Tarih: 28.06.2024 09:33

ABD vatandaşlarını Lübnan'dan tahliye etmeye hazırlanıyor

Facebook Twitter Linked-in

NBC'nin kaynaklara dayandırdığı habere göre, ABD Savunma Bakanlığı, gerekirse vatandaşlarını Lübnan'dan derhal tahliye etmek için güçlerini İsrail-Lübnan sınırına yaklaştırıyor.

Haberde, Washington'ın önümüzdeki haftalarda İsrail'in Lübnan'a kara harekâtı başlatmasından endişe ettiği belirtiliyor.

Çarşamba günü, ABD Donanması'na ait USS Wasp çok amaçlı amfibi hücum gemisi ve 24. Deniz Seferi Birimi Akdeniz'e yeniden konuşlandırıldı. Ayrıca USS Oak Hill iskele çıkarma gemisi de bölgede bulunuyor. Ayrıca ABD yetkilileri, gerekirse tahliyeyi ortaklaşa koordine etmek için müttefikleriyle iletişim halinde olmaya devam ediyor.

Daha önce İsrail ordusunun Haziran ortasında Lübnan'a yönelik bir saldırı için operasyonel planı onayladığı bildirilmişti. Gazze Şeridi'nde radikal Filistin hareketi Hamas'a yönelik operasyonun ardından ülke yetkilileri eş zamanlı olarak Lübnanlı Şii grup Hizbullah'a da saldırmayı bekliyor. Hizbullah da Hamas gibi İsrail'e karşı çıkıyor ve düzenli olarak ülke topraklarını kuzeyden bombalıyor.

 

7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi merkezli radikal Filistin hareketi Hamas'ın militanlarının Gazze'den İsrail topraklarına sürpriz bir saldırı düzenleyerek İsrail sınır yerleşimlerinde yaşayanları öldürmesi ve aralarında kadınların da bulunduğu 240'tan fazla kişiyi rehin almasıyla Orta Doğu'da gerilim yeniden alevlendi. , çocuklar ve yaşlılar. Hamas, saldırıyı İsrail yetkililerinin Kudüs'ün Eski Şehir bölgesindeki Tapınak Dağı'ndaki Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırgan eylemlerine yanıt olarak nitelendirdi. Buna karşılık İsrail, krizden önce 2,3 milyon Filistinliye ev sahipliği yapan Gazze Şeridi'ni tamamen abluka altına aldığını ilan etti ve Gazze'nin yanı sıra Lübnan ve Suriye'nin bazı bölgelerine de hava saldırıları düzenliyor. Batı Şeria'da da çatışmaların olduğu bildirildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —