9031,82%-2,18
34,47% 0,05
36,46% 0,33
2945,19% 0,35
4929,17% 0,00
MHP Lideri Bahçeli eski BDP milletvekili Uras'la görüştü
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis'te ısrarla yaptığı Öcalan çağrılarının ardından dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Açılım dönemlerinde aldığı rolle bilinen eski BDP (şimdiki DEM) Milletvekili ve ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle görüştüğünü duyurdu.
Uras sosyal medya hesabından paylaştığı gönderide, gösterdiği ilgi ve sohbet için Bahçeli'ye teşekkür etti.
Öte yandan gazeteci Rasim Ozan Kütahyalı, Uras ve Bahçeli görüşmesinde neler konuşulduğunu sosyal medya hesabından duyurdu. Uras ile telefonda konuştuğunu belirten Kütahyalı, Uras'ın görüşmenin verimli geçtiğini söylediğini belirtti.
Devlet Bahçeli'nin “60’lardan beri hep kavga ediyoruz hocam, artık bu kavgalar tamamen bitsin istiyorum” belirten Kütahyalı bu sözün tarihi olduğunu söyledi.
Kütahyalı, Bahçeli'nin Uras'a "Hocam sizinle sohbet etmek ne güzel, sık sık görüşelim” dediğini ifade etti.
T24 yazarı Canan Yıldız da görüşmeden ayrıntılar aktardı.
Yıldız, Uras’ın Bahçeli ile görüşmeden önce DEM Eş Başkanı Tuncer Bakırhan ve parti sözcüsü Ayşegül Doğan’la görüştüğünü, Bahçeli’den sonra da Ahmet Türk’le konuştuğunu aktardı.
Yazıdaki bilgilere göre görüşme yarım saat sürdü, talep Ufuk Uras’tan geldi. Canan Yıldız’ın yazısında ilgili kısımlar şöyle:
“Ufuk Uras’tan dinleyelim: 'Sayın Bahçeli, Erdoğan’ın geçen ayın başında kendisine ‘Bu işi kendi başımıza, kendi kendimize çözelim, bu sorunlara başkalarını karıştırmadan’ teklifiyle geldiğini aktardı. Sayın Bahçeli bunun üzerine ‘Peki bunu kim yapacak? Gittim gruba (DEM) el sıktım, başsağlığı diledim. Öcalan da hiçbir telkin olmadan kendi görüşünü ifade etsin bu konularda diye o çıkışı yaptım’ dedi.'
"Erdoğan’ın 'bu işi kendi kendimize çözelim, başkaları olmadan' dediği şeyin tam olarak ne anlama geldiğini altını çizdiğimde Uras’ın yorumu şu oldu: 'Türkiye’nin iç dinamikleriyle çözülsün, buna işaret ediliyor. Bu daha önce denendi ve başarılı olmadı. Denenmiş bir şeyi bir daha deneyelim demeleri zor' yanıtını veren Uras, burada Çözüm Süreci öncesi Oslo görüşmelerini hatırlattı.
"Bahçeli’nin çıkışıyla ilgili 'olduğu yerde durduğu' izlenimini edindiğini belirten Ufuk Uras, 'Tarihsel ortak ‘biz’de buluşmanın önemli olduğunu söyledim. Sosyalist kimliğe sahip bir insanla milliyetçi bir liderin görüşmesi, bu toplumun bütün renklerini katacak bir şekilde ortak mutabakatta buluşmasına katkı sağlıyorsa bunun simgesel bir önemi olduğunu dile getirdim' diye konuştu.
"Görüşmenin içeriğinin kamuoyuyla paylaşılması konusunda Bahçeli’nin de onayı olduğunu vurgulayan Uras, Bahçeli’nin '1967’li yıllardan beri buradan bir yere varmak mümkün değil. Bütün enerjimizi tükettik dedi. O yüzden buradan bir yere varılamayacağını herkesin görmesi gerekir. O yüzden ortak bir yerde buluşmak lazım. El uzatmak da simgesel olarak zaten bunu ifade ediyor' dediğini aktardı.
"Bahçeli’nin kendisine 'şiddetin olmadığı bir zeminde herkesin siyaseten kendisini ifade etmesi” konusundaki düşüncelerini aktardığını belirten Uras, 'Ben de bunu yeni bir sayfa açmak olarak değerlendirdim. Ama yeni bir dil oluşturmak gerektiğini ifade ettim' diye konuştu.
"Uras, Bahçeli’nin Kürt meselesindeki çıkışıyla ilgili 'İnsan kaybı, ekonomik maliyet, buradan bir yere varamıyoruz, bu hep küresel güçlerin işlerine yarıyor' değerlendirmesinde bulunduğunu söyledi.
"MHP liderinin öne çıktığı sürecin Suriye’deki gelişmelerle ilişkisi var mı diye sorduğumda da Uras şu yanıtı verdi: 'Olmaz olur mu! Süreç, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesiyle ancak olabilecek bir şey. Zaten PKK kendini lağvetsin meselesi… Açılım sürecinde böyle değildi. Bu ancak dönüşsün diyerek olabilir. Düşünsenize Suriye’desiniz. 100 bine yakın insan var, haydi kendimizi lağvettik. Bu nasıl olacak? Bir model gerekli, oradaki yapı Suriye merkezi hükümetine tabii mi olacak? Bütün bunlar, üzerine çalışılması gereken konular.'
"Bahçeli ne yapmaya çalışıyor sorumu ise Uras şöyle cevapladı: 'Bahçeli ile sınırlı olduğunu düşünmüyorum. Erdoğan’ın da dahil olduğu bir süreç. Üzerine çalışılmış bir konu olduğunu düşünüyorum. Tabii bunun detaylarını bizimle paylaşmıyorlar. 40 yıldır hayatım barış mücadelesiyle geçti. Kendi adıma bir lüksümüz olmadığını düşünüyorum. Yeter ki somutlaşsın. Bir yol haritası çıksın. Ama bunun olgunlaşmasını mı bekliyorlar nasıl bir süreç olacak, onları bilemiyorum. Ama niyet okumak yerine ya da kime yarar diye bakmak yerine memleketin çocuklarına yarar diye baktığım için bu meselelere önemsedim.'
"Bahçeli’nin neden kendisinin görüşme talebini kabul ettiğini sorduğumda da Uras’ın yanıtı şöyle oldu: 'Niye biz şimdi görüşüyoruz, çünkü siz Soros çocuğu değilsiniz dedi. Siz hocasınız, Meclis’te siyaset yapsınlar diye gruba katkıda bulundunuz, sizi televizyonlardan izliyorum, kendinizi anlatmanıza gerek yok. Bu meseledeki tutumunuzu olumlu buluyorum dedi.'
"Kayyım meselesini hatırlattığımda ise 'Bu gel-git’leri olan zor bir süreç' yorumunu yaptı. Bu arada kayyımlar meselesi görüşmede gündeme gelmemiş."