9819,73%0,82
35,46% 0,01
36,63% 0,26
3076,75% 0,09
4916,90% 0,00
Müstakbel Başkan'ın özerk adaya yaklaşımı Biden'dan pek farklı olmayacak gibi görünüyor. Yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı Waltz planı teyit ediyor.
ABD basınına göre Donald Trump, Tayvan'a Amerikan askeri teçhizatının teslimat hızını artırmayı planlıyor. Göreve yeni gelen Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, Trump'ın bu planını doğruladı.
Waltz çarşamba günü Washington'daki ABD Barış Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Onların ödediği 20 milyar dolardan fazla birikmiş şey var ve caydırıcı bir önlem olarak bunları serbest bırakmak ve ödediklerini almalarını sağlamak için çok çalışmamız gerekiyor."
16
Waltz ayrıca yeni ABD yönetiminin Tayvan konusunda "kirpi" politikası izlemeye devam edeceğini yeniden teyit etti. Bu strateji, Çin'in bölgeyi kontrol altına almak için güç kullanması durumunda potansiyel maliyetleri artıracak mobil füze sistemleri, İHA'lar ve gelişmiş gözetleme teknolojileri gibi asimetrik savunma yetenekleriyle Tayvan'ı donatmayı içeriyor.
Geçen hafta, Tayvan Savunma Bakanlığı yıl sonuna kadar ABD tarafından tedarik edilen yeni füze savunma sistemlerini konuşlandırmayı planladığını duyurdu. Bakanlık, Norveç yapımı gelişmiş yüzeyden havaya füze sistemi NASAMS'nin adanın kuzeyindeki stratejik öneme sahip yerlere yerleştireceğini bildirdi.
26
Pekin, Tayvan'ı "Tek Çin" ilkesi kapsamında kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor ve gerekirse zorla da olsa nihai birleşme konusunda ısrar ediyor.
Ejderha, ABD'nin Tayvan'a silah satışı da dahil olmak üzere bu konudaki her türlü yabancı müdahaleye defalarca karşı çıktı ve bunları kendi egemenliğinin ihlali ve bölgesel istikrara yönelik bir tehdit olarak gördü.
36
Tayvan, ayrılıkçı güçlerin Çin iç savaşını kaybettikten sonra adaya çekildiği 1949'dan beri kendini yönetiyor. Şu anda sadece bir avuç ulus adanın egemenliğini tanıyor ve ABD dahil dünyanın çoğu, Tayvan'ın Çin'in bir parçası olduğu yönündeki Pekin duruşuna bağlı kalıyor.
Fakat ABD, resmen Tek Çin politikasına bağlı kalırken adaya silah tedarik etmeye ve Taipei hükümetiyle askeri işbirliğine devam ediyor.
46
Pekin, ABD'nin Taipei'ye yaptığı silah satışlarını defalarca istikrarsızlaştırıcı ve kışkırtıcı olarak kınadı. Buna karşılık Çin, adanın etrafında sık sık deniz ve hava tatbikatları düzenledi.
Washington Aralık ayı sonunda Taipei'ye ek 571 milyon dolarlık silah ve askeri malzeme sağlayacağını açıkladı.
56
Çin 2 Ocak'ta 28 Amerikan savunma sanayii devine çift kullanımlı ürün satışını yasakladı. Bunlardan 10'u, Washington'ın Tayvan'a yaptığı silah satışları nedeniyle “güvenilmez kuruluşlar” listesine alındı. Aralarında, General Dynamics, Boeing, Lockheed Martin, Space & Security ve Raytheon gibi şirketler var.
Çift kullanımlı ürünler, hem sivil hem de savunma amaçlarıyla kullanılabilen ve askeri potansiyelin artmasına katkıda bulunabilen maddeler olarak tanımlanıyor. Özellikle kitle imha silahlarının ve bunların fırlatma araçlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi veya kullanımında kilit öneme sahipler.