Tarih: 20.12.2024 01:46

Azerbaycan Atabeyleri" geçmişten geleceğe görsel bir avangardır

Facebook Twitter Linked-in

Azerbaycan Atabeyleri" geçmişten geleceğe görsel bir avangardır

 

Tarihimizin zayıf sineması - sinemamızın zayıf tarihi

Sanat dünyasında son günlerin en önemli olaylarından biri de "Azerbaycan Atabayları" filminin galası oldu. Azerbaycan Televizyonu, "Şahdagfilm" ve Türkiye'nin "İkinciYeni Film" yapım şirketlerinin ortak yapımcılığını üstlendiği bu uzun metrajlı-belgesel filmin yaratılışı, ulusal sinema tarihimize altın harflerle yazılmıştır ve sinemamızda büyük yankı yaratacağını düşünüyorum. Tüm Türk dünyasında genel olarak Azerbaycan'da tarihi sinema geleneği güçlü ve zengin değildir. Hem eski Sovyet döneminde hem de bağımsızlığımızı kazandığımız günden bu yana sayısız tarihi film yapılmış ve bunların çoğu sanatsal-estetik, dramaturjik, senaryo, yönetmen ve oyuncu çalışması açısından başarısız olmuştur.
Genel olarak Azerbaycan kültürü ve erken Orta Çağ yaşam tarzı filmlerimize pek yansıtılmadı.
Şu ana kadar Atabayların durumu milli sinemamızın ilgisinden uzak tutuldu. Ancak Azerbaycan Atabayları filminin sinemamızda yer alması, özellikle Selçuklular döneminde bu coğrafyada bu kadar çok tarihi şahsiyetin yer alması açısından oldukça önemlidir.
O döneme ilişkin tek film "Nizami" çekildi. Ve Sovyet ideolojisinin emirleriyle...
Film hakkında kısa bir bilgi olarak şunu belirtelim ki, adından da anlaşılacağı gibi, söz konusu filmde, Azerbaycan, Doğu Anadolu, Kuzey Irak, İran ve Cebel'e hükmetmiş tarihi bir devlet olan Atabay devletinin kurucusu Atabay Şemseddin Eldeniz'in canlandırıldığını belirtelim. 1136-1225 yılları arasında Azerbaycan'ın ilk büyük atabayı olan Kara Sungur'un hayatı anlatılmaktadır.
Filmin yapım yönetmenliğini Majid Guvan, senaristliğini ise Sarvar Bayramov, Ilgar Mehti, Sakhavat Sahil ve Ercan Kaya üstleniyor. Yapımcılığını "İkinciYeniFilm"i temsilen Ilgar Mehti, Sarvar Bayramov ve Furkan Baslı, yapım tasarımını ise Zafar Malkoch üstleniyor.
Filmde dünyaca ünlü göğüs göğüse dövüş ustası Zabit Samadov, dünyaca ünlü dövüşçü Şemseddin "Eldeniz" rolünü, İlgar Mehti ise "Kara Sungur" rolünü oynadı. Diğer önemli roller ise "Halk Sanatçısı" Mehriban Zaki (Momina Khatun), "Onur Sanatçısı" Bahruz Vaqifoğlu (Mohammed Jahan Pahlavan), Jala Hasanli (Zubayda Khatun), Günay Ahmed (Laçin), Tural Ahmed (Arslan Shah), Ilgar Musayev ( Jandar Chavli), Samimi Farhad (Vazir Al-Khazni), Samir Gulamov (Ganjar Bey), Salam İsmayilov (Şeyh İmad), Türkay Caferli (Şeyh İmad'ın yardımcısı), Reşad Kasamanlı (Sarkarda), Hidayet Aliyev (Sultan Mesud) ve diğer sanatçılar yer aldı.
Filmde 100'den fazla oyuncu rol aldı ve ekipte toplamda 500'den fazla kişi çalıştı. "Halk sanatçısı" Fakhreddin Manafov, personelin metnini seslendirdi.
Yeni tarihsel gerçekler

"Azerbaycan Atabayları" filmi tarihimize yeni gerçekleri kazandırdı. Şemseddin Elden ile Gence hakimi arasındaki bağlantı budur. Olay örgüsü ayrı ayrı geliştirilse de filmde tek bir bağlamda yansıtılıyor.
Filmde duygusal ve içeriksel olarak güçlü, etkili sahneler, diyaloglar sadece profesyonel bir oyunculuk değil, aynı zamanda özenle seçilmiş planlar, açılar, kurgu çözümü, anlamlı duraklamalar, sanatçının eseri vb. sayesinde gerçekleşir
Görüntülerin kısa ve öz diyalogları, etkili, tam portre planları, psikolojik mizansen sahneleri, filmin özünü doğru bir şekilde karakterize ediyor.
Genel olarak kahraman ve şövalyelere özgü erkek karakterlerin karizması ve duruşu, ikinci planda mükemmel performansları, zor psikolojik durumlardaki sessiz performansları, beden diliyle ölçülü performansları, gözleriyle konuşmaları, seslerinin gücü ve Tonlama, soğuk ve duygusal vurguları doğru zamanlama yeteneği, mükemmel savaş sahneleri de filmin başarısını sağlıyor.
Tarihi filmleri akılda kalıcı kılan şeyin sadece içerikleri değil aynı zamanda ilgi çekici aksiyon sahneleri olduğu da biliniyor. "Azerbaycan Atabayları" filminde oyuncuların kostümleri, heyecan verici aksiyon sahneleri yaratabilme yetenekleri ve ses efektleri önemli kriterlerdir.
Bu bakımdan filmdeki oyuncuların kamera karşısındaki görüntüyü yaşamaları, bu rolleri o dönemin gerçek kahramanları olarak izleyicinin hafızasına kazımaktadır. Özellikle Kara Sungur ve Şemseddin Eldeniz'in öne çıkan özellikleri tarihte oynadıkları rolle benzerlik göstermektedir. Gara Sungur'un devletin temellerini atan savaşçı ve kurucu lider vasıfları ve Eldeniz'in Şemseddin (din güneşi) unvanını alabilmek için dini ve milli değerleri kılıçla koruma cesareti. Gelecek, görüntüleri tarihi figürlerle tamamlayarak hatırlanıyor.
Tarihimizi eve getiren bir film

Son dönemde milli zihniyetin varlığını, özellikle aile değerlerimize büyük darbe vuran programların varlığını, sosyal ağlarda insanların "insanlıktan çıkarılmasını" neredeyse hepimiz büyük bir üzüntüyle gözlemliyoruz.
Filmi izlerken insan gerçekten aile değerlerinin güçlü olduğu yıllara dönmek istiyor. Çünkü bu film, zamanımızın insanlarını o döneme taşımakla kalmıyor, aynı zamanda onları bugünkü değerlerimiz arasında doğrudan bir bağlantı olduğuna da ikna ediyor.
Günümüzün toplumsal ve siyasal gerçekleri karşısında görüntü yönetmenlerimizin yarattığı bu tür değerli sinema eserleri, milli ve manevi değerlerimizin tanıtılması ve genç neslin eğitiminde büyük önem taşımaktadır.
Çünkü Azerbaycan ilk kez Atabay döneminde birlik oldu.
Bu anlamda filmin fikri ve hedefi tarihsel hafızamızı tazeliyor ama geleceğimiz bu hafızanın üzerine inşa edilecek. Olayların özel bir itidalle anlatılması, o dönemin kapsamlı bir resmini oluşturmak açısından oldukça önemlidir.
Filmde dikkat çeken konulardan biri de Zengezur yolundaki kervanların çalışmalarını anlatan bölümler, sadece tarihi gerçekler değil aynı zamanda günümüze de mesajlar veriyor.
Son yıllarda dünya sinemasında tarihi konuları işleyen pek çok başarılı film yapılıyor. Özellikle kardeş Türkiye'de bu türdeki filmleri izlerken içimi acı bir kıskançlık duygusu kaplardı. Bu nedenle yeni dönemde tarihimizi yansıtan, yeni geleneklere dayanan filmlerimizin ortaya çıkmasını sabırsızlıkla bekliyordum. Her ne kadar bunun o kadar kolay bir iş olmadığı bilinsede asıl önemli olan ilk adımı atmaktı. "Azerbaycan Atabayları" filmini izledikten sonra nihayet bu yönde başarılı bir adım attığımıza ikna oldum. Bu açıdan bakıldığında "Azerbaycan Atabayları" büyük bir başarıdır. Bu nedenle başta Azerbaycan Televizyonu olmak üzere filmin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 

 

İltifat HACIKHANOĞLU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —