Haberi Sesli Oku

Aliyev asıl barış koşulunu sert bir mesajla duyurdu

Aliyev asıl barış koşulunu sert bir mesajla duyurdu

Aliyev asıl barış koşulunu sert bir mesajla duyurdu: Erivan, Beyaz Saray ve Brüksel bir "labirente" saplanmış durumda ve tek çıkış yolu var.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan anayasası değiştirilmediği takdirde nihai barış anlaşmasının imzalanmayacağını açıkça vurguladı... Dolayısıyla ABD ve Avrupa Birliği, barış sürecinin başarılı olmasıyla gerçekten ilgileniyorsa, Güney Kafkasya'da Paşinyan hükümetine derhal doğrudan baskı yapılmalı...

Güney Kafkasya'daki barış süreci oldukça ciddi çelişkilerin konusu olmaya başladı. Dolayısıyla Rusya ve Fransa bu önemli bölgesel sürecin başarısıyla hiç ilgilenmiyor. Fransa genellikle Güney Kafkasya'daki yeni savaşın ana sponsoru konumundadır. Resmi Paris, Fransa'nın Güney Kafkasya'ya "jeopolitik bir pencere" açmasına bahane bulmak amacıyla Azerbaycan ile Ermenistan arasında bir sonraki askeri çatışmalarla doğrudan ilgileniyor. Ve son dönemde bu amacına ulaşmak için Ermenistan'ın silahlandırılması dahil her türlü fırsatı değerlendirmeye çalışıyor.

Rusya'ya gelince, Kremlin Güney Kafkasya'daki barış sürecini bozmakla ilgileniyor. Ancak Kremlin'in bölgesel pozisyonları ciddi biçimde zayıfladığından Rusya, Güney Kafkasya'daki barış sürecinin gelişim yönlerine doğrudan müdahale etmekte zorlanıyor. Dolayısıyla Kremlin barış sürecini engelleyemese de en azından Rusya'nın arabuluculuğunda Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki müzakereleri sürdürmeye çalışıyor. Ve Kremlin, nihai barış anlaşmasının Rusya'nın arabuluculuğuyla Moskova'da imzalanması halinde bunun başlı başına büyük bir jeopolitik başarı anlamına geleceğine inanıyor.

08d7627d-c37a-4027-b621-d957c3ed31d5.jpg (105 KB)

Ancak ABD ve Avrupa Birliği, Fransa-Rusya ikilisinden farklı bir tutumu tercih ediyor. Bu nedenle Beyaz Saray ve Brüksel, nihai Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşmasının bir an önce imzalanmasının önemli olduğunu düşünüyor. Aynı zamanda ABD ve Avrupa Birliği, Rusya'yı bölgesel barış sürecinin dışında tutmakla doğrudan ilgileniyor. Yani Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki nihai barış anlaşmasının Rusya'da değil Batılı ülkelerden birinde imzalanmasını istiyorlar. Ve bununla Rusya'nın Güney Kafkasya'dan çıkarılmasında bir sonraki aşamayı başlatmaya çalışıyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri'nin son dönemde Güney Kafkasya'daki barış sürecine özel önem vermesi ve hatta bunun ana nedenlerini öne çıkarması ilginçtir. Bir süre önce Azerbaycan'ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James O'Brien, sadece Güney Kafkasya devletlerinin değil, Orta Asya ülkelerinin de Azerbaycan ile Ermenistan arasında nihai bir barış anlaşmasının imzalanmasına ciddi ihtiyaç duyduğunu vurguladı. ABD temsilcisi ise şimdilik Rusya topraklarını kullanmak zorunda kalan Orta Asya ülkelerinin dünya pazarlarına daha elverişli bir rota kazanması açısından Güney Kafkasya'nın önemini vurgulayarak bu görüşünü açıklamaya çalıştı. .

ABD ve Avrupa Birliği'nin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında nihai bir barış anlaşmasının bir an önce imzalanmasıyla ilgilendiği anlaşılıyor. Bunun temel nedeni, Zengezur koridorunun açılması durumunda jeopolitik ve jeoekonomik süreçlerin gelişme ihtimaliyle doğrudan ilgilidir. Yani ABD ve Avrupa Birliği, Zengezur Koridoru üzerinden Orta Asya ülkeleriyle yakınlaşma sürecini yoğunlaştırmayı amaçlıyor. Bununla da Orta Asya'nın Rus-Çin ikilisinin etki alanından çıkarılması amaçlanıyor.

1712667597_photo_5235601370919329952_y.jpg (116 KB)

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'in de Azerbaycan-Ermenistan barış görüşmelerini dikkatle takip ettiklerini ve desteklediklerini söylediğini de belirtmek gerekiyor. Ona göre bölgesel barış sürecinin başarısı Güney Kafkasya'nın ekonomik kalkınmasına büyük bir ivme kazandıracak ve bundan herkes faydalanacaktır. ABD Dışişleri Bakanı ayrıca Azerbaycan ile Ermenistan arasında nihai barış anlaşmasının imzalanması için tarihi fırsatların açıldığını vurguladı. Ve çatışmanın her iki tarafı da bu fırsatları maksimum düzeyde kullanmalıdır.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, nihai barış anlaşmasının imzalanması halinde Güney Kafkasya'nın Doğu-Batı ve Kuzey-Güney koridorlarının işleyebileceğinden emin. Onun sonucuna göre Azerbaycan bu önemli jeo-ekonomik hedeflerin gerçekleştirilmesinde belirleyici bir rol oynayabilir. Yani Beyaz Saray temsilcisi, ABD ve Avrupa Birliği'nin Güney Kafkasya planlarının gerçekleşme olasılığının artık daha çok Bakü'nün resmi pozisyonuna bağlı olduğunu dolaylı olarak itiraf etti. Azerbaycan'ın vereceği jeopolitik kararlar da belirleyici olacak.

Aslında resmi Bakü nihai kararını vermiş ve bunu açıkça ilan etmiştir. Azerbaycan, Güney Kafkasya'nın Doğu-Batı ve Kuzey-Güney güzergahındaki ana geçiş bölgesi olmasından tamamen memnundur. Üstelik resmi Bakü tüm bunların gerçekleşmesi yönünde ilkeli adımlar atıyor. Ancak Fransa'nın askeri ve siyasi desteğine güvenen Ermenistan, sorunların çözümünde temel engel rolünü oynuyor. Resmi Erivan ise çeşitli siyasi manipülasyonlarla Azerbaycan'ın uluslararası hukuk normları çerçevesinde öne sürdüğü barış şartlarının yerine getirilmesini geciktiriyor.

fotoğraf-4.jpg (74 KB)

Gerçek şu ki, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, önümüzdeki birkaç ay içinde nihai barış anlaşmasının tüm maddeleri üzerinde anlaşmaya varılma olasılığını dışlamadı. Ancak Azerbaycan lideri, nihai barış anlaşmasının imzalanmasının karşılıklı toprak iddialarından kesin olarak vazgeçilmesiyle mümkün olabileceğini de vurguladı. Ancak resmi Erivan hâlâ asıl sorunu bu yönde çözmekten kaçınmaya çalışıyor. Ermenistan ise Azerbaycan'a yönelik toprak iddialarını içeren anayasa değişikliğinin kapanmasına izin vermek istemiyor.

Elbette bu durum Azerbaycan ile Ermenistan arasında nihai bir barış anlaşmasının imzalanmasını şu anda imkansız hale getiriyor. Böylelikle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan anayasası değiştirilmediği takdirde nihai barış anlaşmasının imzalanmayacağını açıkça vurguladı. Yani Cumhurbaşkanı İlham Aliyev zaten Azerbaycan'ın barış anlaşmasının temel şartını resmen açıklamış durumda. Dolayısıyla eğer resmi Erivan gerçekten bir barış anlaşması istiyorsa, öncelikle Ermenistan anayasasını Azerbaycan liderinin şartlarına uygun şekilde bir an önce değiştirmeyi düşünmelidir. Aynı zamanda ABD ve Avrupa Birliği bu konuyla gerçekten ilgileniyorsa Paşinyan hükümetine doğrudan baskı uygulamalıdır.

Elchin KHALIDBEYLI



Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

Erzurum Valiliği Meteoroloji Müdürlüğünden uyarı!

Vali Çiftçi’nin Hicri Yılbaşı Mesajı

Denetimde ara vermek yok!

Haydi Dadaşlar gün destek günüdür!

Bir şehir düşünün futbol takımı var ve yok!

Cengiz’in Umudu var…

Haydi Erzurum milli coşkuya!

AK Parti Erzurum’da Doğu Anadolu Bölge Toplantısı yaptı

ERZURUMSPOR FK İÇ TRANSFERDE SEFA AKGÜN VE MUSTAFA AKBAŞLA YENİDEN ANLAŞMA SAĞLADI..

Bu tasarruf tedbiri mi şimdi?

MABEM’den öğrencilere danışmanlık hizmeti

‘Okuldan Çiftliğe’ Osmangazi'de konuşuldu

Konya'da Başkan Altay Bilgehane öğrencileriyle buluştu

Lise tercihi yapacak öğrenci ve velilere önemli öneriler

ERÜ Mühendislik Fakültesi 2023-2024 eğitim-öğretim dönem mezunlarını verdi

ERÜ'de mezuniyet heyecanı

Nilüfer Belediyesi üniversiteli öğrencilerin yanında

Öğrencilere 'zanaat atölyeleri' açıldı

İzmit'te Çocuk Atölyeleri başlıyor

Konya Bilgehanelerinde yaz etkinlikleri

Filolarda büyüme beklentisi artışta

Başkan İmamoğlu, LGS birincilerini ağırladı

Doğal taş tablolara Bursa’da yoğun ilgi

Dağ kimin dağı? Bolu mu, Düzce mi?!

Kedi mamaları cep yakıyor, yaş mama hayal oldu

Doğa tutkunları Gölpark Fest'te buluştu

Altun'dan TÜRKSAT 6A paylaşımı

Bursa'da Setbaşı Deresi’nin suyu ciddi oranda azaldı

Malatya'da çevreyolunda ikinci etap başlıyor

Dilovası'nda özel gereksinimli aileler piknikte buluştu

Muğla'da sahilleri birleştiren ulaşım hattı

Veteriner Hekim Yıldız: 'İklim değişikliği gıda arzını olumsuz etkileyecek'

Talas Belediyesi, okulları yeni döneme hazırlıyor

İzmir'de Çiğli Meclisi'nden SMA’lı Doruk’a anlamlı destek

Bursalılar haftanın ilk günü çarşıya akın etti

SGM minikleri tabiatın kalbinde

Milas'ta yerel yönetimden yoğun çalışmalar

İzmirli rektörler Dokuz Eylül'de buluştu

Altın fiyatlarında hareketlilik devam ediyor

HÜDA PAR Genel Başkanı yeniden Yapıcıoğlu oldu

Döviz yeni haftaya nasıl başladı?

Dünya devinden Türkiye'ye dev yatırım

Sıcak havalarda gıda zehirlenmeleri arttı!

Kayseri’de Dragon Festivali heyecanı

Şeker hastalarına bu gıdalar iyi geliyor

Başkan Erkan Aydın'dan miniklere hediye

Bursa’da AVM önündeki gider kokusu çözülmüyor!

Kayseri Büyükşehir Ulaşım A.Ş., 2024’ün ilk 6 ayında 78 milyonu aşkın yolcu taşıdı

Gönüllü öğretmenler Demokrasi Parkı'nda 'LGS Tercih Çadırı' açtı - Videolu Haber

Sakarya’da tarihin en büyük sanat yatırımına meclis onayı

Yükleniyor