Bugün, 23 Ocak 2025 Perşembe
  • BIST 100

    10112,76%0,07
  • DOLAR

    35,64% 0,00
  • EURO

    37,24% 0,32
  • GRAM ALTIN

    3156,78% -0,07
  • Ç. ALTIN

    5030,41% -0,57

Bireysel travmalar toplumsal travmalara dönüşebiliyor!

Felaketlerin ve travmaların, insanın temel güven ve adalet duygularını sarsarak bireysel ve toplumsal etkiler ortaya çıkardığını belirten Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Serdar Nurmedov, bu tür olaylarla başa çıkmak için duyguların kabul edilmesi gerektiğini

GENEL 23.01.2025 18:36:55 0
Bireysel travmalar toplumsal travmalara dönüşebiliyor!

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Serdar Nurmedov, üst üste yaşanan olumsuz olayların kişiler ve toplum üzerindeki etkilerinden bahsetti.

Yaşadığımız felaketler ve travmalar, dünyaya ve insana dair bazı temel inançlarımızı sarsıyor

İnsanların robot olmadığını, karmaşık düşüncelerimiz, duygularımız ve hislerimiz olduğunu ifade eden Nurmedov, “İster doğal afet olsun, ister insan eli ile gerçekleşsin felaketlere karşı tepki veririz ve bu gayet normal.” dedi.

Dünyaya geldiğimizde hayat yolculuğumuza sevgi ve güven dolu insanlar olarak başladığımızı aktaran Nurmedov, ancak zaman içerisinde yaşadığımız felaketler ve travmaların, dünyaya ve insana dair bazı temel inançlarımızı sarstığını söyledi.

Karmaşık duygularla mücadele etmenin en iyi yolu bu duyguların varlığını kabul etmek…

Yaşanan son yangın felaketinden sonra, birçok insanın bir noktada dünyanın öngörülebilir olduğuna veya iyi insanlara kötü şeyler olmayacağına dair inançlarının yerle bir olduğunu dile getiren Nurmedov, “Bir yanda feryat-figan eden acı ve kedere gark olan aileler ve sevenleri, diğer bir yanda tatillerine ve eğlenmeye kaldığı yerden devam eden kişiler, süreci dışarıdan takip eden bizlerde karışık duygulara sebep oluyor. Bir yanda acı ve keder, öte yanda öfke ve kızgınlık gibi duygulara kapılıyoruz.” dedi.

Her ne kadar bu karmaşık duygularla mücadele etmenin birden fazla yolu olsa da en kestirme yolunun bu duyguları anlamak, anlamlandırmak ve bu duyguların varlığını kabul etmek olduğunu söyleyen Nurmedov, şöyle devam etti:

“Kabul etmek ile kabullenmek bir değildir. Kabul etmek demek, kaçınmamak demek, yok saymamak demek, varlığına müsaade etmek demektir. Çünkü bizi insan yapan duygularımızdır. Duygularımızı ifade etmek, paylaşmak olumsuz olanları hafiflettiği gibi, olumlu olanları da arttırır. Duygularımızı bastırmak ve onları yok sayarak ‘normal’ davranmaya çalışmak bizi kötü etkiler. Çünkü anormal bir durumda normal tepki vermenin kendisi anormaldir.”

İnsan eli ile ortaya çıkan felaketler öfkeyi tetikliyor

İnsan eli ile ortaya çıkan felaketlerin çoğu zaman öfkeyi tetiklediğinin altını çizen Nurmedov, “Kabullenmeyi zorlaştırır. Anlamayı ve anlamlandırmayı zorlaştırır. Bireyin adalet ve güven hissini sarsar. Güvensizlik kişiyi ‘düzenin asla düzelmeyeceği’ fikrine sürükleyebilir. Kuralların adil bir şekilde işlemediği algısı bireyde endişe ve huzursuzluğa sebep olur. Haksızlığa uğrayan insanlarda yoğun bir öfke hasıl olur. İçinde bulunduğu toplumun ve sistemin kendisini koruyamayacağını düşünür, kendine olan güveni azalır ve dünyaya olan güveni sarsılabilir. Tüm bunların neticesinde eğer bu süreci iyi yönetemezlerse travma sonrası stres bozukluğu gelişebilir.” uyarısında bulundu.

Çocukların bu tür olaylara verdikleri tepkiler normal kabul edilmeli

Yangında arkadaşlarını kaybeden, hayatını kaybedenler için üzülen ve haberlere maruz kalan çocukların duygusal gelişimi ve ruh sağlığının derinden etkilenebileceğini aktaran Prof. Dr. Serdar Nurmedov, “Bu çocuklar böyle durumlarda hiç olmadığı kadar ebeveyn desteğine ve rehberliğine ihtiyaç duyarlar.” diye ekledi.

Çocukların duygularını, hislerini ve düşüncelerini açıkça ve detaylı bir şekilde ifade etmelerine müsaade edilmesi gerektiğine vurgu yapan Nurmedov, “Verdikleri tepkilerin mevcut bağlamda normal olduğunu, bu tür felaketlerin anlaşılması ve kabullenmesinin herkes için zor olduğunu vurgulamak gerekir. Kayıp ve ölümü anlatırken yaşına uygun ifadeler ve açıklamalar kullanılmalı. Sosyal medya ve haber izleme süreleri azaltılmalı. Kaygılarını arttıracak konuşmalardan ziyade güvende hissedebilecekleri ortam yaratılmalı ve rahatlatıcı etkinliklere yönlendirilmeliler. Rutinlerini sürdürmelerine özen gösterilmeli. En önemlisi, tutum ve davranışlarımız ile biz büyüklerin onlara örnek olmamız gerekir.” önerilerinde bulundu.

Sosyal medya kullanımını sınırlandırmak gerekir

Sosyal medyada paylaşılan haberler bazen faydalı bilgi içerse de uzun süre buna maruz kalmanın bizleri olumsuz etkileyeceğini aktaran Nurmedov, “Çünkü bir yerden sonra bilgi kirliliğine maruz kalırız. Bu sebeple yangının sosyal medyada yarattığı etkilerden kendimizi korumamız için sosyal medya kullanımını sınırlandırmamızda fayda var. Doğrulanmamış kaynaklara itibar etmemeliyiz. Spekülasyonlara ve yalan haberlere karşı uyanık olmamız gerekir. Gruplaşma, ötekileştirme ve tartışma içeren ortamlardan olabildiğince uzak durmakta fayda var.” dedi.

Toplumsal travmalar toplumsal bunalıma sebep olabilir!

Travmaya maruz kalmanın bireyin ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediği gibi, toplumun da ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Nurmedov, “Toplumun ruh sağlığı iki şekilde olumsuz etkilenir. Birincisi, büyük travmaların toplumun neredeyse tamamını etkilemesiyle oluşan afetler, savaş, göç gibi olaylar sonucu. İkincisi ise bir toplumun travmalarla sarsılmış bireylerden oluşması sonucu.” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan üst üste yaşanan olumsuz olayların sonucu gelişen travmaların sadece bireysel psikolojik sağlık üzerinde değil, aynı zamanda sosyal bağlar, güven duygusu ve toplumsal dayanışma üzerinde de olumsuz etkiler yaratabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Serdar Nurmedov, şunları söyledi:

“Nasıl ki, bireysel travmalar kişilerde bunalıma sebep olabiliyor ise, toplumsal travmalar da toplumsal bunalıma sebep olabilir ve toplumsal hafızayı etkiler. Eğer toplumsal hafızayı olumsuz yönde etkileyen bu toplumsal bunalım sağlıklı bir şekilde ele alınmazsa, nesilden nesle aktarılabilir ve o toplumu oluşturan bireylerin kimlik oluşumunda temel rol oynar.”

Toplumun sosyal norm ve etik anlayışı bozulabilir!

Toplumsal travmaların belirtilerine değinen Nurmedov, sosyal ve kurumsal güvenin azalabileceğini yani insanların toplumsal kurumlara ve diğer bireylere güven duymakta zorlanabileceğini söyledi.

Toplumun travmaya maruz kalan kesimlerinin, olaylar karşısında kendilerini yalnız ve çaresiz hissedebileceklerinin de altını çizen Nurmedov, şöyle devam etti:

“Benzer travmalardan etkilenen bireyler travmanın sebep olduğu yoğun stres ve tehdit algısı sebebi ile içine kapanır ve benzer hislere sahip insanlara yakınlaşma eğiliminde olurlar. Toplum içinde bir nevi gruplaşmalar hasıl olur. Söz konusu toplumda depresyon, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve anksiyete gibi ruh sağlığı sorunlarında artış gözlenebilir. Toplumun sosyal norm ve etik anlayışı bozulabilir. Geleneksel yapı, yaşam biçimi ve aile kurumu erozyona uğrayabilir. Toplum bağımlı, pasif, sessiz, güvensiz ve kuşkucu hal alabilir.”

Toplumsal travmanın panzehri toplumsal dayanışma ve eğitim!

Psikolojik iyi oluşun sağlanması için toplumun bilinçlendirilmesinin ve eğitimin de önemli rol oynadığına vurgu yapan Nurmedov, “Travmaların normal bir tepki olduğunu ve bunlarla başa çıkmanın yollarını anlatan eğitim programları düzenlemek, bireylerin farkındalığını artırır. Psikolojik dayanıklılığı güçlendirme yollarını öğretmek de bu süreçte etkilidir. Tüm bunlara ek olarak, toplumda psikolojik destek ve terapi hizmetlerine erişimi artırmak, bireylerin travmalarıyla başa çıkma sürecine yardımcı olur. Toplumsal travmanın en büyük panzehri toplumsal dayanışma ve eğitim diyebiliriz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)


Çanakkale açıklarında 104 düzensiz göçmen kurtarıldı

Bingöl'de aranan 4 şahıs yakalandı

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

ABD'nin yeni nükleer bomba hamlesi

Nusaybin Belediyesi 6 sözleşmeli personelin işine son verdi

Yapıcıoğlu: Biz kanın durmasını, silahların susmasını istiyoruz

Meteorolojiden kar ve sağanak uyarısı

Silahla yağma suçundan araması bulunan şahıs yakalandı

Yapıcıoğlu, yangında hayatını kaybeden Mardinli Ermanoğlu'nun taziyesine katıldı

ABD'den Meksika sınırı için yeni adım

İngiltere'de Rus istihbarat gemisi alarmı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ruanda siyasi istikrarı ve kalkınma modeliyle örnek gösterilen bir Afrika ülkesi

Endonezya’da toprak kayması: Ölü sayısı 20'ye yükseldi

Kırgızistan'da çığ faciası

Prof. Dr. Erdoğan: Yangın sonrası tatilcilerin tavrı toplumsal duyarlılığı sorgulattı!

Polonya'da maden ocağında patlama: 1 ölü, 16 yaralı

Patriot füze savunma sistemi Polonya'da konuşlandırıldı

Hakkari'de 3.5 büyüklüğünde deprem

Adanalılar Dünya Kudüs Haftası vesilesiyle toplanacak

İrlanda'nın yeni başbakanı belli oldu

Dışişleri Bakanı Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

Bireysel travmalar toplumsal travmalara dönüşebiliyor!

Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame Ankara’da

Ayşegül İzer’den yeni sergi: Hakikat Öncesi

Çevre Şehircilik'te 572 sözleşmeli personel işe yerleşti

'Zanaat Atölyeleri' yarıyılda kapılarını açtı

İtfaiye personeline "Temel İlk Yardım Eğitimi" eğitimi verildi

Bireysel travmalar toplumsal travmalara dönüşebiliyor!

Maden ocağında göçük

Bolu Kartalkaya’daki yangında hayatını kaybeden 4 kişilik aile Bursa’da toprağa verildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

AMATÖRLERDE HAFTA İÇİ MESAİSİ

Devlet Su İşleri (DSİ) 8. Bölge Müdürlüğü, 2024 yılı itibarıyla ilimizde gerçekleştirdiği yatırımlara ilişkin kapsamlı bir rapor yayımladı.

Vali Çiftçi Başkanlığındaki “Soğuk Süt Zinciri” çıtayı genişletti

Sinan Ateş’in Ölümü ve Mahkemenin Takipsizlik Kararı: Adaletin Gecikmesi

Erzurum Siyasetinde Yeni Bir Soluk: Anahtar Parti

2024 Yılında Erzurum’da Ulaşımda Atılan Adımlar

Karakoca: Radikal kararların alınmasının zamanı gelmedi mi henüz?

Bu kadar kolay olmamalıydı…

2024 Yılında Erzurum'da Ulaşımda Atılan Adımlar

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2024 yılı Faaliyet Raporu

'Zanaat Atölyeleri' yarıyılda kapılarını açtı

Kocaeli İzmit'te Kısa Mola Merkezi’nde eğitimler başladı

BASKİ'de hizmet içi eğitim seminerleri

5 yıl içinde en çok ihtiyaç duyulacak 5 meslek

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi 6 projede destek almaya hak kazandı

2025-YDS/1 sınavı için başvurular başladı

YDS başvuruları başladı

Bursa İnegöl Belediyesi'nde hizmet içi 'yapay zeka' eğitimi

Kocaeli Büyükşehir gençlere 'kılavuz' oluyor

Kocaeli İzmit'te sınav başvuruları başladı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 19 16 0 3 30 51
2.Fenerbahçe 19 14 2 3 31 45
3.Samsunspor 19 11 4 4 14 37
4.Göztepe 19 10 5 4 15 34
5.Eyüpspor 19 9 4 6 13 33
6.Beşiktaş 19 8 4 7 8 31
7.İstanbul Başakşehir 19 8 6 5 6 29
8.Gazişehir Gaziantep 19 7 7 5 -1 26
9.Trabzonspor 19 6 6 7 10 25
10.Rizespor 19 7 9 3 -10 24
11.Alanyaspor 19 5 7 7 -5 22
12.Kasımpaşa 19 4 5 10 -6 22
13.Konyaspor 19 5 8 6 -7 21
14.Antalyaspor 19 6 10 3 -17 21
15.Sivasspor 19 5 9 5 -11 20
16.Bodrum FK 19 4 11 4 -11 16
17.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
18.Hatayspor 19 1 11 7 -15 10
19.Adana Demirspor 19 2 15 2 -27 5
1.Galatasaray 19 16 0 3 30 51
2.Fenerbahçe 19 14 2 3 31 45
3.Samsunspor 19 11 4 4 14 37
4.Göztepe 19 10 5 4 15 34
5.Eyüpspor 19 9 4 6 13 33
6.Beşiktaş 19 8 4 7 8 31
7.İstanbul Başakşehir 19 8 6 5 6 29
8.Gazişehir Gaziantep 19 7 7 5 -1 26
9.Trabzonspor 19 6 6 7 10 25
10.Rizespor 19 7 9 3 -10 24
11.Alanyaspor 19 5 7 7 -5 22
12.Kasımpaşa 19 4 5 10 -6 22
13.Konyaspor 19 5 8 6 -7 21
14.Antalyaspor 19 6 10 3 -17 21
15.Sivasspor 19 5 9 5 -11 20
16.Bodrum FK 19 4 11 4 -11 16
17.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
18.Hatayspor 19 1 11 7 -15 10
19.Adana Demirspor 19 2 15 2 -27 5

YAZARLAR