9997,85%-1,06
35,73% 0,18
37,50% 0,09
3143,58% -1,09
5070,46% -0,33
Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı’nda gazeteciler alanlarında önemli sunumlar yaptı. TİGAD Başkanı Okan Geçgel, yerel basının zorluklarla boğuştuğunu belirterek tasarruf tedbirlerini eleştirdi
Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD), Afyonkarahisar Belediyesinin katkılarıyla Türkiye’nin dört bir yanından 100’ün üzerinde gazeteciyi geçen hafta bir araya getirdi.
18 Ocak’taki buluşmada dijitalleşme çağında gazetecilik mesleğinin karşılaştığı zorluklar ve çözüm yolları ele alınırken, Afyonkarahisar’ın tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri de tanıtıldı.
Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı’nda dijitalleşmenin medya sektörüne etkileri, gazetecilikte etik değerler ve mesleki dönüşüm masaya yatırıldı.
Çalıştay’da, alanında uzman konuşmacılar önemli sunumlar yaptı. Etkinlikte;
Haberler.com ve Sondakika.com Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Teymur, yapay zekanın gazetecilikteki etkilerini ve çalışma prensiplerini anlattı.
Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel, geleneksel medyadan dijital medyaya geçişte yaşanan zorlukları ele aldı.
KRT TV Ankara Temsilcisi Elif Doğan Şentürk, televizyon haberciliğinde ihbar hatlarının işlevselliği hakkında bilgi verdi.
TE Bilişim Genel Müdürü Osman Ekinci, dijital medyada SEO yönetiminin önemi ve etkilerini açıkladı.
İHA İstanbul Anadolu Yakası Bölge Müdürü Mustafa Biçer, ajans haberciliğinin dijital medya ile entegrasyonu üzerine konuştu.
Kanal D Haber Muhabiri İbrahim Konar, televizyon haberciliğinde sahada yaşanan zorluklara dair deneyimlerini aktardı.
Batman Sonsöz Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve TİGAD Batman İl Temsilcisi Hatice Türkan, dijital gazetecilikte etik değerlerin korunmasının önemine vurgu yaptı.
İletişim Uzmanı ve Akademisyen Prof. Dr. Korkmaz Alemdar, dijitalleşmenin gazetecilik üzerindeki genel etkilerini değerlendirerek Çalıştay’ın kapanış konuşmasını yaptı.
Programa Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal'ı temsilen katılan Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yıldız, Afyonkarahisar'ın "kurtuluşun şehri", "termal şehir" ve "mermerin şehri" olarak anıldığını hatırlatarak, Büyük Taarruz'a ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirtti.
Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği Genel Başkanı Okan Geçgel, çalıştay’da yaptığı konuşmada, yerel basının ekonomik zorluklarla boğuştuğunu belirterek tasarruf tedbirleri genelgesini sert bir şekilde eleştirdi.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’a teşekkür eden Geçgel, “Sayın Köksal, sadece başarılı projeleriyle değil, misafirperverliği ve vizyoner yaklaşımıyla da hepimize örnek oldu. Afyonkarahisar’da hem mesleki dayanışmayı artırma hem de yerel medyanın sorunlarını tartışma fırsatı bulduk. Bu organizasyona katkılarından dolayı kendisine ve ekibine teşekkür ediyoruz.” dedi.
Çalıştay süresince gazeteciler, Afyonkarahisar’ın tarihi ve kültürel mekânlarını gezerek şehri yakından tanıma fırsatı buldu. Afyonkarahisar Kalesi’nde yapılan drone çekimleriyle şehir kuşbakışı görüntülendi. Frig Vadisi’nde peri bacaları, kaya mezarları, antik yollar ve tarihi yapılar keşfedildi. Gazeteciler ayrıca Cumhuriyet öncesine ait tarihi belgelerin sergilendiği Zafer Müzesi’ni ziyaret ederek, Kurtuluş Savaşı’nın izlerini inceledi.
Çalıştay’da Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel de bir sunum yaptı. Gazeteciliğin temel ilkelerindeki erozyona dikkat çeken Yücel, özetle şunları söyledi:
“Geleneksel medyada daha çok muhabir daha az editör var. Editör muhabiri edit eder. Dijitalleşmede daha çok editör daha az muhabir var. Haber artık daha çok masa başında üretiliyor. Masa başında üretilen haber ise daha çok derlemedir. Demek ki haberin niteliği düşüyor. Gazeteci hızlandıkça gerçeği araştırmaktan kopuyor. Haberi demlemiyor, çiğ sunmayı seviyor. Dolayısıyla hız her şeydir vurgusu doğru değil. Haberin temel unsuru tamamsa hız gerekir.
“Dijitalleşmeyle birlikte haber tüketicisi haber üreticisi de oldu. Bazı iletişim bilimciler haber kullanıcısı kavramını öneriyor. O zaman kamu çıkarını savunma alanı genişledi diyebiliriz. Türkiye’de gazetecilik Namık Kemallerden beri hep kamu çıkarını savunur, ecnebi tasallutuna karşı bağımsızlıkçıdır, adalet ve hürriyet savunucusudur. Geleneksel kodlarımızda gazetecilik bir namus mesleği olarak yazılıdır.
“Dün Belediye Başkanı Burcu Köksal konuşmasında ‘Siz toplumun vicdanısınız.’ dedi. Dijitalleşme sürecinde vicdan nerede olacak? Vatansever eksende gelişmelere bakmak nerede olacak, gelin bunları da masaya yatıralım. Bu anlamda afet günlerinde gazeteciliği hatırlatmak isterim. Afetin en zor zamanlarında, sağduyulu ve sorumlu davranmak yerine haberin merkezine insanı ve mesleki ilkeleri değil de kendini koyan ‘gazetecilerin’ şovlarına şahit olduk. Duygu dolduğumuz günlerde, dayanışmayı kuvvetlendirecek gelişmeleri aktarmak yerine, çaresiz kalmış bir depremzedeyi sorularla ağlatıp dram avcılığı yapanları gördük. Böylelerinin sadece gazeteciliği değil vicdanı da sorgulanır.
“Gazeteci, afet zamanları gibi kamu düzeninin kısa sürede zaafa uğradığı zaman dilimlerinde, haberleriyle kamu çıkarının temsilcisi olarak fiilen öne çıkar. Dolayısıyla kamu çıkarına odaklanan basın mensubu afet zamanlarında direnç aşılamaya yönelir. Gazeteci; yapılanları aktarırken, eksikliği gösterirken, halkın sesi olurken ve yetkililere seslenirken aslında kamu çıkarını yeniden inşa eder.
“Google yöneticileri Eric Schmidt ve Larry Cohen, ‘Yeni Dijital Çağ’ adlı kitaplarında dijital medyanın ABD çıkarları için nasıl kullanıldığını anlatıyor.
“Barış Pınarı, Ermeni soykırımı, LGBT, Filistin olayı… Dijital medyada düşünce özgürlüğünün sınırlarını Amerikan devletinin milli çıkarları çiziyor.
“Sosyal medyanın görünme, beğeni alma, onaylanma ve kendini öne çıkarma eğilimlerini merkeze koyan bir davranış kalıbı inşa etmesi sonucu, Amerikan toplumunda narsistik kişilik özellikleri gösteren bireylerin sayısında patlama yaşanıyor. Bu kültür, ABD ile sınırlı kalmayıp küresel bir salgın halinde dünyaya yayılıyor. Sonuç, bireylerin kişiliklerinde erozyon ve toplumsal ahlakta yozlaşma, kültürel ilişkilerimizde çürüme…
“83 milyon nüfusumuzun 44 milyonu sosyal medya kullanıcısı. Bu alan tamamen ABD’li şirketlerin kontrolünde. Her gün ‘tıklayarak’ ABD’li şirketlerin kasalarını dolduruyoruz. Karşılığında vergi bile alamıyorduk. Cebimize kadar giriyorlar ama ülkemizde bir büroları bile yoktu. Dijital medyada milli seçeneği oluşturalım bakın milletimiz nasıl sahipleniyor.
Dijital medya sınır güvenliği kadar önemlidir.”
Çalıştay kapsamında gazeteciler, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ı ziyaret etti. TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel ve TİGAD üyelerini makamında ağırlayan Başkan Köksal, gazetecilerin toplumdaki önemini vurgularken “Gazetecilik, halkın gözü, kulağı ve sesi olma misyonuyla demokrasimizin temel taşıdır. Afyonkarahisar olarak, hem demokrasinin sesi olan gazetecilerimize destek olmak hem de şehrimizin güzelliklerini tanıtmak için çalıştay gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Dijital çağda gazetecilik mesleği büyük bir dönüşüm geçiriyor ve bu süreçte yerel yönetimlerin şeffaflık anlayışı, medya ile güçlü bir işbirliğini gerektiriyor.” dedi.
Köksal, belediyenin hayata geçirdiği projelere de değinerek, Afyonkarahisar’ın tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerinin korunması ve tanıtılması için büyük bir gayretle çalıştıklarını belirtti.