Menü TÜM 1 HABER
Tarih: 23.03.2026 14:08
Dünya Meteoroloji Örgütü: Dünya iklimi giderek daha dengesiz bir hal alıyor

Dünya Meteoroloji Örgütü: Dünya iklimi giderek daha dengesiz bir hal alıyor

Facebook Twitter Linked-in

23 Mart, "Bugünü Gözlemlemek, Yarını Korumak" temasıyla Dünya Meteoroloji Günü'dür.  Bu kapsamda, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), sera gazı konsantrasyonları, yüzey sıcaklığı, okyanus ısısı ve asitlenmesi, deniz seviyesinin yükselmesi, Antarktika deniz buzunun yayılımı ve buzulların erimesi de dahil olmak üzere bir dizi önemli iklim göstergesini analiz eden 2025 Küresel İklim Durumu raporunu yayınladı.

Rapor, 2015-2025 yıllarının kayıtlara geçen en sıcak 11 yıl olduğunu ve 2025 yılının ise 1850-1900 ortalamasının yaklaşık 1,43 derece üzerinde, kayıtlara geçen en sıcak ikinci veya üçüncü yıl olduğunu doğruladı. Yoğun sıcaklık, şiddetli yağışlar ve tropikal siklonlar da dahil olmak üzere dünya genelindeki aşırı olaylar, aksamalara ve yıkıma neden olarak, birbirine bağlı ekonomilerin ve toplumların kırılganlığını vurguladı.

Okyanus ısınmaya ve karbondioksit emmeye devam ediyor. Son yirmi yılda okyanus, her yıl insan enerji tüketiminin yaklaşık 18 katına eşdeğer miktarda karbondioksit emdi. 2025 yılında, okyanus ısı içeriği (2.000 metre derinliğe kadar) 1960'tan beri tutulan kayıtlardaki en yüksek seviyeye ulaşarak 2024'te kaydedilen önceki en yüksek seviyeyi aştı.

Bireysel izleme istasyonlarından elde edilen veriler, üç ana sera gazı olan karbondioksit, metan ve azot oksit seviyelerinin 2025 yılında da artmaya devam ettiğini gösterdi.

Raporda ilk kez Dünya'nın enerji dengesizliği önemli bir iklim göstergesi olarak yer aldı. Dünya'nın enerji dengesi, enerjinin Dünya sistemine giriş ve çıkış hızını ölçer.

Dünya'nın enerji dengesizliği, 1960'ta gözlem kayıtlarının başlamasından bu yana, özellikle son 20 yılda artış gösterdi. 2025'te yeni bir zirveye ulaştı. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —