Bugün, 20 Şubat 2026 Cuma
  • BIST 100

    16675,83%-3,15
  • DOLAR

    43,76% 0,00
  • EURO

    51,61% 0,02
  • GRAM ALTIN

    7044,02% 0,44
  • Ç. ALTIN

    11672,32% 0,25

ABD'nin "Barış Kurulu" Gazze çözümü konusunda endişelerle karşı karşıya

Uzmanlar, ABD öncülüğündeki "Barış Kurulu"nun, Gazze çözümü ve Filistinlilerin hakları konusunda endişelerle karşı karşıya olduğunu belirterek kurulun bir "tek adam gösterisine" dönüşebileceğini belirtiyor.

DÜNYA 20.02.2026 20:32:15 0
ABD

Gazze Şeridi'ndeki savaş sonrası düzenlemeleri denetlemek üzere önerilen ABD liderliğindeki "Barış Kurulu", yapısı, yetki alanı ve Filistinlilerin haklarını etkin bir şekilde ele alma kapasitesi konusunda bölgesel analistlerden endişeler alıyor.

Gazze ihtilafını çözmeye yönelik çabalar herkesçe takdirle karşılansa da uzmanlar kurulun uluslararası hukuku hiçe sayan, Filistin haklarını göz ardı eden ve adil bir çözüm sağlamak yerine küresel bölünmeleri derinleştirme riski taşıyan bir "tek adam gösterisine" dönüşebileceğinden endişe duyuyor.

"Tek kişilik gösteri"

ABD Başkanı Donald Trump'a ömür boyu liderlik teklif ettiği belirtilen kurul, uzmanlar tarafından karmaşık siyasi çatışmaları ele alabilecek meşru bir uluslararası mekanizma olmaktan ziyade kişiselleştirilmiş bir araç olarak nitelendirildi.

Analistler, bu girişimin Washington'ın kendi stratejik önceliklerini yansıtacak şekilde tasarlandığını ve Gazze'nin tarafsız bir çatışma çözüm aracı olmaktan ziyade, daha geniş jeopolitik, ekonomik ve hatta iç siyasi çıkarlarını ilerletmek için kullanıldığını öne sürüyor.

Xinhua'nın haberine göre Mısır'daki Helvan Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Maged Botros, "Yönetim kurulu, uluslararası bir sistemden ziyade bir kişiye bağlıdır" diyerek, bunun da sürekliliğinin kurumsal bir çerçeveden ziyade tek bir kişiye bağlı olduğu anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Trump, 22 Ocak'ta İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'ndaki bir tüzük imzalama töreninde "Barış Kurulu"nu resmen başlattı. Bu adım, Birleşmiş Milletler'in yetkisini aşındırabileceği ve yerleşik çok taraflı barış koruma çerçevesini baltalayabileceği endişelerini doğurdu. Bazı büyük küresel güçler ve geleneksel ABD müttefikleri de kurula katılmamayı tercih etti.

Botros, "Siyasi olarak bu tek kişilik bir gösteri." yorumunda bulundu.

Benzer şekilde, Mısır'daki Kahire Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Tarık Fehmi, kurulu "küresel anlamda bir barış konseyi değil, Trump'ın kurulu" olarak nitelendirerek, kurumsal meşruiyetten yoksun olduğunu ve gelecekteki ABD yönetimleri için bağlayıcı olmadığını belirtti.

Her iki uzman da böyle bir kurulun, "kapsamlı bir tüzüğe ve kolektif meşruiyete dayanan uluslararası bir örgüt" olan Birleşmiş Milletler'in yerini alamayacağının altını çizdi.

Filistin hakları göz ardı edildi

Analistlerin dile getirdiği bir diğer endişe ise, kurulun Filistinlilerin haklarını veya siyasi temsilini dikkate almaması ve bunun da yeniden yapılanma çalışmalarının çatışmanın temel siyasi sorunlarına değinilmeden ilerleyebileceği endişesine yol açmasıdır.

Botros, Filistin haklarının uluslararası hukuka dayandığını, kurulun ise bu temeli göz ardı ederek "kişisel bir girişim ve tek bir bireyin aldığı öngörülemeyen bir kararı" tercih ettiğini vurguladı. Uzman, bu yaklaşımın, sonuçların yasal hakları değil, "kişisel inançları ve güç dengesini" yansıtacağı anlamına geldiği konusunda uyardı.

Fehmi de, yönetim kurulunda Filistinli temsilci bulunmamasının şüpheciliği körüklediğini ve girişimin güvenilirliğini baştan itibaren zedelediğini vurguladı.

Botros, Trump'ın yaklaşımının hukuki veya ahlaki nedenlerden ziyade güç kaygılarından kaynaklandığını belirterek, ABD liderliğindeki kurulun kararlarının işgalci rejimin çıkarlarıyla örtüşme olasılığının yüksek olduğunu ve Washington'ın stratejik hesaplamalarını yansıttığını savundu.

Fehmi ise bu değerlendirmeye katılarak, kurulun bölgesel bölünmeleri derinleştirebileceği ve barışı teşvik etmek yerine bölgesel düzeni istikrarsızlaştırabileceği konusunda uyararak, "Dünyayı 'bizimle olmayanlar bize karşıdır' temelinde bölmek, küresel istikrarı sarsacak, barışı sağlamayacaktır." diye vurguladı.

Her iki uzman da kurulun etkinliğinin, ABD'deki olası siyasi ve mali kısıtlamalar, özellikle de Kongre'nin muhtemel muhalefeti nedeniyle daha da gölgelendiği konusunda hemfikir oldu.

Fehmi, ABD'li yetkililerin barış söylemleri ile kışkırtıcı eylemleri arasındaki çelişkilere işaret ederek, kurulun rolünün belirsizliğini koruduğunu ve bunun da kurulu "gerçek bir kurumdan ziyade sembolik bir kurum" haline getirebileceğini söyledi.

Botros, "Bu çözümün Gazze sorununu Filistin halkının haklarıyla uyumlu bir şekilde çözüp çözmeyeceğini doğrudan sorarsak, cevap hayır olur." dedi. (İLKHA)

Yorum Ekle

Samsun'da yolcu otobüsü kaza yaptı: 7 yaralı

Afganistan'da 5,8 büyüklüğünde deprem

-54. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ-

ANTALYA'DA “ROMANTİK DÖNEM” RÜZGARI ESECEK!

Rusya Ukrayna'da 8 yerleşim yerinde kontrolü sağladığını duyurdu

İran'dan uranyum zenginleştirme açıklaması

Türk Kuaför Milli Takımı, Rusya’da Avrupa Şampiyonu 0ldu!

Faruk Kılıç'tan Ulaştırma Bakanı'na ziyaret

VARAN 49

Polonya, Ottawa Sözleşmesi'nden çekildi

Filipinler'de şiddetli yağışlar sele yol açtı: 7 ölü

Abbas Araghchi: “ABD Sıfır Zenginleştirme Talep Etmedi”

Özgür Özel: “İmamoğlu’na İzin Vermezlerse Tepelerine Bineriz”

İşe Alımlarda Yeni Dönem: Madde Testi Şartı Yayılıyor

ABD ve İsrail’den İran’a Sert Mesaj: Bölgesel Güvenlik Tehdit Altında

Rusya ve ABD savaş uçakları Alaska açıklarında karşı karşıya geldi

Tercan’da “Şemsiye” Tartışması: Halktan Kaymakam Duman’a Destek

Cumhuriyet Halk Partisi’nde Şok Karar: Belediye Başkanı İhraç Edildi

Zeynel Emre: “Kötü Yönetimin Bedelini Halk Ödüyor”

Gazze'de abluka devam ediyor: İnsani yardımların ulaştırılmasına yönelik kısıtlamalar sürüyor

Türkiye PEGI’yi Tanıyacak: Oyunlarda Yeni Dönem

Dervişoğlu’ndan Komisyon Raporuna Sert Çıkış

CHP’den “Casusluk” İddianamesine Tepki

Avrupa'nın savaş uçağı projesi fiilen sona erdi

Lal Denizli: “Uyuşturucu Testini Bizzat Ben İstedim”

İslam'a aşık bir genç: Şehit Muhammed Said Bozkurt

ABD ve Endonezya arasında ticaret anlaşması

Şili’de gaz yüklü tanker patladı: 4 ölü, 17 yaralı

AB: Rusya'ya yeni yaptırımlar yolda

Arjantin'de Milei karşıtı gösteri: Binlerce kişi çalışma reformu yasa tasarısını protesto etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Ve "TÖR" Değişiyor...

Erzurum’da Gönül Köprüleri Kuruluyor: MHP’den "Bir Sofra Bin Bereket" İftar Otağı…

BİZ BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ

Vedat Kan’la 25. Gün’ de Hayvancılık sektörünün sorunları vardı…

Ünilig Kış Oyunlarında Atatürk Üniversitesi Rüzgârı

HATTATOĞLU 40. SANAT YILINI KUTLADI

HATTATOĞLU 40. SANAT YILINI KUTLADI..

TYB Erzurum Şubesi Kültür Pınarı çalışmalarında şehir okumalarında Gülahmet vardı…

ERZURUM BÜYÜKLER AMATÖR KÜME'DE 12. HAFTA TAMAMLANDI…

GENÇLERDE ZİRVE YARIŞI KIZIŞIYOR...

Sivas’ta çığ ve telesiyej kurtarma tatbikatı

Osmaniye’de yapay zekâ çağında gazeteciliğin geçirdiği dönüşüm anlatıldı

Balıkesir’de özel gereksinimli bireylere e-KPSS hazırlık eğitimi

Maltepe'de belediye personeline yangın farkındalık eğitimi

Bakan Tekin: Okullarda değerler eğitimi güçlenerek sürecek

Halk Kütüphanelerine üye sayısı 7 milyonu aştı

Artvin’de Öğrencilere Sürpriz Ziyaret

Yalova Termal’de vefa örneği

MediaMarkt Türkiye ve TEGV’den afet bölgesinde sürdürülebilir eğitim desteği

Bakan Tekin'den Artvin'de sürpriz ziyaret

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 22 13 3 6 17 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 22 11 3 8 15 41
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 22 11 4 7 11 40
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 22 9 7 6 13 33
7.KOCAELİSPOR 22 8 8 6 -1 30
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 22 7 8 7 -9 28
10.CORENDON ALANYASPOR 22 5 6 11 -1 26
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 22 6 11 5 -5 23
12.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 22 4 9 9 -9 21
14.TÜMOSAN KONYASPOR 22 4 10 8 -10 20
15.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
16.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 22 2 10 10 -26 16
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 22 3 16 3 -22 12

YAZARLAR