Tarih: 30.09.2024 10:31

Almatı Kazakistanlı turistler için neden ilginç?

Facebook Twitter Linked-in

İstatistiklere göre 2024 yılının başından bu yana Almatı'yı bir milyondan fazla turist ziyaret etti. Ayrıca yabancı turist sayısı 300 bin kişi civarında olurken, turist akışının geri kalanı Kazakistan'ın diğer bölgelerinden gelen turistler tarafından sağlandı. Doğru, Almatı'nın Kazakistan'ın toplam turist akışındaki payı açısından farklı. Böylece metropol, Kazakistan'ı ziyaret eden tüm yabancı turistlerin yarısından biraz fazlasını alıyor, ancak aynı zamanda yerli turistlerin yalnızca dörtte biri.

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, Almatı'nın akrabalarının yaşadığı bir şehir olarak diğer bölgelerden Kazakistanlıları çektiğini, yerli turistlerin yarısının bu nedenle metropolü ziyaret ettiğini gösterdi. Kazakistan'ın diğer bölgelerinden gelen yerli turistlerin %24'ü iş gezisi için Almatı'ya gidiyor, %27'si ise Almatı'ya hafta sonu veya tatil geçirmek için geliyor.

Almatı'daki turizm sektörü üzerine yapılan bir araştırma sırasında derlenen yerli turistlerin portresi, bu turistlerin çoğunlukla 18 ila 25 yaş arası erkekler olduğunu, yalnız (%44), arkadaşlarıyla (%35) veya aileleriyle (%21) seyahat ettiğini gösterdi. Ancak giderek daha fazla sayıda yaşlı insan şehre geliyor.

Petropavlovsk'tan Omarov çifti Ağustos ortasında Almatı'ya geldi. Almatı'da yaşayan aile reisinin bir arkadaşının kendilerini kızının düğününe davet etmesi nedeniyle özel bir tatile çıktıklarını söylüyorlar. Omarov çifti, arkadaşları arasındaki bu keyifli olayı, okuldan mezun olduktan sonra yüksek öğrenim görmek için Almatı'ya giden, burada evlenen ve çalışmaya devam eden oğulları ile bir toplantıyla birleştirmeye karar verdi. 

“Oğlum bize onun yanında kalmamızı söyledi ama biz gençleri utandırmamak için bir daire kiralamaya karar verdik. Eşimle birlikte şehri dolaşalım, küçük mimari formlara, ikonik yapılara hayran kalalım diye programımızı yaptık. İzlenimlerimiz çok olumluydu, oğlumu ve gelinimi görmeyi, arkadaşlarla buluşmayı ve şehirde turistler gibi dinlenmeyi başardık” dedi Marat Omarov.

Nitekim bir turistin başka bir şehre geldiğinde karar verdiği ilk soru kalacak yer seçimidir. Bireysel vakalara rağmen, istatistikler genel olarak yerli turistlerin çoğunlukla (%62) akrabalarının yanında geçici konaklamayı tercih ettiğini gösteriyor ki bu da anlaşılabilir bir durum. Almatı'da akrabası olmayan turistler ise apartmanlarda (%24) ve otellerde (%14) konaklamayı tercih ediyor.

Kostanaylı 28 yaşındaki Sergey Malakhov, tatilini Almatı hayatını deneyimlemek ve doğayla baş başa kalabilmek için planladı. Almatı'ya vardığında dağlarda bir dairede kaldı ve her sabah Almatı dağlarındaki bakir doğanın güzel manzaralarıyla başladı. Yiyecekleri uzun süre hatırlayabileceği şekilde seçti.

“Arkadaşlarım ve ben dağlarda bulunan bir Kazak restoranında ulusal tarzda bir öğle yemeği sipariş ettik. Orada, dağlarda yemeklerin tadı farklı ve görünüşe göre aynı beshbarmak ve özel bir şekilde hazırlıyorlar. Kuyrdak. Ovada yaşıyoruz ve dağlarda dinlenmek istedik ve istediğimizi aldık, gerçeklik beklentilerimizi aştı” diye paylaştı Sergei.

İstatistikler, Kazakistan'ın diğer şehirlerinden gelen turistlerin Almatı'ya 3 önemli bileşen tarafından çekildiğini doğrulamaktadır: kültürel etkinlikler (%79), ekoturizm (%16) ve eğlence (%5).

Görüştüğümüz Almatı misafirleri metropolde 2 ila 7 gün kaldıklarını, yerli turistlerin Almatı'da ortalama 2 gün civarında vakit geçirdiklerini ve büyük çoğunluğunda metropolde geçirdikleri günlerden memnun olduklarını ifade etti. Sonuçta şehir, çoğu herkese açık olan pek çok ilginç etkinliğe ev sahipliği yapıyor, her yıl turizm altyapısı gelişiyor, oteller inşa ediliyor ve Kazakistan'ın farklı bölgelerinden Almatı'ya giden rotaların sayısı artıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —