MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 22 Ekim'de PKK elebaşı Abdullah Öcalan’a, PKK'yı lağvetmesi koşuluyla, "Umut hakkı için başvurması ve TBMM’de DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşması" için çağrı yapması, Türkiye'de büyük yankı uyandırmıştı.
Bahçeli'nin çağrısının ardından Öcalan'a 43 ay sonra ilk kez görüş izni verilmiş önce DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili olan yeğeni Ömer Öcalan ile sonra da DEM Parti heyetiyle de bir görüşme yapılmıştı.
17
DEM Parti İmralı heyeti, Öcalan ile görüştük sonra TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, MHP, AK Parti, Saadet, Gelecek, CHP, DEVA ve Yeniden Refah Partisi ile bir araya gelmişti.
Heyet, siyasi partilerle görüşmelerinin ardından Edirne'ye giderel eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmüştü.
Görüşmenin ardından hem Selahattin Demirtaş hem de DEM Parti heyeti açıklamalarda bulunmuştu.
27
Selahattin Demirtaş ile yaklaşık iki buçuk saatlik bir görüşmenin ardından açıklama yapan DEM Parti heyetinden Sırrı Süreyya Önder şu ifadeleri kullanmıştı:
"Sevgili Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı ile görüştük. Sağlıklarını ve morallerini çok iyi gördük. Sürece desteklerinin tam olduğunu size iletmemizi istediler. Selahattin Bey'in Twitter hesabından da uzun bir açıklama yapılacak. Televizyonlarda bu konularda spekülasyon yapıyorlar. Bunlara gerek yok, bunlar gelmekte olan barışa hizmet etmiyor. Bir emek, çaba ve mümkün olan en geniş katılımı sağlamakla uğraşıyoruz. Var gücümüzle heyetimiz, partimiz, dostlarımız ilk kez bu kadar geniş bir paydada buluştuk. Yarın Figen Hanım'ı da ziyaret ettikten sonra Ankara'da geniş kapsamlı bir açıklama yapacağız. Barışın kaybedeni olmaz. Burada herkes kazanır, kaybeden olmaz.
37
Önder sözlerini şöyle sürdürmüştü:
Kamuoyunda sıklıkla çözüm ve barış kavramlarını birbirlerine karıştırıyorlar. Çözüm demokratik bir mücadeledir ve uzun zaman alır. Şu an için kurmaya çalıştığımız barıştır. Kamuoyundan gizlediğimiz ya da gizleyeceğimiz hiçbir şey olmayacaktır. Barış için elimiz yüreğimizde geziyoruz. Herkesin katkılarını eleştirilerini önemsiyoruz."
47
Heyette yer alan Ahmet Türk ise şöyle konuşmuştu:
"Binlerce yıl beraber yaşamış iki halkın uzaklaşması değil gereğinin yerine gitirilmesi için yürütülen bir süreçtir. Bizim çabamız barış içindir. Türkiye'nin barışa ihtiyacı var. Biz bunu sağlayarak Türkiye'nin bölgede daha güçlü bir demokrasi inşa etmesini istiyoruz. Bizim amacımız halklarımızın kardeşliği içindir."
Pervin Buldan ise şunları söylemişti:
"Bugün sayın Demirtaş'ı ve sayın Mızraklı'yı ziyaret ettik. Bu ziyaretten büyük moralle ayrılıyoruz. Sayın Demirtaş ve Mızraklı'nın bu sürece ilişkin yaptıkları açıklamalar oldukça net. Her koşulda bu sürecin arkasında olacaklarını ilettiler. Bu sürecin bir barış sürecine evrileceğinden hiçbir kuşkumuz yok."
57
Selahattin Demirtaş, ise görüşmenin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Demirtaş, bu dönemin en hassas konusunun kamuoyu desteği olduğunu söyledi.
Şeffaflığın önemine dikkat çeken Demirtaş, “Bu konularda konuşan herkes tehdit, şantaj ve provokatif söylemlerden uzak durmalı.” dedi.
Şiddetin kalıcı şekilde son bulmasını arzuladıklarını söyleyen Demirtaş, “Siyasetçiler olarak bizim rolümüz ve misyonumuz barış zeminini güçlendirmek, tarafları barış için cesaretlendirmek, barışçıl, sivil, siyasi mücadeleyi büyütmektir.” ifadelerini kullandı.
Demirtaş, “Sürecin ete kemiğe bürünebilmesi için güven verici somut adımların hızlıca atılması gerekiyor.” ifadesini de kullandı.
Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile tüm siyasi parti liderlerine de teşekkür etti.
67
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye ise partisinin grup toplantısı sonrası HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yaptığı açıklama soruldu.
Bahçeli, "Temaslar temsil edilen arkadaşlar aracılığıyla devam etmektedir. Kamuoyundan edindiğim bilgiye göre uyumlu ve olumlu gelişmelerdir. İnşallah Türkiye terörsüz Türkiye olacak. Bunda da herkesin katkısı olacaktır" dedi.