Bugün, 18 Aralık 2024 Çarşamba
  • BIST 100

    9962,87%-0,48
  • DOLAR

    35,02% 0,09
  • EURO

    36,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2982,39% 0,30
  • Ç. ALTIN

    4823,63% 0,08

2025 ŞOK BEKLENTİ

GÜNDEM 17.12.2024 09:17:00 0
2025 ŞOK BEKLENTİ

Siyasi yorumcu: "Trump yönetiminin politikaları sonucunda ABD çekilecek ve Avrupa Birliği nüfuzunu kaybedecek."

"Tüm dünyayı büyük değişiklikler bekliyor ve bu esas olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni seçilen Başkanı Donald Trump'ın göreve başlamasıyla ilgili olacak."

Bu sözler Trump'a yakınlığıyla bilinen Macaristan Başbakanı Viktor Orban tarafından söylendi.

"Dünya sandığımızdan çok daha büyük değişimlerin eşiğinde. Bu değişimler tüm Batı medeniyetini etkileyecek ve tarihsel ölçekte uzun bir zaman diliminde gerçekleşecektir. Orban, "Amerikalılar, Ruslar, Avrupalılar ve Türklerle konuştum ve şunu kesinlikle söyleyebilirim ki, ABD başkanı göreve geldiğinde dünya büyük bir dönüş yapacak" dedi.

Orban neyi kastediyor? Yeni dünyada Azerbaycan'ın yeri nerede, nasıl görünüyor? 

Haydar Oğuz

Siyaset yorumcusu Haydar Oğuz, Yeni Müsavat'a Viktor Orban'ın haklı olduğunu söyledi: "2024 yılında yaşanan birçok küresel siyasi olay, önümüzdeki yıllarda dünyadaki güç merkezlerinin giderek değişeceğini gösteriyor. Bu değişimlerde Donald Trump'ın iktidara gelmesi de dahil olmak üzere ABD'deki siyasi süreçler büyük rol oynayacak. Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokratlar arasındaki rekabetin, Batı dünyasında onlarca yıldır var olan ve giderek ciddi bir çatışmaya dönüşen küreselcilik ile milliyetçilik arasındaki çatışmaya dayandığı bir sır değil. Dünyada yaşanan ve 2025 yılında doruğa ulaşacak siyasi değişimleri öngörebilmek için bu iki kavramın kısaca özelliklerine bakmak gerekiyor.

Haydar Oğuz'a göre küreselcilik ile milliyetçilik arasındaki çatışma, küresel yönetişimin oluşumunda ulusların ve uluslararası kurumların rolüne ilişkin farklı görüşlerden kaynaklanıyor: "Küreselciler, dünya yönetiminde uluslararası işbirliğini artırmak ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kurumları güçlendirmek istiyor. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve bazı bölgesel örgütleri savunuyorlar. Küresel zorlukların üstesinden gelmek için kolektif karar almaya inanıyorlar. Esas olarak serbest ticaret ilişkilerini ve açık pazarları destekliyorlar ve bu ilişkileri ekonomik büyümenin, kârlılığın ve küresel refahın ana mekanizmalarından biri olarak görüyorlar. Birbirine bağlı ve birbirine bağımlı bir dünya ekonomisinin tüm insanlığa fayda sağlayacağına inanıyorlar. Bu nedenle uluslararası yasa ve normların devletlerin davranışlarını şekillendirmede önemli rol oynadığı küresel yönetişime önem veriyorlar. Evrensel insan hakları adına ikinci dünya ülkelerini kendi kontrolleri altında tutmaya, ulusal egemenliği sınırlamaya çalışıyorlar.

Milliyetçiler ise tek tek ulusların egemenliğini tercih etmekte ve uluslarüstü örgütlerin iç politika üzerinde önemli bir etkiye sahip olmasına karşı çıkmaktadır. Bir ülkenin işleriyle ilgili kararların yalnızca o ülkenin hükümeti ve vatandaşları tarafından verilmesi gerektiğini savunuyorlar. Milliyetçiler, yerli endüstrileri ve işleri korumak için gümrük tarifeleri ve ticari engeller de dahil olmak üzere korumacı ekonomi politikalarını bu mantıkla destekliyorlar. Ulusal çıkarlara zarar verdiğini düşündükleri serbest ticaret anlaşmalarına ve ulusal ahlaka aykırı insan haklarına şüpheyle yaklaşıyorlar. Milli kimlik, kültür ve geleneklerin korunmasına ve geliştirilmesine büyük önem verirler. Milliyetçiler, küreselleşmenin bu yönler üzerindeki potansiyel etkisine karşı temkinli davranıyor ve benzersiz ulusal özelliklerin erozyona uğramasıyla ilgili endişelerini dile getiriyorlar. Ulusal güvenliği, ekonomik çıkarları ve kültürel uyumu korumak için daha sıkı göç kontrollerini destekliyorlar."

Haydar Oğuz, son dönemde Batı dünyasındaki milliyetçi akımların küreselcileri geride bıraktığını, bu sürecin 2016 yılında İngiliz Parlamentosu'nun aldığı "Brixit" kararıyla büyük bir ivme kazanarak yeni bir aşamaya girdiğini düşünüyor: "Sadece 1 yıl sonra" Büyük Britanya'nın Avrupa Birliği'nden ayrılması - 2017 yılında Donald Trump, "Önce Amerika" sloganıyla ABD'de iktidara geldi. Küreselcileri ciddi anlamda endişelendiren bu iki olaya verilen sert tepkiler çok uzun sürmedi. Trump'ın ABD milliyetçiliği yolunda attığı birçok adım ve dile getirdiği görüşler hem Washington'da hem de Avrupa'da güçlü bir direnişle karşılaştı. Görünüşe göre Batılı küreselciler ve Çin, Anglo-Sakson ittifakının genişlemesini kendileri için ciddi bir tehdit olarak görüyor, bunun tüm dünyayı kapsamasından korkuyorlardı ve bunu önlemek için gizli anlaşmaya çalışıyorlardı. Trump'a inanırsak, küreselciler ve Pekin'in "Çin virüsünü" yani koronavirüsü dünyaya yaymasının nedeni bu tehdidi önlemekti. ABD mahkemeleri ve yargı otoriteleri, Trump'ı iktidardan uzaklaştırmak için kendisini ve ekibini "Rus casusu" olarak adlandırdı. Genel olarak Trump'ın büyük uluslararası skandallarla dolu ilk dönemi 2021'de sona erdi. Ancak bu dönemde uluslararası milliyetçi kanat da kayıtsız kalmadı. Bana göre İkinci Karabağ savaşı Ulasalizmin en önemli saldırılarından biriydi. Sonuçta Trump 2020'nin sonlarında çekişmeli bir seçimi kaybetti. Trump'ın olmadığı 4 yıl boyunca Azerbaycan'ın uluslararası küreselcilerin ağır baskısına maruz kalması tesadüf değildi. Bu 4 yıl boyunca Ukrayna, Suriye, Gazze ve Lübnan'da savaşlar yaşandı. Şu anda Ortadoğu coğrafyasında ana hedefler Irak ve İran'a yöneliktir. Yine de Trump'ın ana hedeflerinin başında Çin geliyor. Görünen o ki, Trump'ın Ocak 2025'te iktidara gelmesinin ardından dünya jeopolitik savaşının gidişatı bambaşka yönlere doğru ilerleyecek. 

Ayrıca birçok Avrupa ülkesinde küreselciler konumlarını kaybediyor, milliyetçiler iktidara doğru ilerliyor. Özellikle son dönemde Almanya ve Fransa'da yaşanan hükümet krizleri küreselci-milliyetçi mücadelenin tezahürüdür. Bu açıdan bakıldığında küresel jeopolitik mücadelelerin yalnızca Çin, Rusya ve Ortadoğu ile sınırlı kalmayacağı, Avrupa'nın da bu girdaptan nasibini alacağı varsayılabilir.

Siyasi yorumcu, yeni jeopolitik mücadele çerçevesinde Avrupa Birliği yapılarının büyük yaralar alacağını öngörüyor: "Sohbetimizin başında da belirttiğim gibi, küreselci-milliyetçi mücadelenin asıl amacı dünyanın nasıl bir dünya ile bağlantılı olduğudur. devletlerin egemenlik hakları çerçevesinde yönetilmektedir. Küreselciler, garip insan haklarını, ulusal devletlerin egemenliğinden daha önemli görmekte ve bazen bu hakları, başka devletlerin topraklarını, anne sütü gibi kendi helal hakları olarak ele geçirmek için bir bahane olarak değerlendirmektedir. Avrupa'da bu politikayla antik dünyayı ABD gibi federal ve birleşik bir devlete dönüştürmeye çalışıyorlar." 

3.Dünya Savaşı başlayabilir mi? | Yorum yok

Haydar Oğuz, Avrupa Birliği'nin bu amaçla kurulduğunu, tek para birimi, tek mahkeme, tek gümrük vb. kurulduğunu söylüyor. Şöyle yasalar çıkarıldı: "Tek para birimi, yargı sistemi ve tek gümrük tarifesi aslında federal tek devlet kavramının bir parçasıdır. Ayrıca Schengen anlaşmasıyla Avrupa ülkeleri vatandaşlarının birlik ülkelerine ziyaretlerinin önündeki neredeyse tüm engeller ortadan kaldırıldı. Bu aslında tek vatandaşlık anlamına geliyor. Devlet kanadının diğer yapıları - federal yasama ve yürütme organları - Avrupa Birliği Komisyonu ve Parlamentosu ile oluşturuldu ve bu organlara ulus devletlerin aynı isimli yapılarından daha fazla ayrıcalık tanındı. Kısacası Avrupa Birliği'nin giderek ABD gibi bir federalleşme çizgisi benimsemesi, ulusal devlet yapılarında meşru kaygılar yaratıyor. Üstelik Rusya'ya ilişkin askeri kararların birkaç büyük devletin çıkarları doğrultusunda alınması, küçük devletin halkını ciddi şekilde endişelendiriyor. Bu da yetmezmiş gibi askeri harcamaların artması sosyal yardımların ve ayrıcalıkların da azalmasına neden oluyor ve bu da Avrupa Birliği emekli vatandaşlarının milliyetçiliğini tetikliyor. Böylece Avrupa giderek millileşiyor ve otoritelerin ulusal çıkarları ön planda tutması nedeniyle daha çok oy alanların eline geçiyor. Muhtemelen 2025 yılında milliyetçi akım Avrupa'da daha fazla taraftar toplayabilecek ve millileştirilmiş toplumlar arasında kopuşlar başlayacak. Bunun sonucunda Avrupa Birliği'nin yapıları ya milliyetçilerin eline geçecek ya da tamamen çökecek. Aynı şey BM ve diğer uluslararası yapılar için de söylenebilir." 

Haydar Oğuz'a göre, 2025'ten itibaren Trump yönetiminin uyguladığı politikalar sonucunda ABD geri çekilecek ve Avrupa Birliği nüfuzunu kaybedecek: "Bunun sonucunda boşlukları daha fazla bölgesel güç dolduracak. Dünya jeopolitiğinde yaratılmıştır. Özellikle ait olduğumuz Güney Kafkasya, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da Türkiye'nin ağırlığı artacak ve bu bölgeler zamanla tamamen Ankara'nın kontrolü altına girecek. 2025'ten itibaren bu değişimin ivmelenmesiyle karşı karşıya kalacağımızı düşünüyorum."

Ortadoğu coğrafyasında ciddi değişiklikleri göz ardı etmeyen muhatabımız, hem İran'da hem de Arap dünyasında çalkantılar yaşanacağını düşünüyor: "Biliyorsunuz Suriye'deki iç savaş, İran'ın etkileri sonucu ortaya çıktı. "Arap Baharı" hareketi. Rusya ve İran bu süreçlerin kendi çıkarlarına yönelik olaylar olduğunu düşünerek devrim niteliğindeki değişimleri zorla engellediler. Suriye'de rejim çoktan çöktü. Dolayısıyla Rusya ve İran'ın etkisi de yerelleşiyor. Böyle bir durumda "Arap Baharı" hayalini yeniden başlatmak için yeni zeminler ortaya çıkıyor. Aynı zamanda İran köşeye sıkıştı ve küçük bir saldırıyla onu devirmek mümkün. Büyük ihtimalle uluslararası güç merkezleri İran'daki fırsatı kaçırmamaya çalışacak. Bunun sonucunda güney komşumuzda toplumsal fırtınaların çıkması bekleniyor."

Güney Kafkasya'da Rusya-Türkiye-İran üçlüsü - Turkustan.az

Yeni dünya düzeninin Azerbaycan için bazı riskler ve ciddi fırsatlar yaratacağını öngören Haydar Oğuz, görüşünü şöyle tamamladı: "Rusya-Türkiye-İran rekabeti yoğunlaşacak ve bu kesinlikle dış politikamızı etkileyecektir. İsrail'in Orta Doğu'daki konumunu güçlendirme çabaları Azerbaycan'ın arabuluculuk olanaklarını da artıracaktır. Özellikle Türkiye ile İsrail arasında köprü rolü oynamamız muhtemeldir ve bu İran tarafından hoş karşılanmayacaktır. Böylece bir yandan Rusya'nın, diğer yandan İran'ın baskısı altında olacağız. 2025 yılı başında artan bu baskılar yılsonuna doğru azalacak ve önümüzdeki 5 yıl içinde kelimenin tam anlamıyla bölgesel bir güce dönüşebiliriz. Elbette bu perspektif Azerbaycan için ciddi riskleri de beraberinde getirecektir. İnanıyorum ki bu sınavı geçip Türk Birliği çizgisinde yer alırsak önümüzdeki yüzyılın en karlı ülkelerinden biri olabiliriz."

Elşan Memmedeliyev


Haber Editörü

admin admin

admin@kurumsalx.com

Gölbaşı'na Yeni Hükümet Konağı: İnşaat çalışmaları başladı

Go2Recycling projesinin açılış toplantısı gerçekleştirildi

Bursa İnegöl İstihdam ve Kariyer Merkezi 2850 kişiyi iş sahibi yaptı

Adıyaman’da 'Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayı' dDüzenlendi

Hayvancılığın gelişimi için örnek proje önerileri: 'Üretmeden tüketmek ekonomiye zarar verir'

Ticaret, Kasım aldatmalarına da izin vermedi! İndirim aldatmalarına milyonluk cezalar!

Adıyaman’da trafik kazası... Buzlanma kaza yaptırdı!

Adıyaman’da şüpheli kadından uyuşturucu çıktı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÖZEL VAKIF OKULLARI "YERLİ ÜRET, YERLİ TÜKET" TEMALI ETKİNLİK DÜZENLEDİ

Besni'de üreticilere süt sağım makinesi desteği: 80 üreticiye %70 hibe ile teslim edildi

Milletvekili Resul Kurt’tan Mehmet Erdemoğlu’na vefa: 'Rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum'

Türk Sağlık-Sen’den Aile Hekimliği için mücadele mesajı: 'Haklarımızı sonuna kadar savunacağız'

Adıyaman'da iş makinesi devrildi!

Adıyaman Belediyesi'nden dilenci operasyonu

Adıyaman Platformu'ndan Vali Varol’a trafik sorunu raporu

Bakan Bolat Alman Büyükelçiyi kabul etti

Başkan Zeyrek: “Manisa genelinde 2 bin kovanı üreticilerimize ulaştıracağız”

'Kalbin Tek Arkadaşı' tiyatro oyunu sahnelendi

MASKİ, Horzumsazdere ve Kurudere’nin taşıma su çilesine son verecek

Mutenâ Dergisi’nden 'Serbest Kürsü' buluşması: Edebiyat dünyasının önemli isimleri bir araya geldi

Deprem bölgesindeki okullara 10 binden fazla kitap desteği: Çocukların yüzü güldü

Böbrek taşı erkeklerde daha sık görülüyor

Bursa'dan Fas'a teknoloji ihracatı hamlesi

SASKİ yenilenebilir enerji tesisi ile geleceğin mühendislerine örnek oldu

Profesyonel rehberlerden Bursa Gemlik'e yakın mercek

Sakarya'dan önemli dolandırıcılık uyarısı

Bursa Büyükşehir'den tarımsal fabrika! Bursalı üreticiye nefes olacak

Merkez Servi Erdemoğlu Anaokulu’nda Kültür Festivali coşkusu

REKTÖR HACIMÜFTÜOĞLU, SAVUNMA SANAYİİ BULUŞMALARINA KATILDI

Türk Sağlık-Sen Kocaeli: ASM çalışanları adına mücadeleye devam

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ÖZEL VAKIF OKULLARI "YERLİ ÜRET, YERLİ TÜKET" TEMALI ETKİNLİK DÜZENLEDİ

REKTÖR HACIMÜFTÜOĞLU, SAVUNMA SANAYİİ BULUŞMALARINA KATILDI

SERKANDAŞ SİGORTA BÜYÜKLER AMATÖR KÜME 3' ÜNCÜ HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI

“GENÇLERİN GÖZÜNDEN KARİYER 4.0” TOPLANTISINDA, TEKNOLOJİNİN ÖNEMİ VURGULANDI

Küçükoğlu:Erzurum için yorulmak bile çok güzel…

Erzurum’un kalkınması turizm ile sağlanabilir…

Atatürk Üniversitesi, Dünyanın En Yeşil 250 Üniversitesi Arasında Yer Aldı

ERZURUM B.B. U-15 YAŞ GRUBUNDA SONA YAKLAŞTIKÇA HEYECAN ARTIYOR

Haydi bakalım vira bismillah!

Erzurım Valiliği, ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi'ni Aldı

Malatya'da ‘Enerji Tasarrufu ve Sıfır Atık’ eğitimleri devam ediyor

Geleceğin turizm yöneticileri DEÜ'den yetişecek

MEB'den yeni müfredata uygun yeni ölçme araçları yayımladı

Bursa İnegöl'de üniversite öğrencilerinin eğitim yardımları hesaplara yatırıldı

Bursa'da doğru kariyer planlaması konuşuldu

Mudanya HEM, hastane personeline işaret dili öğretiyor

İstanbul Beylikdüzü'ndeki bu kurslar geliştiriyor

İstanbul Bakırköylü miniklerden 'yerli' mutluluk

Milli Eğitim birinci dönem 2. yazılı örnek sınav sorularını yayımladı

Turizm eğitimine güçlü adım... Geleceğin turizm kurmayları yetişecek

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 15 13 0 2 24 41
2.Fenerbahçe 15 11 2 2 25 35
3.Samsunspor 15 9 4 2 12 29
4.Eyüpspor 16 7 4 5 7 26
5.Göztepe 15 7 4 4 7 25
6.Beşiktaş 15 7 4 4 7 25
7.İstanbul Başakşehir 15 6 5 4 4 22
8.Antalyaspor 15 6 6 3 -6 21
9.Konyaspor 16 5 6 5 -5 20
10.Rizespor 15 6 7 2 -6 20
11.Kasımpaşa 15 4 4 7 -1 19
12.Gazişehir Gaziantep 15 5 7 3 -4 18
13.Sivasspor 16 5 8 3 -7 18
14.Alanyaspor 15 4 6 5 -3 17
15.Trabzonspor 15 3 5 7 1 16
16.Kayserispor 15 3 6 6 -12 15
17.Bodrum FK 15 4 9 2 -9 14
18.Hatayspor 15 1 8 6 -11 9
19.Adana Demirspor 15 1 12 2 -23 2

YAZARLAR