir, Sosyal Medyada Kimlik Zorunlu Olacak

Facebook Twitter Linked-in

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, suça sürüklenen çocuklar, sosyal medya düzenlemeleri ve FETÖ operasyonlarına dair planlarını anlattı. Gürlek, 12. Yargı Paketi ile ceza kanunundaki boşlukların kapatılacağını belirterek, özellikle çocuk kavramının yaş aralığı ve sorumlulukları üzerine çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Suça sürüklenen çocuklarda yeni düzenleme

Gürlek, "Suça sürüklenen çocuklarla ilgili 12. Yargı Paketi'nde ekleme yapacağız. Bu konuda Aile Bakanlığımızla birlikte çalışıyoruz. Yaz ayına kadar tasarıyı Meclis'e sunmayı planlıyoruz" dedi. Avrupa'da suça sürüklenen çocuk yaşının 10 olduğunu hatırlatan Bakan, ceza hukuku bakımından 12-18 yaş aralığındaki çocukları kapsayan düzenlemeler üzerinde duracaklarını açıkladı.

"12-15 ve 15-18 yaş gruplarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapacağız. Sokak çetelerine kesinlikle göz açtırmayacağız" diyen Gürlek, suç örgütlerinin mevcut yasadaki boşluklardan faydalandığını ve 11. Yargı Paketi ile bazı düzenlemelerin yapıldığını hatırlattı.

Sosyal medyada kimlik doğrulama zorunluluğu

Gürlek, sosyal medya ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü belirterek, "Yasanın Meclis'ten geçmesinin ardından BTK devreye girecek ve doğrulanmayan hesaplara süre tanınacak. Kimlik doğrulama esas olacak; sahte hesaplar artık cezai sorumluluk kapsamına girecek" dedi.

Bakan, sosyal medyada yapılan paylaşımlarda hedef gösterme veya suç teşkil eden içerikler için sorumluluğun netleşeceğini vurguladı.

FETÖ ile mücadele ve Alo Adalet hattı

FETÖ ile mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini belirten Gürlek, gevşeme olmayacağını söyledi.

Vatandaşın yargıya erişimini kolaylaştırmak amacıyla 'Alo Adalet' hattı kurulacağını duyuran Gürlek, "Pilot uygulama İstanbul'da başlayacak. Yapay zeka destekli bir sistemle eksiklikler anında tespit edilecek. Vatandaşlar hem telefon hem e-posta hem de CİMER üzerinden hızlı bir şekilde başvurabilecek" ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —