-
BIST 100
16392,93%1,23
-
DOLAR
44,11% 0,07
-
EURO
51,04% 0,03
-
GRAM ALTIN
7350,74% 0,20
-
Ç. ALTIN
11804,41% -0,19
Bakan Göktaş: Bireyselleşme, sosyal izolasyon ve yalnızlık giderek artıyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, eskiden üç neslin bir arada yaşadığına işaret ederek, evlilik yaşının artması, boşanma ve hiç evlenmeme oranlarının yükselmesinin de etkisiyle tek kişilik hane oranının yüzde 20'ye ulaştığını, birey
Bakan Göktaş, Selçuklu Kongre Merkezi'nde düzenlenen Şehir ve Aile Şurası'nda dünyanın hızla değiştiğini, şehirleşme oranının arttığını belirtti.
Nüfus yapısının dönüştüğünü, dijitalleşmenin günlük yaşamın her alanına nüfuz ettiğine dikkati çeken Göktaş, bu dönüşümün merkezinde ise ailenin yer aldığını vurguladı.
Göktaş, Konya'da düzenlenen Şehir ve Aile Şurası'nın, şehirleri aile dostu, güvenli, dirençli ve kapsayıcı hale getirme vizyonunun başlangıcı olduğuna işaret etti.
"Tek kişilik hane oranı, yüzde 20'ye ulaşmış durumda"
Göktaş, şehirleşmenin pek çok fırsat sunduğunu ancak bunun aile yapısı üzerinde önemli etkilerinin olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bugün evlilik yaşının artması, boşanma ve hiç evlenmeme oranlarının yükselmesinin de etkisiyle tek kişilik hane oranı, yüzde 20'ye ulaşmış durumda. Bireyselleşme, sosyal izolasyon ve yalnızlık giderek artıyor. Modern şehir düzeni, iletişim teknolojilerinin gelişimi, yoğun iş temposu ve trafikte kaybolan saatler, ebeveynle çocuk arasındaki bağı zayıflatabiliyor. Bakın Türk Dil Kurumu, 2024 yılının kavramını 'kalabalık yalnızlık' olarak belirledi. Demografik dönüşümün izleri hanelerimizde belirginleşiyor. Ortalama hane halkı büyüklüğü 3,11'e geriledi. Günümüzde hanelerin yüzde 57'sinde 18 yaş altı çocuk yok. TÜİK projeksiyonlarına göre, önümüzdeki 5 yılda ilkokul çağındaki çocuk sayısı 900 bin azalacak. Şunu çok net ifade etmek isterim, karşı karşıya olduğumuz bu gibi sorunların temelinde aile kurumunun zayıflaması yer alıyor."
Göktaş, küresel eğilimler ile popüler kültürün de aileyi ve evliliği değersizleştiren algı oluşturduğuna işaret ederek, dijital medya platformlarının hız ve tüketim kültürünü merkeze alan düzeni dayattığını söyledi.
"İndirim anlaşmasıyla, çiftlerimizin evlilik hazırlıklarını kolaylaştırdık"
Göktaş, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı'nın, politika ve projelerin temel çerçevesi olduğunu vurguladı.

"Aile Dostu Ekosistem' anlayışıyla, aileyi koruyan, değerlerini yaşatan, kuşaklar arası dayanışmayı güçlendiren bir vizyonla çalışıyoruz." ifadesini kullanan Göktaş, şöyle devam etti: "2025 Aile Yılı, toplumun tüm kesimlerinde büyük bir teveccühle karşılık buldu. Bakanlık olarak, yıl boyunca 15 binden fazla etkinlik ve faaliyet gerçekleştirdik. Pek çok sektörde yaptığımız 1926 indirim anlaşmasıyla, çiftlerimizin evlilik hazırlıklarını kolaylaştırdık. Finansal desteklerden eğitime, kültürel etkinliklerden dijital dönüşüme kadar her alanda çalışmalar hayata geçirdik. Evlenecek gençlerimize ve çocuk sahibi olmak isteyen ailelere sağladığımız destekler, sadece bir kısmını oluşturuyor. Aileyi ve nüfus yapısını güçlendirmeyi bütün toplumu kapsayan ortak bir hedef haline getirdik."
Göktaş, Aile Yılı sürecinin en güçlü paydaşlarından birinin yerel yönetimler olduğuna dikkati çekerek, "Aileye dost şehirler, aslında geleceğe güvenle bakan toplumların ana omurgasını oluşturur. Bu anlayışla 200'e yakın belediyemiz, Aile Yılı kapsamında yeni projeler başlattı, mevcut hizmetlerini aile ekseninde güçlendirdi." dedi.
Konya'nın aile dostu şehir olduğunu belirten Göktaş, kentin aile kurumunu şehrin yaşayan değeri olarak geleceğe taşıdığını sözlerine ekledi. (İLKHA)
Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden üniversite öğrencilerine özel etkinlik
ÜNİDES 6. Dönem Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
Savunmadan Sanata: Genç Tasarımlar Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu
Keşan’da meydan ismi tartışması... Tekel Meydanı mı, Alparslan Türkeş Meydanı mı?
Bıçkıdere Göleti’ne zarar verenler hakkında işlem başlatılacak
Cizre’de minikler cami ile buluştu
Siirt’te İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy anıldı
Mücteba Hamanei'i ilk kez açıklama yapacak
İlaç fiyatlarında Euro kuru ve kâr marjları güncellendi
Beylikdüzü İFSAK Kısa Film Festivali'ne ilk kez ev sahipliği yapacak
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, BTÜ’de öğrencilerle buluştu
Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
TİHEK’te "İslamofobi ile mücadele" paneli düzenlendi
Adıyaman’da Yeşilay Haftası Satranç Turnuvası gerçekleştirildi
Adıyaman’da Geleneksel Okçuluk Heyecanı yaşandı
Bursa Osmangazi'de Anadolu’nun kahramanlık türküleri yankılandı
Kırmızı bültenle aranan 16 şahıs Gürcistan’da yakalandı
Malatyalılardan Kürecik NATO Radar Üssü ve Patriot tepkisi
Kırmızı bültenle aranan 13 kişi Gürcistan’da yakalandı
İran, siyonist Şin Bet karargahına İHA'yla hedef aldı
Yuvamız Bakırköy’de miniklere “Sıfır Atık” eğitimi
Edirne 2. Amatör’de gruplar belli oldu
Fitre sadece bir yardım değil, oruçtaki kusurları tamamlayan ibadettir
Konya’da kütüphanelerde masa rezervasyonu uygulaması
Çin’in en büyük siyasi toplantısı sona erdi
Konya Karatay’da online rezervasyon dönemi genişliyor
Ordu OKSM'DE Ramazan'ın manevi ışıltısı
Süt ve süt ürünlerinde yoğurt üretimi arttı
Konya’da trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti
Diyarbakır'da otomobil yayaya çarptı
Yükleniyor











