17218,55%-0,18
43,76% 0,08
51,76% -0,18
7032,99% 2,56
11636,31% 0,68
CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına sert tepki gösterdi. Dinçer, ekonomik krizin derinleştiğini belirterek açıklanan mutluluk oranlarının sahadaki gerçeklikle örtüşmediğini söyledi.
Dinçer’in paylaştığı verilere göre kişi başına düşen ortalama borç son bir yılda yüzde 42,5 artarak 95 bin liradan 135 bin 500 liraya yükseldi. Bu tutarın yaklaşık 5 asgari ücrete denk geldiğini belirten Dinçer, artan borç yükünün haneler üzerindeki baskıyı büyüttüğünü ifade etti.
Ekonomik daralmanın vatandaşın günlük yaşamına doğrudan yansıdığını savunan Dinçer, “Mutfağındaki yangını yaşayan halkın mutluluk oranıyla teselli edilmesi gerçekliği değiştirmez” değerlendirmesinde bulundu.
TÜİK’in 2024’te yüzde 49,6 olan “mutlu olduğunu beyan edenlerin” oranını 2025’te yüzde 53,3 olarak açıklamasına dikkat çeken Dinçer, resmi veriler ile sokaktaki ekonomik tablo arasında ciddi bir uçurum bulunduğunu ileri sürdü.
Uluslararası karşılaştırmalara da değinen Dinçer, OECD ve Eurostat verilerine göre Türkiye’nin yaşam memnuniyetinde 31 ülke arasında son sırada yer aldığını söyledi. Bu tabloya rağmen yüksek mutluluk oranı açıklanmasının kamuoyunda soru işaretleri doğurduğunu ifade etti.
Dinçer, TÜİK’in 2003’ten bu yana yayımladığı gelecek beklentisi verilerine de işaret etti. Buna göre:
2003’te “bir yıl sonrası daha iyi olacak” diyenlerin oranı yüzde 44,6
2025’te aynı oran yüzde 25,2
“Daha kötü olacak” diyenlerin oranı ise yüzde 9,2’den yüzde 25,3’e yükseldi
Bu verilerin, toplumdaki gelecek kaygısının arttığını ortaya koyduğunu savunan Dinçer, ekonomik krizin istatistiklerle örtülemeyeceğini belirtti.
Dinçer, gerçek ekonomik tablonun çarşıda, pazarda ve hanelerde yaşandığını ifade ederek, açıklanan mutluluk oranlarının kamuoyunda tartışma yarattığını kaydetti.
