10013,93%-0,90
35,73% 0,14
37,58% 0,30
3180,23% 0,05
5090,56% 0,09
ABD’nin Uygur zorla çalıştırmasıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle yaptırım listesine aldığı Çinli şirketlerin ürettiği binlerce ürünün Avustralya pazarına girmeye devam ettiği öğrenildi.
The Guardian gazetesinin 19 Ocak bildirdiğine göre, ABD’nin onlarca Çinli şirkete yaptırım uygulamalarına rağmen, Avustralya’ya, metro taşımacılığı araçlarının yedek parçaları da dahil olmak üzere, birçok köle emeği ürün ithalatının artarak devam ettiği açıklandı.
Açıklanan Resmi belgelerde, Avustralya’nın, zorla çalıştırmayla bağlantılı olduğu belirtilen ve Amerika Birleşik devletleri tarafından kara listeye alınan Çin şirketlerinden, örneğin Sidney metrosu için yedek parça sağlayan firmalardan binlerce ürün ithal etmeye devam ettiği belirtildi.
“XİNJİANG” MENŞELİ ÇİN ŞİRKETLERE YAPTIRIM
Halbuki 2021’de Biden yönetimi, “Uygur Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası”nı kabul etti ve 2022’den itibaren Doğu Türkistan’da faaliyet gösteren sözde “Xinjiang” menşeli Çin şirketlerini yaptırım listesine alarak Uygurları zorla çalıştırarak ürettikleri ürünlerini yasaklamaya başladı. Ancak Avustralya, müttefiki ABD’nin politikasının aksine, kara listedeki şirketlerden gelen ürünlerin ithalatını sürdürmekle kalmıyor, arttırarak devam ettiriyor.
The Guardian, 2020’den bu yana ABD’nin yaptırım listesine aldığı sekiz şirketin Avustralya’daki ithalatçılara malzeme sağladığına dair 3.347 ithalat kaydına ulaştı. Bu ürünler arasında devlet kurumlarının kullandığı araç bataryaları, tren parçaları, güvenlik ekipmanları, ilaç ve gıda takviyeleri ile yazıcı ekipmanları yer alıyor.
Belgelerde, Avustralya’nın bu sekiz şirketten yaptığı ithalatın ABD’nin kısıtlamalarından sonra arttığı ve 2023’te zirveye ulaştığı belirtiliyor. Ayrıca, balıkçılık sektörüne dair belgelerde, Avustralya’nın deniz ürünleri ithalatçılarının, ABD’deki “Okyanuslarda Yasa Dışı Faaliyetler” araştırma grubu tarafından zorla çalıştırmayla bağlantısı tespit edilen Çinli şirketlerden yüzlerce kez mal ithal ettiği ifade ediliyor.
Öte yandan Avustralya Stratejik araştırma enstitüsü (ASPİ) tarafından hazırlanan “Satılık Uygurlar” başlıklı raporda, Doğu Türkistan’daki Uygur işçiler Çinli fabrikatörlere toplu köle olarak satıldığı ortaya konuyor ve 100 den fazla ülke, dünya çapında 83 ünlü markaya mal tedarik etmede Uygur Müslümanlar köle işçi olarak kullanılıyor.