Tarih: 12.12.2024 08:03

Baas Partisi faaliyetlerini süresiz olarak askıya aldığını duyurdu

Facebook Twitter Linked-in

Baas Partisi Çarşamba günü faaliyetlerini süresiz olarak askıya aldığını duyurdu.

Parti, Suriye gazetesi El Vatan'da yayımlanan açıklamasında, "Liderlik, ulusal çıkarlar temelinde siyasi, sosyal ve ekonomik durumu inceledikten sonra şu kararı aldı: Partinin tüm tezahürlerinin eylem ve faaliyetlerini, ikinci bir duyuruya kadar askıya alma" dedi .

Açıklamada, partinin tüm teçhizat ve silahları polis teşkilatına teslim edeceği belirtildi.

Açıklamada, "Bütün maddi varlıklar, Adalet Bakanlığı himayesinde Maliye Bakanlığı'nın tasarrufuna devredilecek" denildi.

Daha fazlasını oku: Yeni Suriye anayasası 6 ay içinde hazırlanacak: Türk medyası

Suriye rejiminin yeni güçlerinin Pazar günü Şam'ı ele geçirmesiyle önemli bir dönüm noktası yaşandı.

Rus yetkililer, Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Suriye krizine karışan taraflarla yapılan müzakerelerin ardından istifa ettiğini ve Rusya'ya sığınma talebinde bulunduğunu doğruladı .

Salı günü, daha önce Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ve diğer muhalif grupların kurduğu İdlib merkezli yönetimin başında bulunan Muhammed el-Beşir , geçici başbakan olarak atandı.

1946 yılında Suriye'de kurulan Baas Partisi, sosyalist ve pan-Arap milliyetçi bir ideolojiyi benimseyerek, Arap uluslarını ortak bir kültürel ve siyasal kimlik altında birleştirmeyi amaçlıyordu.

Zamanla partinin Lübnan, Ürdün, Libya ve Suudi Arabistan gibi birçok bölge ülkesinde şubeleri ortaya çıktı.

Baas Partisi 1963 yılında Suriye'nin iktidar partisi oldu ve 1960'ların ortasından 2000'lerin başına kadar Irak'ta iktidarı elinde tuttu ve bu süre zarfında önemli ulus inşası çabalarına girişti.

Görev süresi boyunca büyük çaplı toprak reformları, sanayileşme ve özellikle Irak'ta petrol gibi temel kaynakların millileştirilmesi gibi önemli adımlar atıldı; 1970'lerde petrol endüstrisinin millileştirilmesi Irak'ta ekonomik büyümeyi teşvik etti.

Eğitim ve okuryazarlık oranları, ücretsiz ve zorunlu eğitim sistemleriyle desteklenerek, bu yönetimin yönetimi altında önemli ölçüde iyileşti.

Suriye'de Fırat Barajı gibi çığır açıcı projeler tarım ve enerji üretiminde devrim yaratırken, Irak'ta kamu sağlığı ve okuma-yazma kampanyaları uluslararası alanda takdir topladı.

Daha fazlasını oku: Esad, Filistin davasına ve direnişe daha fazla destek sözü verdi

Bu dönüştürücü başarılara rağmen Baas Partisi'nin iktidarı otoriterlik ve muhaliflerin bastırılmasıyla karakterize edildi; taraftarları bu tedbirlerin, emperyalist güçler tarafından Arap işçi sınıfının birliğini baltalamak amacıyla beslenen tekfircilik ve selefilik gibi ideolojilerin artan etkisine karşı koymak için gerekli olduğunu söylediler.

Bu eylemler partiye yolsuzluk ve sert yönetim suçlamaları getirirken, destekçileri bunların Baasçıların birleşik ve kendi kendine yeten bir Arap ulusu vizyonunu korumak için gerekli olduğunu ve hem etkili hem de çokça tartışılan bir miras bıraktığını savunuyorlar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —