14 Ocak'ta Washington'da Ermenistan Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki Stratejik Ortaklık Şartının imza töreni düzenlendi. Belge, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından imzalandı.
Belgeye göre, Ermenistan Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri dostane ilişkilerin ve stratejik ortaklığın önemini teyit ediyor.
"İki ülkenin çıkarları doğrultusunda ortaklığı derinleştirmeye ve geniş karşılıklı öncelikler çerçevesinde iş birliğini genişletmeye çalışıyorlar.
İki demokratik ülke arasındaki bu işbirliğinin ortak değerlere ve ortak çıkarlara dayandığını vurguluyorlar. Bunlar arasında demokrasi ve ekonomik özgürlüğün desteklenmesi, egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunması, hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı, yenilikçiliğin ve teknolojik ilerlemenin desteklenmesi ve enerji güvenliğinin güçlendirilmesi yer alıyor.
Belgede, diplomatik, ekonomik, enerji, yüksek teknoloji, eğitim, bilim, kültür, hukuk, savunma ve güvenlik alanlarında ilişkilerin güçlendirilmesi yönündeki karşılıklı arzularının vurgulandığı belirtildi.
Mirzoyan'ın ABD ziyaretinde, ABD'nin sınır güvenliğini güçlendirmek amacıyla önümüzdeki hafta Ermenistan'a özel bir sınır muhafız ekibi göndereceği de ortaya çıktı.
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ermeni mevkidaşı Ararat Mirzoyan ile yaptığı görüşmede bu konuda bilgi verdi.
Blinken, "Bu yöndeki ilgili çalışmaları güçlendireceğiz" dedi.
ABD-Ermenistan yakınlaşması bununla bitmeyecek. Stratejik ortaklık belgesinin imza töreninde Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Ermenistan ile ABD'nin nükleer enerji anlaşmasına ilişkin müzakerelere başladığını belirtti. Tarafların "Anlaşma 123" olarak bilinen nükleer işbirliği anlaşmasına ilişkin müzakerelere başladıklarını söyledi.
Güney Kafkasya'daki duruma da değinen Mirzoyan, "Ermenistan, bölgede istikrarlı ve kalıcı barışın sağlanmasına yaptığı katkılardan dolayı ABD'ye minnettardır."
Ermenistan'da Rus teknolojisine dayalı Metsamor NGS'nin faaliyet gösterdiğini de belirtmek gerekiyor. Rusya, ülkede ikinci nükleer santralin inşasını önerdi. Ermenistan'ın ABD ile imzaladığı anlaşma, ülkenin bu alanda Rusya ile işbirliğinden çekilme niyetinde olduğunu gösteriyor.
Tam da böyle bir dönemde Rusya'dan ilginç suçlamalar geldi. Kremlin basın sözcüsü Dmitry Peskov, Ermenistan ve ABD'nin Washington'da Ermenistan ile stratejik ortaklık konusunda bir anlaşma imzalayacağı gerçeğini yorumlarken, "ABD, Güney Kafkasya'da istikrarı bozucu bir rol oynuyor" dedi.
Peskov'a göre ABD, arkasına yeni ülkeleri de sürüklemeye çalışıyor.
Kremlin sözcüsü, Rusya'nın Ermenistan ile ilişkilerine son derece değer verdiğini vurguladı.
Peskov, "ABD dahil tüm ülkelerle ilişkileri geliştirmek Ermenistan'ın egemenlik hakkıdır" dedi.
İlginçtir ki geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan Dışişleri Bakanı'nın açıklamalarını yorumlarken, Washington'un böyle bir belgenin imzalanmasıyla ilgili "şu anda inceleyeceği veya açıklayacağı bir şey olmadığını" belirtmişti...
Biden Yönetimi'nin görev süresinin bitimine birkaç gün kala Ermenistan ile stratejik belgenin imzalanması, Trump'a bir "miras" bırakmayı amaçlıyor: Yeni ABD hükümetinin, Ermenistan konusunda selefinden farklı olacağı öngörülüyor Güney Kafkasya'da Azerbaycan'a daha fazla önem vereceğiz. Trump'ın Biden'dan farklı olarak Bakü-Erivan arasındaki dengeyi koruması Ermenistan'ın "elini zayıflatacak" bir faktör.
Stratejik ortaklık belgesinin imzalanmasıyla yeni yönetime Ermenistan'ı destekleme zorunluluğu getirmek istiyorlar, ancak Trump'ın buna ne kadar uyacağı şüpheli. Mirzoyan ile Blinken arasındaki ana tartışma konularından birinin de yeni yönetimin belgeye bağlı kalmasını sağlamanın yolları olduğu istisnasız ve bu süreçte Ermeni diasporasının/lobisinin de faaliyet göstermesi bekleniyor. Stratejik belge, Trump'ın Bakü-Erevan hattında dengeyi koruma becerisini zayıflatıyor. Yeni yönetim ya Güney Kafkasya politikasını bu belgeye dayandırabilir ya da aynı anlaşmayı Azerbaycan'la da yapabilir. Aksi takdirde Trump'ın bölgedeki politikası etkisiz kalacaktır. "ABD, Güney Kafkasya'da istikrar sağlayıcı bir rol oynamadı. "Rusya, Ermenistan'la her yönde işbirliğini sürdürmeye hazırdır." Bu, Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı basın sekreteri Dmitry Peskov tarafından stratejik ortaklık belgesi hakkında yorum yaparken söylendi. Böylece Biden yönetimi Paşinyan'ı sonuna kadar savunduğunu ortaya koydu. Bundan önce ABD, Ermenistan'ı çeşitli yönlerden destekliyordu: 5 Nisan toplantısının sonuçları, Amerikan ordusuyla ortak tatbikatlar, destek açıklamaları...
Elşad Memmedli
"Yeni Müsavat" gazetesinin siyasi analisti ve editörü Elşad Memmedli , ABD'nin sınır güvenliğinin güçlendirilmesi adına önümüzdeki hafta Ermenistan'a özel bir sınır muhafız ekibi gönderme kararının, ABD'nin bir sonraki "tohumlarından" biri olduğuna inanıyor. Biden hükümeti, Güney Kafkasya'yı karıştırmak için ekim yaptı. Azerbaycan ile sınır bölgesinde konuşlandırılan gözetleme misyonunun kapsamını genişletme kararının ardından, ABD'nin Ermenistan'a sınır muhafız ekibi gönderme planının provokasyon olduğu açıkça görülüyor. Hatta bölgeye “çıkarma birlikleri” gönderiyorlar.
Bu grubun hangi sınır bölgesine yerleştirileceği henüz belirlenmemiş olsa da, bu adımın amacı Kafkasya'nın tamamını istikrarsızlaştırmanın yanı sıra Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecini de frenlemek.
Elbette Azerbaycan bu sinsi plana gereken tepkiyi verecektir ve hiç şüphesiz yakın zamanda devlet yetkilileri de somut bir tavır ortaya koyacaktır.
Süreçlere, Kafkas çıkarları, bölgedeki nüfuz savaşı (Gürcistan-Batı çatışması, buna paralel olarak Ermenistan'ın Batı'nın sözcüsü olma yolunda ilerlemesi) gibi geniş bir perspektiften yaklaşılırsa çanak Ermenistan'ın başında çatlayacaktır.
NATO örneğinde Amerika, Ukrayna'da, Rusya'nın yakınında askeri güç konuşlandırmak istedi; sonuç açık: Ukrayna toprakları işgal edildi ve ilhak edildi, resmi Kiev ise acı bir kaderle karşı karşıya.
Daha önce Gürcistan Batı'ya kollarını açtığında Rus tankları Tiflis civarına gelmişti. Amerika'nın "nimetiyle" Ermenistan ilk sırada yer alıyor."
İlginç bir kronoloji var: 19 Aralık 2008'de (Kırım'ın işgalinden önce) ABD ile Ukrayna arasında, 10 Ocak 2009'da ABD ile Gürcistan arasında ve yine 10 Kasım 2021'de benzer bir anlaşma imzalandı. ABD ile Ukrayna arasında. Sonuçlar açık.
Ermenistan'ın ABD ile imzaladığı belge Rusya ve İran'a tehdit olarak yorumlanıyor. Washington'un bu politikası 20 Ocak'tan sonra da devam ederse Tahran ve Moskova, Erivan üzerindeki baskıyı yeterince artıracaktır.
Dolayısıyla bu anlaşma Ermenistan'ı Rusya ile ABD arasındaki çatışmanın tam bir eğitim sahasına dönüştürecektir. Erivan "ikinci Ukrayna" olabilir mi?
Fikret Yusifov
Profesör Fikret Yusifov, Yeni Müsavat'a yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın bugün çok tehlikeli siyasi hamleler yaptığını söyledi. Rusya'nın, Güney Kafkasya'daki Azerbaycan topraklarında "kurduğu" bir devletin bu tür "kaprislerine" ne kadar süre tahammül edeceği sorusu artık daha ciddi geliyor: "Rus yetkililer, Ermenistan ile ABD arasındaki stratejik ortaklık anlaşmasını çok soğuk yorumluyor. Sergey Lavrov, asıl meselenin anlaşma değil, o anlaşmada ne olduğu ve nasıl uygulanacağı olduğunu söylüyor. Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Peskov da anlaşmayı sakin bir dille yorumlayarak, Ermenistan'ın Güney Kafkasya'daki müttefikimiz olduğunu, bizim için önemli olanın bu olduğunu söyledi.
Rus yetkililerin açıklamalarından da anlaşılacağı üzere Rusya, Ermenistan'ın diğer devletlerle bu tür anlaşmalar imzalamasını egemenlik hakkı olarak "görüyor" ve Ermenilerin bu adımlarında "yanlış bir şey görmüyor". Aslında Rusya, Ermeni hükümetinin Biden'ın iktidardan ayrılmasından birkaç gün önce böyle bir anlaşmayı imzalamasından kesinlikle hoşlanmamaktadır. Rus liderliği ayrıca Ermenistan'ın CSTO'daki faaliyetlerinin "dondurulması" konusunda da ironik bir yorumda bulunuyor.
Bugün dış ticaret cirosunun yüzde 40'ından fazlası Rusya'ya ait, sınırları Rus ordusu tarafından korunuyor, mülklerinin büyük bir kısmı Rusya'ya ait ve Rusya'dan ucuz enerji kaynakları alarak geçinen Ermenistan büyük bir potansiyel yaratabilir. Bu bölgede Ermenistan için tehlikeler var. Ermeni yetkililerin bundan haberi olmadığını söylemek mümkün değil. Ancak bugün Paşinyan hükümeti bu riskleri hesaba katmış ve kendi yolunu izliyor. Bu gidişlerin sonunun hiç de iyi olmayacağı daha inandırıcı görünüyor. Siyasi alanda oyunun kuralları olmayan Rusya gibi saldırgan bir devletle oynamak çok tehlikeli. Ukrayna ile savaşı bitirdikten sonra Rusya'nın Ermenistan'la daha ciddi bir şekilde "angajmana" gireceğini düşünüyorum.
ABD ile imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasına gelince, bu anlaşmanın Ermenistan'a ne kazandıracağı belli değil. Soros'tan bıkan ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, Paşinyan ve hükümetine karşı nasıl bir tavır alacak? Hiç şüphe yok ki Paşinyan bu ilişkinin nasıl olacağını önceden bildiği için Trump göreve gelmeden önce ABD ile aceleyle bir ortaklık anlaşması yapmak istiyordu."
Peki, ABD'nin önümüzdeki hafta stratejik ortaklık anlaşması imzalanır imzalanmaz sınır güvenliğini güçlendirmek için Ermenistan'a özel bir sınır muhafız ekibi göndereceğini duyurması ne anlama geliyor? Ermenistan'ın hangi ülkeyle sınırına özel güvenlik grubu yerleştirilebilir?
Siyaset bilimci Elhan Şahinoğlu, ABD'nin sınır güvenliğini güçlendirmek amacıyla Ermenistan'a özel bir sınır muhafız ekibi gönderilmesine yönelik hazırlıkların uzun zaman önce başladığını ancak anlaşmanın bu maddesini gizli tutmaya çalıştıklarını belirterek, "Bundan önce de anlaşmanın bu maddesini gizli tutmaya çalıştılar" dedi. Başbakan Paşinyan kurnaz bir adım atarak İran sınırındaki Rus askerlerinin yerine Ermeni askerlerini getirdi. Çünkü bu yapılmadan Batı Zengezur'a Amerikan askerlerinin yerleştirilmesi zor olacaktır. ABD güvenlik ekibi büyük olasılıkla Avrupa Birliği gözlemci misyonunun bulunduğu yere yakın bir bölgede konuşlanacak.
Elhan Şahinoğlu
Paşinyan yönetiminin ilk yıllarında Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi'nin direktörlüğünü yapan ve "Hayrenik" Partisinin başkanı olan Artur Vanetsyan, "Ermenistan ile Ermenistan arasındaki stratejik işbirliğine ilişkin belge"yi öğrendikten sonra endişelendiğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri". Vanetsyan'a göre Modern.az'a göre Başbakan Nikol Paşinyan, yakında Ermenistan'ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) çekildiğini açıklayacak.
"Rusya Federasyonu esas olarak Ermenistan'ın Avrupa Birliği üyeliği konusunu gündemde tutamayacağını ve Avrasya Ekonomik Birliği'nin üyesi olarak kalamayacağını ifade etti.
Nikol Paşinyan'ın dış politikasının hâlâ macera alanında olduğu ve vatanımıza bir felaket daha getirme tehdidinde bulunduğu açıktır.
Herhangi bir hükümet kararı ülkenin çıkarlarına dayanmalı ve bu kararın sonuçları dikkatle değerlendirilmelidir. Bu arada, bu durumda başkalarının çıkarlarından doğan acele açıkça ortadadır. Bu, istisnasız hepimiz için ciddi sonuçlar doğurabileceği anlamına geliyor" dedi Vanetsyan.
Etibar SEYİDAĞA,
"Yeni Müsavat"