Tarih: 24.06.2024 14:58

1981'den Bu Yana Almanyada Irkçı Çinayetlerde Yüzlerce İnsan Hayatını Kaybetti.

Facebook Twitter Linked-in

Almanya'da 1981'den bu yana Irkçı çinayetler sonucu hayatını kaybedenler;

1981 yılından bu yana Almanya'da Irkçı şiddet sonucu yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Sivil toplum örgütleri ve araştırma kuruluşlarına göre bu rakam daha yüksekken, polis kayıtları daha düşük bir sayı bildiriyor. Ancak, NSU skandalının ardından Irkçı şiddetin boyutları daha geniş kesimler tarafından görülmeye başlandı. Öldürülenler arasında birçok Türkiye kökenli göçmen de bulunuyor.

Öne Çıkan Olaylar ve Öldürülenler

1. 1 Haziran 1981 / Ludwigsburg: Seydi Battal Koparan, Irkçı motosiklet çetesi “Stander Greif” üyelerince dövülerek öldürüldü.
2. 26 Mayıs 1982 / Hamburg: Semra Ertan, Almanya'da artan yabancı düşmanlığını protesto etmek için kendini yaktı.
3. 22 Haziran 1982 / Norderstedt: Tevfik Gürel, ırkçılarla Türkler arasındaki kavgada dövülerek öldürüldü.
4. Haziran 1985 / Hamburg: Mehmet Kaymakçı, neo-Nazi dazlaklar tarafından sokak ortasında dövülerek ve kafası beton blokla ezilerek öldürüldü.
5. 24 Aralık 1985 / Hamburg: Ramazan Avcı, yaklaşık 30 neo-Nazi dazlak tarafından dövülerek ağır yaralandı ve hastanede hayatını kaybetti.
6. 17 Aralık 1988 / Schwandorf: Neo-Nazi Josef Seller, Türklerin oturduğu bir evi kundakladı. Osman Can, eşi Fatma ve oğlu Mehmet ile Jürgen Hübner çıkan yangında yaşamını yitirdi.
7. 12 Mayıs 1989 / Berlin: Ufuk Şahin, ırkçıların bıçaklı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.
8. 28 Aralık 1990 / Hachenburg: Nihat Yusufoğlu, aşırı sağcılar tarafından bıçaklanarak öldürüldü.
9. 23 Kasım 1992 / Mölln: Bahide Arslan ve torunları Ayşe ile Yeliz, iki neo-Nazi tarafından kundaklanan evlerinde yaşamlarını yitirdi.
10.27 Aralık 1992 / Meersbucsh: Şahin Çalışır, ırkçılar tarafından öldürüldü.
11.9 Mart 1993 / Mülheim: Mustafa Demiral, ırkçıların saldırısına uğradıktan sonra olay yerinde yaşamını yitirdi.
12. 29 Mayıs 1993 / Solingen: Saime Genç, Hülya Genç, Hatice Genç, Gülsüm İnce ve Gülistan Öztürk, ırkçılar tarafından kundaklanan evde öldü.

...
İlgili Haber
Solingen Katliamının 31. Yılında: Irkçılığın Kara Lekesi Unutulmuyor

13.18 Şubat 1994 / Darmstadt: Ali Bayram, ırkçı bir komşusu tarafından eşi ve kızının gözü önünde kurşunlanarak öldürüldü.
14.9 Ağustos 2002 / Sulzbach: Ahmet Şarlak, bir şenlik sırasında ırkçı saldırısına uğradı ve bıçaklanarak öldürüldü.

Mete Ekşi (1991)*: Berlin'de bir kavga sırasında başına aldığı darbeler sonucu komaya giren ve daha sonra ölen Mete Ekşi'nin davası, gençler arasında yaşanan bir çatışma olarak değerlendirilmiş olsa da, olayın ırkçı bir motif taşıdığı görüşü de bulunmaktadır

İlgili haber
Mete Ekşi Ölümünün 32’inci Yılında Berlin’de Anıldı


Burak Bektaş(Faili Meçhul?) 5 Nisan 2012; Berlin'de Burak Bektaş isimli Türkiye kökenli göçmen genç, Rudow semtinde vurularak öldürüldü. Burak Bektaş, arkadaşlarıyla birlikte sokakta yürürken kimliği belirsiz bir saldırgan tarafından hedef alındı. Olay yerinde hayatını kaybeden Bektaş'ın cinayeti hâlâ çözülemedi ve fail bulunamadı. Cinayetin ardından çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi ve olay, Berlin'deki Türk toplumu üzerinde derin bir etki yarattı.


İlgili Video
NSU-Opfer-Anwalt Mehmet Daimagüler, Burak Bektaş cinayeti üzerine verdiği açıklamalar
 

 

Vali Walter Lübcke (2019): Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke, mülteci haklarına verdiği destek nedeniyle ırkçı Stephan E. tarafından öldürüldü. Lübcke'nin ölümü, aşırı sağcı şiddetin boyutlarını gözler önüne serdi ve Almanya'da geniş çaplı tepkilere neden oldu Almanya'da Federal Başsavcılık, 2 Haziran'da öldürülen Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke'nin, aşırı sağcı Stephen E. tarafından öldürüldüğünü açıkladı. 2000 ile 2007 arasında 8'i Türk toplam 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün de Combat 18 ile bağı biliniyordu. Hessen Eyalet NSU Meclis Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı dosyada da Stephan E'nin adı geçiyordu.

Halle Saldırısı (2019): Stephan Balliet adlı saldırgan, Yom Kippur günü Halle kentinde bir sinagoga saldırı düzenledi. Saldırıda iki kişi hayatını kaybetti. Bu olay, antisemitik şiddetin bir örneği olarak kayıtlara geçti 


İlgili Haber
NSU Cinayetleri Dosyası

NSU Cinayetleri:
NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı) terör örgütü, 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürdü. Bu cinayetlerin uzun süre aydınlatılamaması, Almanya'da ırkçı şiddetle mücadelenin yetersizliğini ortaya koydu Almanya'da Federal Başsavcılık, 2 Haziran'da öldürülen Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke'nin, ırkçı Stephen E. tarafından öldürüldüğünü açıkladı. 2000 ile 2007 arasında 8'i Türk toplam 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün de Combat 18 ile bağı biliniyordu. Hessen Eyalet NSU Meclis Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı dosyada da Stephan E'nin adı geçiyordu. -

 

Irkçı çinayetlerde öldürülenlerin İsimler:


- *Seydi Battal Koparan*
- *Semra Ertan*
- *Tevfik Gürel*
- *Mehmet Kaymakçı*
- *Ramazan Avcı*
- *Osman Can*
- *Fatma Can*
- *Mehmet Can*
- *Jürgen Hübner*
- *Ufuk Şahin*
- *Nihat Yusufoğlu*
- *Bahide Arslan*
- *Ayşe Yılmaz*
- *Yeliz Arslan*
- *Şahin Çalışır*
- *Mustafa Demiral*
- *Saime Genç*
- *Hülya Genç*
- *Hatice Genç*
- *Gülsüm İnce*
- *Gülistan Öztürk*
- *Ali Bayram*
- *Ahmet Şarlak*
- *Mete Ekşi*
- *Walter Lübcke*

Hanau Katliamı (2020): Tobias Rathjen adlı saldırgan, Hanau kentinde dokuz göçmeni öldürdü. Olay, Almanya'daki ırkçı şiddetin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi 

İlgili Video
Hanau Katliamı Anma Töreni Berlin.


Hanau Katliamı (2020) mağdurları: Ferhat Unvar, Gökhan Gültekin, Sedat Gürbüz, Mercedes Kierpacz, Hamza Kurtović, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Păun, Fatih Saraçoğlu, Said Nesar Hashemi.

Bu kapsamlı inceleme, Almanya'da ıkçı şiddetin boyutlarını ve mağdurlarını bir kez daha gündeme taşıyor. Aşırı sağa karşı mücadelenin önemi ve bu tür olayların önlenmesi için alınacak tedbirlerin hayati öneme sahip olduğu bir kez daha vurguluyoruz.

İlgili Haber
Irkçı Cinayet Mağdurları İçin Anıt Teklifi.

 


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —