Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe
  • BIST 100

    9774,49%0,17
  • DOLAR

    34,07% 0,02
  • EURO

    37,90% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2800,85% -0,06
  • Ç. ALTIN

    4589,57% 0,00

Barış anlaşmasına ilişkin ÖNEMLİ GELİŞME

Barış anlaşmasına ilişkin ÖNEMLİ GELİŞME - Ermenistan anlaşmayı imzalamazsa...

DÜNYA 17.09.2024 09:26:00 0
Barış anlaşmasına ilişkin ÖNEMLİ GELİŞME

Erivan anayasasını değiştirmeli; Ermenistan, iki ülkenin geçen yıl 7 Aralık'ta imzaladığı açıklamaya uymuyor - analiz

Azerbaycan, asıl şart yerine getirilinceye kadar Ermenistan'la barış anlaşması yapmayacak. Resmi Bakü'nün bu konuda özel bir talebi var. Ermenistan anayasasını değiştirmeli. Musavat.com bu konuda diplomatik kaynaklardan bilgi aldı.

Bildiğiniz gibi Ermenistan Anayasasında Azerbaycan'a karşı toprak iddiaları var. Resmi Bakü Paşinyan hükümeti referanduma giderek bu iddiaları anayasadan çıkarmakta ısrar ediyor. Güvenilir bir kaynak, bu talebin yerine getirilmemesi halinde barış anlaşmasına varılamayacağını bildiriyor.

Aslında bunun gerçekleşmesi mümkündür. Dolayısıyla Paşinyan hükümeti artık direnemeyecek ve patronları aracılığıyla süreci uzatmak istiyor. Ancak burada en büyük kaybeden Ermenistan'ın kendisidir.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki bu sorunun tarafların kendilerinin çözmesi daha kabul edilebilir görülüyor. Resmi Bakü de bunu istiyor. Sadece Ermenistan "kucaktan kucağa" atılıyor.

Tarafların üçüncü bir kişi olmaksızın barış anlaşmasını imzalamaları da mümkün görünüyor. Aslında buna benzer bir deneyim yakın geçmişte yaşandı. Böylece geçen yıl 7 Aralık'ta Azerbaycan ve Ermenistan, Sovyetler Birliği'nin dağılması ve Karabağ ihtilafının başlamasından bu yana ilk kez ortak bir bildiriye imza attı.

Açıklama, herhangi bir aracı veya üçüncü taraf olmaksızın Azerbaycan ve Ermenistan'ın ana siyasi organları tarafından yapıldı. Taraflar tutuklu değişimi konusunda anlaştı.

Buna göre 32 Ermeni askeri ve 2 Azerbaycan askeri serbest bırakıldı.

Ortak açıklamada şu 3 konu ele alındı:

Askerler serbest bırakıldı

"Azerbaycan Cumhuriyeti, hümanizm değerleri doğrultusunda ve iyi niyet adımı olarak 32 Ermeni askerini serbest bırakıyor. Ermenistan Cumhuriyeti de hümanizm değerleri rehberliğinde ve iyi niyet adımı olarak 2 Azerbaycanlı askeri serbest bırakıyor." ifadelerine yer verildi.

Karşılıklı iyi niyet

Azerbaycan ve Ermenistan farklı temsilciliklerde birbirlerinin adaylıklarını desteklediler.

Açıklamada, Ermenistan'ın iyi niyetinin bir göstergesi olarak BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP29) 29. Taraflar Konferansına ev sahipliği yapma adaylığını geri çektiği ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin adaylığını desteklediği belirtildi.

Azerbaycan, iyi niyetin bir göstergesi olarak, Ermenistan'ın Doğu Avrupa Grubu COP Bürosu üyeliğine adaylığını da desteklemektedir.

Barışa hazırlık

Açıklamada, "Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti, bölgede uzun zamandır beklenen barışın sağlanması için tarihi bir fırsatın doğduğu görüşünü paylaşıyor." ifadesine yer verildi.

Ortak açıklamada, "İki ülke, ilişkileri normalleştirme ve egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine saygı temelinde bir barış anlaşmasına varma niyetini yeniden teyit ediyor." ifadesine yer verildi.

Azerbaycan ve Ermenistan da karşılıklı güven inşa etmeye kararlı olduklarını açıkladılar: "Azerbaycan ve Ermenistan yakın gelecekte ek güven artırıcı önlemlerin uygulanmasına yönelik görüşmelere devam edecek."

Taraflar, uluslararası topluma "iki ülkenin karşılıklı güvenin oluşmasına katkıda bulunacak ve tüm Güney Kafkasya bölgesi üzerinde olumlu etki yaratacak çabalarını desteklemesi" çağrısında bulundu.

Bu anlaşma Avrupa Birliği dahil birçok uluslararası kuruluş tarafından desteklendi ve alkışlandı.

Görünüşe göre Azerbaycan ile Ermenistan arasında üçüncü bir taraf olmadan barış anlaşması imzalanması ve Ermeni tarafının yarattığı engellerin kaldırılması mümkün. Bu yolun önündeki en büyük engel, Ermenistan Anayasası'nda Azerbaycan'a yönelik toprak iddialarının ortadan kaldırılmasıdır...

Şimdi o dönem değil...

Ali Orujov

AMIP liderinin yardımcısı siyaset bilimci Ali Orujov, Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi ve barış anlaşmasının imzalanması için Erivan'ın uluslararası hukuk normlarından kaynaklanan yükümlülüklerin yanı sıra yükümlülüklerini de yerine getirmesi gerektiğine inanıyor: "7 Aralık 2023 tarihinde ilk kez Azerbaycan ve Ermenistan tarafından kabul edilen ortak bildiri kapsamında, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi, egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine saygıya dayalı bir barış anlaşmasına varılması niyetinde olunmuştur." bir kez daha doğrulanıyor. Ancak Ermenistan çeşitli açıklamalarla bu imzalı açıklamanın şartlarından kaçıyor ve süreci yavaşlatıyor. Sanki bu bir hataymış gibi Azerbaycan'a haksız ve asılsız ithamlarda bulunuyor. Bakü'nün BM Şartı ve iki devlet arasında imzalanan belgelere dayalı taleplerini yalan bir şekilde koşul olarak sunan Erivan, akla hayale sığmayacak bir koşulu öne sürüyor. Paşinyan hükümetinin bahaneler ve hayali talepler yerine toplumu barışa hazırlaması ve gerekenleri doğru bir şekilde açıklaması gerektiğini düşünüyorum. Azerbaycan'ın meşru talepleri doğrultusunda ortaya çıkan engellerin ortadan kaldırılması için çaba gösterilmelidir. Bir devletin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyuluyorsa, bunun anayasa ve kanunlarda çelişki yaratmaması gerekir. Ermenistan, anayasasını değiştirmeden ve değiştirmeden Azerbaycan'la barış anlaşması imzalarsa, anayasa üzerinde hiçbir hakkı olmadığı için anlaşmanın hiçbir önemi kalmayacak. Anayasa değişikliğini barış anlaşması sonrasına ertelemektense barış anlaşmasını imzalamamak daha iyidir. Dolayısıyla Ermenistan ile Azerbaycan arasında imzalanacak barış anlaşmasının 17 maddesinden 13'ünün ilan edildiği gibi kabul edilmesi, hiçbir şeyin anlaşmaya varılmadığı anlamına geliyor. Çünkü anayasa değişikliği yapılmadan kabul edilen 13 maddenin temel dayanağı içermesi mümkün değil. Bana göre Azerbaycan, Ermenistan'ın manipülasyonuna izin vermemeli ve sürecin bir an önce sonuçlanması için baskısını artırmalı. Bugün Bakü çok üstün bir konumdadır. Bu avantajını kullanmalı. Dünyada ve bölgede hızlı süreçler yaşanıyor ve Erivan zamanını bekliyor."

UNESCO Azerbaycan'la ilgili sessizliği bozdu; sevinelim mi, yoksa...

Şahla Celilzadeh

Uluslararası ilişkiler yorumcusu Şahla Celilzade, Paşinyan'la barış anlaşması imzalanmasının mümkün olduğunu düşünüyor: "Erivan Diyalog Forumu'nda Ermenistan Başbakanı Paşinyan ve Çernobil Forumu'nda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, barış anlaşmasının yüzde 80'inin barışçıl olduğunu açıkladı. Barış anlaşması metni üzerinde anlaşmaya varıldı. Ayrıca Paşinyan, üzerinde anlaşmaya varılan metne, yani belgenin giriş kısmına ve 13 maddesine dayanarak bir ön çerçeve barış anlaşmasının imzalanabileceğini öne sürdü. Ermeni yetkililer barış anlaşmasını derhal imzalamaya hazır olduklarını açıkladılar. Hatta Fransa'nın barış anlaşmasının bir an önce imzalanmasını istemesi de ilginç. Ancak Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aykhan Hacızade geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak barış anlaşmasının eksiksiz bir belge olduğunu söyledi. Alıntı: "Bu nedenle tüm noktalarda anlaşmaya ihtiyaç var." Bu, Azerbaycan'ın tam olarak üzerinde anlaşmaya varılamayan diğer 3 noktada anlaşmaya vardıktan sonra barış anlaşmasının imzalanmasını desteklediği anlamına geliyor. Barışın temel koşullarından biri, Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik toprak iddialarını anayasasında ortadan kaldırmasıdır. Zira Ermenistan Anayasası'nın 1. maddesine yansıyan "Bağımsızlık Bildirgesi"nin giriş kısmı ve 11. maddesi Azerbaycan ve Türkiye'ye yönelik toprak iddialarını içermektedir. Nitekim Bildirge'nin giriş kısmında, Ermenistan SSR Yüksek Konseyi'nin 1 Aralık 1989'da kabul edilen "Dağlık Karabağ Ulusal Konseyi ile Ermenistan SSC'nin birleşmesi hakkında" kararına atıf yapılmaktadır. Bu, modern Ermenistan'ın Azerbaycan üzerinde toprak iddiası anlamına gelmekte ve imzalanacak barış anlaşmasının, kalıcı barışın geleceğini tehdit etmektedir. Bildirgenin 11. maddesinde Batı Ermenistan tabirine yer veriliyor ve böylece Türkiye'nin tarihi-siyasi toprak iddiasının gelecek nesillere aktarılmasına hukuki zemin oluşturuluyor. Her ne kadar bu toprak iddiaları tarihsel-siyasi ve hukuki bağlamda tamamen temelsiz olsa da, örneğin Ermenistan ile Sovyetler Birliği'ni birleştirme kararı hem SSCB'nin (78 ve 86. Maddeler) hem de Azerbaycan SSC'nin anayasalarına göre yasa dışı olmasına rağmen ( Madde 70 ve 83), Ermenistan uzun yıllardan beri bu yasadışı, yasa dışı iddiayı Ana Kanununda canlı tutmakla ilgilenmektedir.

Buna karşın Ermeni tarafı artık anayasadaki tarihi kayıtların gelecekteki barışı tehdit etmeyeceğini beyan etmekte ve imzalanacak barış antlaşmasının tüm iç belgelerin üzerinde yer alacağı (yani, sözleşmeden üstün olacağı) maddesi vurgulanmaktadır. anayasa) burada yer almaktadır. Ancak hukuk hiyerarşisini bilen tüm uzmanlar, uluslararası anlaşmaların iç hukuktan üstün olmasına rağmen Ana Hukuk'tan yani anayasadan daha aşağı olduğunu ve ikisi arasında bir anlaşmazlık olduğunda anayasa maddelerinin üstün olduğunu bilirler. Dolayısıyla Ermenistan'ın Anayasayı değiştirmemesi gelecekte yeni intikam hareketlerine kapı açmış sayılabilir.

Talebimize karşı bir argüman olarak Ermenistan tarafından, Azerbaycan Anayasası'nın da Ermenistan'a yönelik toprak iddialarının olduğu yönünde bir takım iddialar ileri sürülüyor. Ancak böyle bir şey yok. Anayasamızın başlangıç ​​kısmında "Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Devlet Bağımsızlığına Dair" Anayasa Kanunu'na atıf bulunmaktadır. Anayasa Kanunu'nda 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan Cumhuriyeti, 1918-1920 yıllarında var olan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin halefi ilan edilmiştir. Azerbaycan Milli Konseyi'nin 28 Mayıs 1918'de kabul ettiği Bağımsızlık Bildirgesi'nde Ermenistan'la ilgili herhangi bir hüküm yer almamaktadır. Dolayısıyla Ermenistan'ın bu tür iddiaları yanlış ve asılsızdır.

Aynı zamanda Ermeni toplumunda anayasa değişikliği konusunda ciddi tartışmaların yaşandığını ve Paşinyan'ın bu yönde gerekli adımları atmaya hazır göründüğünü belirtmekte fayda var. "Ermenistan'ın yeni bir anayasaya ihtiyacı var" diyerek bu yöndeki kamuoyu duruşunu açıkça ortaya koyuyor ve gerçek Ermenistan ile tarihi "Büyük Ermenistan"ı ayırmanın zamanının geldiğini vurguluyor. Bu şekilde Ermeni toplumunu eğitir, eğitir ve onu intikamcı duygulardan kurtarmaya çalışır. Dolayısıyla Paşinyan'la diyalog mümkün görünüyor. 7 Aralık 2023'te iki ülke ortaklaşa, herhangi bir dış arabulucu olmaksızın esir değişimi yapacaklarını açıklamış, bu yılın 19 Nisan'ında 4 köyümüzün tek kurşun atılmadan iadesi konusunda anlaşmaya varılmış, 30 Ağustos'ta ise 4 köyümüzün tek kurşun atılmadan iadesi konusunda anlaşmaya varılmıştı. Sınırlandırma komisyonlarının ortak faaliyetine ilişkin tüzük anlaşması - bunların hepsi Azerbaycan'dır ve bu, Ermenistan'ın dış etkilerden uzak, ortak müzakereler yoluyla yapıcı bir çözüm bulabildiğinin göstergesidir. Yabancı etkilerle aceleyle bir barış anlaşması imzalamaya gerek yok. Böyle yapıcı müzakerelerle gelecekteki barışın sağlam temellerinin atılacağı ümit edilebilir. Önümüzdeki dönemde ülkemizde de referandum yapılması ve anayasa değişikliği yapılması bekleniyor. Burada Azerbaycan Cumhuriyeti, ADR ile birlikte Azerbaycan SSC'nin halefi ilan edilebilir, aynı şekilde Ermenistan da kendisini Ermenistan SSC'nin halefi ilan ederek ve 1991 yılında imzalanan Almatı Deklarasyonu'nu referans noktalarından biri olarak göstererek feragat etmiştir. komşularına yönelik herhangi bir tarihsel iddia olabilir".

Cavanşir Abbaslı


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

3. Uluslararası Yörük Türkmen Festivali'nde Kültürler Buluştu

Derya Yanık'tan Cenevre'de dikkat çeken görüşme

Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde teknik personele hizmet içi eğitim

Netflix'ten genç yeteneklere destek

Siber güvenlik ihlali bir işletmeyi nasıl batırabilir?

Emeklilerin hesaplarında inceleme yok!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Darbe mahsulü anayasa Türk demokrasisine yakışmıyor!

Başarılı 'Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri' ödüllendirildi

Konya, 'Kentsel Hareketlilik'te RAPTOR'a seçildi

TEV'e uluslararası üç ödül

MEB'den 'sosyal duygusal becereler' için materyal

Bursa’nın o mahallesi suçun merkezi oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mikati ile görüştü

İzmit Belediyesi Kapanca Sokak Festivali başlıyor

Kestel kötü kokular ile burun buruna

Bursa Nilüfer'in kırsal mahallelerindeki 3 kaçak yapı yıkıldı

Muğla Büyükşehir hafriyat kamyonlarını uydu takip sistemi ile denetliyor

Anıl Can yeni şarkısıyla çok sevildi

Malatya’ya nefes aldıracak çalışmada sona gelindi

Balat metro istasyonunun kapalı olması öğrencileri ve velileri mağdur ediyor

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kırklareli’de hafızlık icazet merasimine katıldı

Suriye İslam Meclisi'nden Afrin'de kadınların darp edilmesi ve haraçlarla ilgili açıklama

Kaynakçı ustası canına kıydı

Büyükbaş azaldı, küçükbaş arttı

Başkan Pekyatırmacı Buhara Sosyal Tesisi’ni ziyaret etti

Çağrı cihazı gibi cep telefonları da patlar mı?

ASM çalışanları seslerini İstanbul'dan yükseltti

  BTÜ iş birliğinde doğal afet ve teknoloji sempozyumları gerçekleştirilecek

Vergi kaçakçıları Maliye kıskaçında!

“Ali Dağı 360 parkuru afetlerde çok önemli görev yapacak”

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Üç efsane bir arada

AB’nin duygularına his oldu

Rektör Hacımüftüoğlu: "Yeni dönemde iş birlikleri güçlenerek devam edecek"

Erzurum’da bir ecdat yadigarı: Büyük Palandöken Tabyası

Erzurum’da trafik kazasında yürekler ağza geldi

Bakan Tekin Erzurum’da yöresel ürünler çarşının açılışını yaptı

Milli Eğitim Bakanı Tekin’e Tortumspor forması

Erzurum Ecdadına Yürüyor…

Vali Çiftçi Demokrasi şehitlerini andı…

Erzurum’da minik futbolculara mahalleliden sevgi seli

MEB'den 'sosyal duygusal becereler' için materyal

  BTÜ iş birliğinde doğal afet ve teknoloji sempozyumları gerçekleştirilecek

İzmir'in iki önemli projesine TÜBİTAK 4008 desteği

ERÜ'den araştırma üniversitesi başarısı

MEB'den ilkokullar için biçimlendirici etkinlikler

YDS başvuruları başladı

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARI VE ÇOCUKLARIMIZ

Bakan Tekin: Kayıt ücreti alınıyor ifadesi ciddi itham

TEV burs başvurularını mobil uygulamadan alacak

Görme engelli öğrencilere 'Engelsiz Matematik'

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 5 5 0 0 13 15
2.Fenerbahçe 5 4 0 1 11 13
3.Beşiktaş 4 3 0 1 6 10
4.İstanbul Başakşehir 5 3 1 1 4 10
5.Eyüpspor 5 2 0 3 4 9
6.Samsunspor 5 3 2 0 3 9
7.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
8.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
9.Antalyaspor 5 2 2 1 -3 7
10.Göztepe 4 1 0 3 2 6
11.Kasımpaşa 5 1 2 2 -2 5
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Trabzonspor 3 0 0 3 0 3
14.Gazişehir Gaziantep 4 1 3 0 -3 3
15.Alanyaspor 5 0 2 3 -5 3
16.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
17.Kayserispor 3 0 1 2 -1 2
18.Hatayspor 5 0 3 2 -5 2
19.Adana Demirspor 5 0 4 1 -7 1

YAZARLAR