Tarih: 23.05.2024 09:08

BM Genel Kurulu Srebrenica soykırımı kararını 23 Mayıs'ta oylayacak

Facebook Twitter Linked-in

BM Genel Kurulu, Bosna-Hersek, Ruanda ve Almanya tarafından desteklenen Srebrenica soykırımı kararını Moskova saatiyle 17.00'de (GMT 14.00) oylayacak.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Genel Kurul'a hitap etmek üzere New York'a geldi. Salı günü Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya ile görüştü. Sırp lider ziyareti sırasında gazetecilere verdiği demeçte, kararın uluslararası alanda bağımsız konuma sahip tüm ülkeler için siyasi cezaların kaçınılmazlığını göstermek amacıyla başlatıldığını söyledi. Belgenin kabul edilmesini önlemek için elinden geleni yapacağına söz verdi. Nebenzya da kararın kabul edilebileceğini ancak bunun "sponsorları için büyük bir zafer" olacağını söyledi.

Belge, Avusturya, Arnavutluk, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, İrlanda, İtalya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Slovenya, Kuzey Makedonya, Fransa ve Hırvatistan dahil olmak üzere çoğu Batılı olmak üzere birçok ülke tarafından ortak yazılmıştır. , Finlandiya, Estonya ve İsveç. Dünyanın diğer yerlerinden destekçileri arasında Bangladeş, Vanuatu, Ürdün, Kanada, Malezya, Yeni Zelanda ve Şili yer alıyor.

Kararın savunucuları, belgede konuyla ilgili diğer BM kararlarına büyük ölçüde benzeyen kelime ve ifadelerin kullanıldığına ve genel olarak trajediyi kınadığına inanıyor. Karşıtları, kararın bölgedeki durumu istikrarsızlaştırabileceğini ve kurbanların anılarıyla hiçbir ilgisi olmadığını savunuyor.

Karar hükümleri

 

Önerilen kararda 11 Temmuz'un Srebrenica Soykırımını Uluslararası Anma Günü olarak belirlenmesi amaçlanıyor. "Srebrenica soykırımının her türlü inkarını" ve Srebrenica katliamının sorumluları da dahil olmak üzere uluslararası mahkemeler tarafından savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırımla suçlananları yücelten eylemleri kınamaktadır. Aynı zamanda sorumluların daha fazla kovuşturulması çağrısında bulunuyor ve diğer olası mağdurların aranıp tespit edilmesinin öneminin altını çiziyor. BM genel sekreterinden konuyla ilgili bir sosyal yardım programı oluşturmasını ve 2025'teki 30'uncu yıldönümü öncesinde bunu uygulamaya başlamasını talep ediyor.

Geçmiş kararlar

8 Temmuz 2015'te Rusya, 1995 Srebrenica trajedisine ilişkin BM Güvenlik Konseyi kararını veto etti. Belgede, bölgede yaklaşık 8 bin Boşnak Müslüman'ın öldürülmesinin bir soykırım eylemi olduğu belirtildi ve bu gerçeğin inkarının Bosna-Hersek'te uzlaşmayı engellediği vurgulandı. Rusya'nın o zamanki BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, kararın oylamaya sunulmaması konusunda uyarıda bulunarak, kararın Bosna Hersek'teki ve Balkanlar'daki durumu daha da kötüleştirme tehdidinde bulunduğunu söyledi.

Srebrenica olayları

11 Temmuz 1995'te Bosnalı Sırp güçleri, BM tarafından "güvenlik bölgesi" olarak belirlenen Müslüman yerleşim bölgesi Srebrenica'da yaklaşık 8.000 erkek çocuğu ve erkeği öldürdü.

1992-1995 Bosna savaşında en az 100.000 kişi öldürülmüş, Srebrenica katliamı çatışmanın en trajik anı olarak kabul edilmiştir.

19 Nisan 2004'te uluslararası adalet Srebrenica olaylarını soykırım olarak belirledi ve Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi General Radislav Krstiç'i mahkum etti.

26 Şubat 2007'de BM'nin ana yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, Muslin katliamını soykırım olarak tanıdı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —