-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Bingöl’de “Yeni Nesil Akıllı Meyvecilik” dönemi başladı
Bingöl Üniversitesi öncülüğünde hayata geçirilen “Yeni Nesil Akıllı Meyvecilik” projesi, bölgenin tarımsal üretim anlayışını kökten değiştirecek bir dönüşümün kapılarını araladı.
Projenin pilot alanında ilk fidanlar toprakla buluşurken Bingöl tarımının dijital çağdaki yolculuğu da resmen başlamış oldu.
Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen çalışmanın açılış törenine Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Abdurrahman Gül, Prof. Dr. Abdulhakim Koçin ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Prof. Dr. Veysel Turan, Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Sıraç Yavuz, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Orhan İnik ve proje ekibi katıldı. İlk dikim, proje açısından hem sembolik hem de stratejik bir başlangıç oldu.
Proje, geleneksel tarım yöntemlerini modern teknolojilerle birleştirerek Bingöl’de üretim modelini yeniliyor. Akıllı sulama sistemleri ile toprak nemi, hava durumu ve bitki ihtiyaçlarını anlık ölçen sensörler sayesinde su kullanımı optimize edilecek; bitki yalnızca ihtiyaç duyduğu kadar ve doğru zamanda sulanacak. Aynı kapsamda devreye alınacak drone destekli takip sistemiyle, multispektral kameralı drone’lar tarım alanlarını düzenli olarak tarayacak; hastalık riski, gelişim farklılıkları ve verim durumu gibi kritik veriler anlık olarak üreticilere iletilecek. Proje ile Bingöl’ün sadece üretim yapan değil, ürünü işleyen, paketleyen ve markalaştıran bir merkez haline gelmesi hedeflenirken katma değerli üretim odaklı yeni bir tarımsal dönüşüm planlanıyor.
"Bingöl'ün potansiyelini teknolojiyle birleştiriyoruz"
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, akıllı meyvecilik projesine ilişkin yaptığı açıklamada tarımda teknoloji odaklı dönüşüm vurgusu yaptı.
Çelik “Amacımız, tarımı toprakla uğraşılan bir alan olmaktan çıkarıp yüksek teknoloji ve büyük veriyle yönetilen akıllı işletmecilik modeline dönüştürmek. Bingöl’ün tarımsal potansiyelini Tarım ve Hayvancılığın Silikon Vadisi vizyonuyla buluşturarak bölge ekonomisine önemli katkı sağlamayı hedefliyoruz. İlk fidanlarımız bu büyük dönüşümün somut göstergesidir” dedi.
Projenin, tarımsal verimliliği artırarak çiftçilerin gelir seviyesine olumlu yansıması bekleniyor. Dijital tarım uygulamaları, gençler için tarımı geleceğe dönük bir meslek alanına dönüştürürken yazılım, drone operatörlüğü, veri analizi ve gıda mühendisliği gibi alanlarda yeni istihdam imkânları da doğuracak. (İLKHA)
Brezilya ile ABD arasında vize gerginliği
Kenya’da sel felaketi: Ölü sayısı 62’ye yükseldi
Fransa’da yerel seçimler için halk sandık başına gidiyor
Bakan Fidan: Mescid-i Aksa'nın ibadete kapatılması tehlikeli bir adım
Hatay’da Umut Kervanı’ndan iftar sofrası
Bakan Işıkhan: Batman, Türkiye Yüzyılı'nın lokomotif şehirlerinden biri oldu
Kazakistan'da anayasa referandumu
Hark Adası neden önemli?
Dışişleri Bakanı Fidan, Bangladeşli mevkidaşı Rahman ile görüştü
Kayseri Kocasinan'dan ağaç dikme rekoru
Polonya'da sıcak balon kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Diyarbakır'da 50 kadına otobüs sürücüsü eğitimi
Umut Kervanı Tarsus'ta yetimlerin yüzünü güldürdü
Diyarbakır'da gençlik politikaları saha çalışmasıyla belirleniyor
Kudüs Kardeşlik Platformu: Kudüs, Mescid-i Aksa ve Gazze'de yaşanan soykırım durdurulmalı
Denizli'de hasta bezi yardımı için başvurular başladı
Denizli Büyükşehir’den otogarda sahur ikramı
Duayen hekimlerden 14 Mart Tıp Bayramı mesajı: Genç doktorlar ülkelerine hizmet etmeli
Konya Umut Kervanı Ramazanda yetim ve ihtiyaç sahiplerine yardımda bulundu
Van-Bitlis kara yolunda feci kaza: 2 ölü, 5 yaralı
Kilis Valisi Gaziantepli yatırımcıları OSB’ye davet etti
İbrahim Halil Aydın: ‘Tıp Bayramı aynı zamanda mücadele günüdür’ - Videolu Haber
Konya’da siyer sergisi yoğun ilgi gördü
Gaziantep Umut Kervanı sosyal marketi dualarla hizmete açıldı
Adıyaman'da iş yerinden bakır ve hurda hırsızlığı yapan 4 kişi tutuklandı
Sağlık-Sen Adıyaman’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Memduh Büyükkılıç'tan Erciyes'e çifte müjde
Anahtar Parti Erzurum’da "Anahtarlar" Kayıp… Teşkilatta Liyakat Çatlağı!
Umut Kervan'ından bayram öncesi ihtiyaç sahiplerine gıda ve kıyafet yardımı
ABD Büyükelçiliği önünde Filistin’e destek: Mescid-i Aksa’nın kapatılması kabul edilemez
Yükleniyor











