Haberi Sesli Oku

Bilinçli kredi kartı kullanımı için nelere dikkat edilmeli?

Bilinçli kredi kartı kullanımı için nelere dikkat edilmeli?

Bilinçli kredi kartı kullanımı ile ilgili vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Ekonomist Sinan Bayraktar, kullanıcıların bankaların pençesine düşmemek, hacizle uğraşmamak için gelir dengesine göre kredi kartı kullanması, bütçe denetimi yapması gerektiğini s

Çağımızda neredeyse bir gereklilik haline gelen ancak bilinçli kullanılmadığında bireyleri bankalara mahkûm eden kredi kartları, birçok kişinin haciz ile karşı karşıya kalmasına ve ciddi anlamda borçlanmasına neden olabiliyor.

Kredi kartı kullanımı ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Ekonomist Sinan Bayraktar, vatandaşların bütçe denetimine dikkat ederek kartlarını kullanmaları gerektiğini, aksi takdirde ailelerin dağılmasına bile neden olabileceğini ifade etti.

Kredi kartının dünyada son 30 yıldır çok önemli bir ödeme aracı haline geldiğini belirten Bayraktar, "2018'den bu yana artan enflasyonist baskı, kredi kartı kullanımını arttırdı. Yani bugüne kadar yansıyan bu kullanımlar ve pandemide evden, oturduğunuz yerden sipariş ve hibrit çalışmalar kredi kartı kullanımını etkin hale getirdi. Bir yerde kredi kartı, kendini kullanılabilir duruma soktu. Zaten uzun yıllardır Türkiye'de kullanılıyordu. 1990'lı yıllardan bu yana daha ciddi bir şekilde atak yapmış durumda. Dünyada benzerleri var ama dünya ödeme sistemlerini daha fazla kullanıyor. Kredi kartları hesaplarda kayıtlı ancak ödeme sistemlerini, telefonlar ve karekodlar üzerinden yürütüyorlar. Gelişmiş ülkelerin tümü bunu yapmaya başladı ve parayı neredeyse sıfırladılar. Taksi ücretinden alışverişe kadar telefondaki NFC sistemleriyle kullanım devam ediyor." dedi.

"Cepteki plastik patlayıcı: Kredi kartı"

Türkiye'de kredi kartı kullanımı ciddi bir alışkanlık haline gelerek aşırı boyutlara ulaştığını hatırlatan Bayraktar, "Kredi kartı kullanımının artmasının birinci sebebi pandemi. Pandeminin getirdiği sıkışıklığı rahatlığa çeviren araç kredi kartıydı. Oturduğunuz yerden e-ticaret yaparak kredi kartını aktif hale getiriyordunuz. Bu etki devam eden bir şekilde arttı. Bir de Türkiye'nin enflasyonist baskısıyla artan geçim zorluğu kredi kartlarına biraz daha yüklenmeye neden oldu. Normalde alışveriş yaptığınız zaman banka size bir opsiyon sağlıyor. Bir ay sonra 'asgari mi ödersiniz, tamamını mı ödersiniz? Diye bir teklifte bulunuyor. Genelde onun alışkanlığında tamamını ödemektir ama bu sıkışıklık işi asgari ödemeye kadar götürdü ve bankaların faizleri çok yüksek boyutlarda. Bir aylık opsiyon, bir dahaki maaş dönemine kadar insanların kredi kartı kullanmayı tercih etmesine neden oluyor. Bu gayet normal bir sistemdir ama usulüne uygun ve gerektiği şekilde kullanılması gerekir. Evet, iyi bir ödeme aracı ancak tehlikeli bir plastik patlayıcı gibi duruyor cebimizde ve tehlikeli boyutlara da gelebiliyor." diye konuştu.

"Asgari ödemelerle faize faiz çalışmaya başlar ve kumar gibi aileyi yok eder"

Kredi kartı kullanımında iyi bir disiplinine sahip olunmaması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Normalde hepimizin bildiği bir sistem şudur. Kredi kartını kullandığınızda bir ay sonraki ödemede banka size bir rahatlık sunmak açısından asgari ödeme limiti tanımlar. Ekstrenizde, 'paranız 100 lira ama bunun asgari olan 20 lirasını öderseniz geri kalan 80 lirayı ötelerim' der. Ancak 80 liraya ciddi şekilde faiz yürütür. 20'sini ödeyip rahatladığınızı zannederken 30 günlük süre geçtiğinde tekrar kredi kartıyla harcama yaptığınızda, ki yapacaksınız duramazsınız, bu sefer 80 liranın yanında yaptığınız yeni harcamalar da eklenir. Banka yine size asgari ödemeyi teklif edecektir ve borcunuzu yeniden erteleyecektir. İşte o zaman faize faiz çalışmaya başlar ve o 80 liranın 8 lirasına da yüzde 4 ve tüm borca faiz işlemeye başlıyor. Temerrüt faizi şeklinde bileşik faize giriyor ve hakikaten kumar gibi bir aileyi yıkabilir." şeklinde konuştu.

"Bütçe disiplini önemli"

Kredi kartıyla harcamanın bir esneklik ve rahatlık sağladığını ancak bilinçli kullanılmadığında ciddi sorunlara yol açabileceğini söyleyen Bayraktar, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Benzin alacaksanız ve üzerinizde para yoksa kart kullanmanız rahatlık sağlar. Yanınızda nakit para taşıma açısından oluşabilecek risk de ortadan kalkar. Enflasyonist ortamda şişen cüzdanlara sığma açısından da kredi kartı gayet normal ve kullanılması gereken bir plastik ödeme aracı. Ancak bunun kullanımında herkese bütçe kontrolü öneriyorum. Yani kendi gelirleri ile giderleri arasındaki disiplini muhafaza etmesi lazım. Bakın herkese bir tavsiyem var. Lütfen ona uysunlar. Kredi kartı ekstreleri size geliyor. Bu ekstreler, aylar ve yıllar itibariyle uzun bir süreyi de geriye atarak harcamanızın istatistiklerini çıkarıyor. Burada vatandaşın yapması gereken bu ekstreleri iyi okumalarıdır. Ne yaptığını, hangi alışverişin kendisini yorduğunu, zorladığını bilmeli. Böylece bütçe disiplini yapması gerektiğini bilir. Eğer kredi kartı eğer bir disiplin içinde kullanılmazsa ciddi şekilde problem olur ve bütün aile yok eder. Bugün Türkiye'de birçok kişinin kredi kartından temerrüt faizine düşüp de icraya, bir takım uzlaşmaya doğru gittiğini hepimiz görüyoruz. Başlangıçta uzlaşmaya gidiyorlar, uzlaşamazlarsa ilgili banka anında ihtiyat tedbiri ve haciz işlemine başlar. Bu aileyi yıkar ve berbat eder." (İLKHA)



ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE GELENEKSEL SPOR COŞKUSU: ATLI KIZAK ŞÖLENİ DÜZENLENDİ

KUDAKAF’25 İÇİN PAYDAŞ ÜNİVERSİTELERİN REKTÖRLERİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE BİR ARAYA GELDİ

Siz ciddi misiniz Sayın Elmalı? 

DADAŞLAR TRABZON SPOR'U ELİNDEN KAÇIRDI

Curlıng Salonunda ince hesaplar…(!)

TORTUM SPORUN DEPLASMANDA YİNE YÜZÜ GÜLMEDİ

GENÇ DADAŞLAR LİDERLİĞİ ÇOK SEVDİ…

DADAŞ ŞEYTANIN BACAĞINI KIRARAK NEFES ALDI...

Gıda denetimlerine ara vermek yok!

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi Yarıyıl Tatili için mesaj yayımladı

İZGİM’de Tufting Atölyesi yeni girişimciler bekliyor

Engeli ve sağlık sorunu olan adaylara ÖSYM'den başvuru kolaylığı

Denetimli serbestlik yükümlülerinin iyileştirilmesine katkı sağlayacak iş birliği protokolü imzalandı

Eğitimin Yıldızı 24 projeye mentorluk, networking ve iş birliği imkanı sunulacak

Eğitim-Bir-Sen Adana Şube Başkanı Sarıgeçili: Öğretmen açığı, kadrolu istihdam yoluyla kapatılmalıdır

Malatya’da 100. Yıl Kitap Kafe’ye anlamlı ziyaret

Sakarya karnesini alan minikleri unutmadı

Kocaeli İZMEK kursları faaliyette

KOMEK ve ASEM'de yeni dönem hazırlığı

Bakan Tekin'den kitaplar okuma tavsiyesi

Türkiye ile Slovakya arasında 4 anlaşma 3 ortak bildiri

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Fotofest ile fotoğraf sanatının kalbi Bursa’da attı

Ardahan-Şavşat kara yolu ulaşıma kapandı

Kazasında araçta sıkışan sürücü yaralandı

Gazze'ye 281 yardım tır'ı giriş yaptı

Ümit Özdağ gözaltına alındı!

Sakarya Büyükşehir’in dev adamları Gemlik’te galip

Gümüşhane'de tarihi eser operasyonu

Yasadışı avcılık cezasız kalmadı!

Türkiye ile Slovakya arasında stratejik ortaklık anlaşması imzalandı

Türkiye ile Slovakya arasında 3 anlaşma imzalandı

Siirt İl Müftülüğü organizasyonuyla 23 umreci kutsal topraklara uğurlandı

Şanlıurfa’da "Gazze Özgürlük Konvoyu" etkinliği düzenlendi

Yapıcıoğlu Batman'da yeni sürece dair konuştu

Havada NATO-Rusya gerginliği

Orman yangınlarıyla mücadelede yeni araçlar Bakanlık filosuna katıldı

Trump, ikinci döneminin hemen başında onlarca önemli kararnameyi imzalamayı planlıyor

Slovakya Başbakanı Fico Ankara’da... Erdoğan: Önceliğimiz Suriye'nin istikrarı

Manisa'da uyuşturucu operasyonu

Vali Varol, rezerv alan ilan edilen bölgelerde incelemede bulundu

İZGİM’de Tufting Atölyesi yeni girişimciler bekliyor

İzmir’de amatör altyapılara can suyu

Kaş Ülkü Ocakları'ndan 28 Yıl Sonra açık hava konseri

Adana Valisi Köşger: Mevsimlik tarım işçileri, tarımsal üretiminin temel taşlarıdır

Gaziantep'te araması bulunan 2 kişi yakalandı

Vali Varol, Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi'ni ziyaret etti

Tarım ve Orman'dan sözleşmeli tarım uyuşmazlıklarına 'rehber'

Sakarya'da gençlerin yenilikçi 10 projesi belli oldu

Güney Kore'de 4 üst düzey komutan görevden alındı

Yükleniyor