Tarih: 16.06.2024 10:37

ABD Temsilciler Meclisi, Tibet yasasını onayladı

Facebook Twitter Linked-in

ABD Temsilciler Meclisi, Tibet yasasını onayladı

ABD Temsilciler Meclisi "Tibet-Çin Anlaşmazlığının Çözümünü Destekleme Yasası"nı kabul etti.

ABD Temsilciler Meclisi “Tibet-Çin Anlaşmazlığının Çözümünü Destekleme Yasası”nı kabul ederek, “Tibet’in önemli insan hakları sorunlarının yaşandığı ve Çin tarafından işgal edilmiş bir ülke olduğu” görüşündeki kararlılığını gösterdi.

TheHill gazetesinin haberine göre, Tibet’in sürgündeki ruhani lideri Dalai Lama ve diğer Tibetli liderlerle ilişkilerini düzeltmesi için Çin’e çağrı yapan yasa tasarısı Temsilciler Meclisinde oylandı. “Tibet-Çin Anlaşmazlığının Çözümünü Desteklenme Yasası” 26 “hayır” oyuna karşı 391 “evet” oyu ile kabul edildi.

“TİBET, ÇİN TARAFINDAN İŞLGAL EDİLMİŞ BİR ÜLKE“

Tasarı, ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, sürgündeki Tibet yönetimi hakkındaki Çin’in söylemlerine doğrudan karşılık vermesine olanak sağlayacak. 

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinin Cumhuriyetçi Başkanı Michael McCaul, ABD’nin, bu yasa tasarısıyla “Tibet’in önemli insan hakları sorunlarının yaşandığı ve Çin tarafından işgal edilmiş bir ülke olduğu” görüşündeki kararlılığını gösterdiğini belirtti.

TİBET’İN STATÜSÜ

Tibet, 1951’de imzalanan 17 Nokta Anlaşması ile Çin Halk Cumhuriyeti egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu “Tibet’in barışçıl özgürleşmesi” olarak adlandırmıştı. Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama, 1959’daki bağımsızlık yanlısı ayaklanmanın başarısız olmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan’ın kuzeyindeki Dharmsala kentine yerleşerek sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Pekin yönetimi, sürgündeki Tibet yönetimini tanımıyor ve 2010’dan bu yana Dalai Lama’nın temsilcileriyle hiçbir temasta bulunmuyor. Pekin yönetimi, Tibet’in 13. yüzyıldan bu yana Çin’in parçası olduğunu ve ayrı bir varlığının bulunmadığını öne sürerek, sürgündeki hükümeti ayrılıkçılıkla suçluyor. Dalai Lama ve destekçileri de Tibet’in tarihin büyük bölümünde fiilen bağımsız olduğunu savunuyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —