Bugün, 16 Ocak 2025 Perşembe
  • BIST 100

    9875,44%1,39
  • DOLAR

    35,43% -0,06
  • EURO

    36,60% 0,19
  • GRAM ALTIN

    3097,10% 0,75
  • Ç. ALTIN

    4945,30% 0,58

BP'de neler oluyor - DETAYLAR bu yazıda!

GENEL 16.01.2025 11:15:00 0
BP

İlham Şaban: "Şirketin durumu şimdiki durumun değil, önceki yönetimin eylemlerinin sonucudur"

İngiliz enerji devi BP, petrol ve gaz sektöründeki üretimin geçen yılın dördüncü çeyreğinin sonundaki üçüncü çeyreğe göre düşmesini bekliyor. Şirketin raporunda olumsuz dinamiklerin devam etmesinin beklendiği belirtildi. 

BP'nin ön tahminlerine göre, motor yakıtlarının satış hacmi ve bu işin karlılığı Ekim-Aralık döneminde üç ay öncesine göre daha düşük olacak ve bu da mevsimsel dalgalanmalarla açıklanıyor. Şirket ayrıca "petrol ticareti işinde zayıf performans" kaydetmeyi beklerken net borcun önceki döneme göre azalması bekleniyor. Nakit dışı uzlaşmaların hacminin ise 1-2 milyar dolar olması bekleniyor.

Son 12 ayda BP'nin piyasa değeri yüzde 7 düşüşle 68,2 milyar pounda (83,38 milyar dolar) geriledi.

Geçen yılın üçüncü çeyreğinde BP'nin net kârının yaklaşık 24 kat azaldığını, kârının ise yüzde 31 oranında azaldığını belirtelim. Temmuz-Eylül döneminde net kâr, geçen yılın aynı dönemindeki 4,86 ​​milyar dolara göre 206 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayı sonunda şirketin net borcu, bir yıl önceki 22,32 milyar dolara kıyasla 24,26 milyar dolar oldu.

Geçtiğimiz yıldan bu yana dünya basınında BP'nin geleceğine ilişkin kötümser tahminler yer alıyor. Bu bilgi, şirketin 112 yıldır faaliyet gösterdiği Türkiye'de çalışmayı bırakmasının ardından yayılmaya başladı. BP, Türkiye'deki işletmesinin satışını Kasım 2024'te tamamladı. Geçtiğimiz yıl BP, Azerbaycan gazını Avrupa'ya taşıyan Güney Gaz Koridorunun son bölümü olan TransAdriyatik Gaz Boru Hattı'ndaki hisselerinin bir kısmını da sattı. Şirketin basın servisine göre BP, Trans-Adriyatik Gaz Boru Hattı'ndaki (TAP) hisselerini Amerikan özel yatırım fonu "Apollo Global Management"a satmayı kabul etti. Satın almanın tutarı 1 milyar dolar. Türkiye'den İtalya'ya gaz taşıyan TAP boru hattının hissedarları bp - yüzde 20; CQD - yüzde 20; Snam - yüzde 20; Fluxy'ler - yüzde 20; Enagas - yüzde 20 - öyleydi.

BP ayrıca geçen yıl ABD'deki rüzgar enerjisi işini de sattı. Bilgi "BP Rüzgar Enerjisi" tarafından yayınlandı. Bu şirketin yedi ABD eyaletinde on rüzgar santrali var. Tamamı şebekeye bağlı, toplam kapasiteleri 1,3 GW. "RBC Capital Markets" analistleri bu işin değerinin yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.

"Bloomberg" ajansının analistleri, bp şirketinin ciddi mali sorunlar yaşadığına inanıyor. Analistlerin hazırladığı materyalde, bp'nin petrol fiyatlarının 10 dolara düştüğü 1998 yılından önce de çok zor durumda olduğu belirtiliyor. O dönemde şirket, ABD'li "Amoco" şirketiyle birleşerek bu durumdan kurtulmuştu: "BP bugün de benzer bir konumda. Geleceği kasvetli. "Yatırımcılar stratejisine, yönetimine ve yönetim kuruluna olan güvenini kaybetti." 

İlham Şaban – Hazar Fıçısı

"Bloomberg" analistlerine göre, bp artık bazı şirketlerle birleşerek bu durumdan kurtulabilir: "Tarih tekerrür etmez, kafiyelidir. BP'nin patronu Helga Lund telefonu alıp bir anlaşma yapmalı ve şirketi etkili bir şekilde satışa çıkarmalı. Eğer işler iyi giderse, petrol devi anlaşmayı "eşitlerin birleşmesi" olarak adlandırabilir. Ama kimi arayabilir? Tabii ki "Shell Plc". Dahası, Birleşik Krallık hükümeti, Shell-BP'nin Britanya'da kalması ve Londra Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye devam etmesi için böyle bir anlaşmayı teşvik etmelidir.

Yazarlara göre BP'nin 2020'den itibaren alternatif enerji yatırımlarını artırması yanlış bir hamleydi. Bu nedenle yatırımcılar artık fosil yakıt olan petrol ve gaza yeniden odaklanılmasını talep ediyor. BP'nin son yıllarda büyük kayıplarla karşı karşıya kaldığı bildiriliyor: "BP'nin yaklaşık 75 milyar dolarlık piyasa değeri eski gücünün gölgesidir. 2006 yılında şirketin değeri 250 milyar dolardı; 1998'de Amoco ile birleşmeden önce bile değeri 80 milyar dolardı. Borsadaki performansı berbattı. İleriye baktığımızda işler pek iyi görünmüyor; hisseleri son beş yılda yüzde 20 düştü. Tabii ki şirket umutsuz değil. Meksika Körfezi'ndeki işinin eşi benzeri yok ve ticaret fırsatları da efsane. Ancak değerlendirilemeyen pek çok zayıf işleyen birim de var." 

Yazarlara göre, bp'nin "Shell" ile birleşmesi büyük kar elde edilmesini sağlayacak: "Barclays Plc" analistlerinin hesaplamalarına göre, bp-"Shell"in birleşmesi yıllık işletme maliyetlerinde 7,5 milyar dolar tasarruf sağlayacak ve 5 milyar dolarlık sermaye maliyeti, bu da anlaşmanın birkaç yıl içinde kendini amorti edeceği anlamına geliyor: "Ayrıca bp'nin satın alınması, Shell'in temel sorunlarını da çözecek: 2030'dan sonra büyümenin nasıl sürdürüleceği ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki varlığının nasıl genişletileceği. Shell yöneticileri son yıllarda çok iyi kararlar aldı. "Shell şu anda 2026 ortasına kadar tamamlanmayacak bir iş dönüşümüne odaklanmış durumda, dolayısıyla BP ile anlaşma artık şirketin istediğinden daha erken gerçekleşecek." 

"Bloomberg" uzmanları başka seçeneklerin de olduğunu bildiriyor: "BP, TotalEnergies'i güçlerini birleştirmeye ikna etmeye çalışabilir." Ancak Birleşik Krallık hükümeti şirketin yabancılar tarafından devralınmasına pek istekli olmayabilir. Avrupa'da bir anlaşmanın yokluğunda bp, mücadele eden ABD'li petrol devi ConocoPhillips için çekici olabilir. Conoco'nun piyasa değeri 135 milyar dolar, yani bp'nin kabaca iki katı. Son olarak BP Orta Doğu'da stratejik bir yatırımcıya dönüşebilir; akla Abu Dhabi ve Kuveyt'in devlet petrol şirketleri geliyor. Kuveytliler 1980'lerin sonlarında bp'nin beşte birinden fazlasını satın aldılar, ancak daha sonra Londra müdahale ederek Ortadoğu ülkesini bir miktar bp satmaya zorladı. Böyle bir geçmişe sahip bir anlaşma karmaşık olabilir ancak devlet tarafından işletilen firmalar ticareti ve LNG'yi genişletmek istiyor. Üstelik yeni hissedarlar stratejik yönde bir değişiklik yapmaya zorlarsa, BP'nin hisselerinde meydana gelecek herhangi bir büyümeden de faydalanacaklar.

"BP'nin son yıllardaki feci performansı göz önüne alındığında, Hissedarlar Kurulu tüm seçenekleri değerlendirmelidir."

Enerji konularında uzman İlham Şaban'a göre BP'nin mali durumu gerçekten çok zor: "Dünyanın enerji devlerine baktığımızda BP en geri kalmışlardan biri. Şirketin bu duruma düşmesi mevcut yönetimin değil, önceki yönetimin eylemlerinin sonucudur. Bu yönetim, dünya gerçeklerini dikkate almadan şirketi yenilenebilir enerji sektörünün ana oyuncularından biri haline getirmeye çalıştı. Ancak başlangıçta bu alan çok büyük yatırımlar gerektiren bir alan. Meksika Körfezi'nde 10 milyar dolarlık hasara yol açan kazanın ardından BP'nin bu yatırımları yapma kabiliyeti önemli ölçüde sınırlandı. Üstelik yeşil enerji uzun vadeli faaliyetlere mal olan bir enerji, bu alanda kısa sürede büyük sonuçlara ulaşmak mümkün değildi. BP'nin önceki yönetimi bu faktörleri görmezden geldi ve geleneksel enerji projelerine yapılan yatırımları azalttı. Bu şartlarda şirketin 15 yıldır ayakta kalabilmesi ilginç."

Uzman, petrol ve doğalgaz fiyatlarının şimdilik yüksek olduğunu, BP'nin ayakta kalabileceğini söylüyor: "Öngörülere göre 2026 yılından itibaren her iki ürünün fiyatları da ciddi oranda düşmeye başlayacak. Bundan sonra BP'nin durumunun kötüleşmesi bekleniyor. Bu nedenle şirketin daha istikrarlı durumdaki başka bir şirketle birleşmek zorunda kalması olasıdır. 1998 krizinden sonra bp-Amoco'nun ortak operasyonu gibi bir noktada paralel olarak faaliyet göstermesi mümkündür. Daha sonra BP, Amoco'yu satın aldı ve şimdi başka bir şirket tarafından satın alınması çok muhtemel. Bu konuda en başarılı seçenek olarak “Shell” firmasını belirtiyorlar. BP, Birleşik Krallık'ın ulusal şirketi olarak kabul ediliyordu; hisselerinin yarısından fazlası İngiliz emeklilik fonlarında bulunuyor. Daha önce bir Hollanda-İngiliz şirketi olan "Shell", geçen yıl yüzde 100 İngiliz şirketi haline geldi. Şirket dünyanın en büyük gaz şirketlerinden biridir. Bütün bunlardan dolayı BP'nin "Shell" tarafından satın alınması daha gerçekçi görünüyor.

Şunu da belirtmek gerekir ki, bp Azerbaycan'da yüzyılın sözleşmesinin ana katılımcılarından ve işletmecilerinden biridir - Azerbaycan hükümeti ile yabancı şirketler arasında 20 Eylül 1994'te petrol ve gaz alanında ilk üretim paylaşımı anlaşması. "Azeri-Çırak-Güneşli" saha bloğunun geliştirilmesi. Şirketin projede yüzde 30,34 hissesi bulunuyor.

BP, Şah Deniz Sahası Geliştirme Projesi, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Güney Kafkasya Boru Hattı Genişletme (SCP) projelerinde aynı seviyede yüzde 29,99, Trans Anadolu Boru Hattı'nda (TANAP) ise yüzde 12 hisseye sahip. Türkiye'ye doğalgaz ulaştırıyor. Ayrıca BP operatörlüğünde ACG sahasının derin katmanlarından gaz üretimine başlanması projesinin uygulamasına da başlandı. Bir şirketin başka bir şirketle birleşmesi bu projeleri nasıl etkileyebilir? 

I. Şaban'a göre, BP'nin "Shell" ile birleşmesi Azerbaycan'daki projelerde başarılı faaliyetlerin devamına yol açacak: ""Shell'in BP'yi satın alması, başarılı çalışmaların devam etmesine ve gaz uygulamasında daha iyi sonuçlara yol açabilir. Azerbaycan'daki projeler. Sahip olduğumuz varlıklar oldukça karlı varlıklar olduğu için "Shell"in bunları başka şirketlere vermesi inandırıcı görünmüyor.

Dünya SESSİZ


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

ABD'den Japonya'ya silah satışı

Mardin’de iki grup arasında silahlı kavga: 1 ölü, 2 ağır yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'de yaraların sarılması için daha fazla çalışmamız lazım

Baltık Denizi'nde metan gazı sızıntısı

Avrupa Birliği Gazze'ye 120 milyon avroluk yardım açıkladı

Şanlıurfa'da 3,1 büyüklüğünde deprem

İngiltere Başbakanı Starmer Kiev'de

Adıyaman Üniversitesi 2024 yılı birim faaliyet raporları sunuldu

Bingöl'de yoğun bakım ve kan transfüzyon merkezi hizmete açıldı

Kocaeli'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

İşgal, Gazze Şeridi'nin kuzeyini bombaladı: 2'si çocuk 5 şehit

İSKİ'ye 1,3 milyon TL atık cezası!

Beyaz perdede bu hafta vizyondakiler

Bingöl'de ilk defa "ileti sistemi pacing" yöntemi ile kalp pili uygulaması yapıldı

Ebu Ubeyde: İşgal, anlaşma sonrası bir kadın esirin bulunduğu yeri hedef aldı

Binler Beşiktaş'ta büyük mitingte! Türk yargısına 'Özel' çağrı!

Etil alkole bir 'Resmi' izin şartı daha!

Dr. Orhan Ay’dan velilere önemli tavsiyeler: Çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın

Uluslararası Af Örgütü: Savaş kabusu Gazze'de ateşkes ilanıyla bitmiyor

Moğolistan Cumhurbaşkanı Ankara'da

TEKNOFEST KKTC 2025 başvuruları sürüyor

Bursa'nın hava kalitesi anlık takipte

Havada nefes kesen 'yakıt ikmali' tatbikatı

Otomobilde uyuşturucu ele geçirildi: 3 gözaltı

Bursa'da 'Çalgıcı Mektebi'nden muhteşem konser

Bursa Büyükşehir'den yeni akademik iş birliği protokolü

Türkiye'nin yapay zeka vizyonu Bursa'da şekilleniyor

Batman'da durdurulan tır'da uyuşturucu madde ele geçirildi

Slovakya'da lise saldırısında iki ölü

Kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

REKTÖR HACIMÜFTÜOĞLU, ROKETSAN GENEL MÜDÜRÜ İKİNCİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Haydi Erzurum evladına sahip çık…

Erzurum’da Yaşayan değerler projesi…

Lütfen kendimizi kandırmayalım (2)

Lütfen kendimizi kandırmayalım…! (1)

Oğul Akdağ Filistin Kefiyesiyle diplomasını alarak dünyaya mesaj verdi

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, TYÇ LOGOLU PROGRAM SAYISINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU

Kutlu: biz bir sistem takımıyız…

Diş Hekimliği Fakültesinde "Temel Diş Hekimliği Bilimleri Bölümü" Açıldı

3 Kat Hızlı Bilgisayarlı Tomografi (BT) Cihazı, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesine Alındı

Dr. Orhan Ay’dan velilere önemli tavsiyeler: Çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın

Bursa'da Zekâ Oyunları Süper Ligi Başladı

Van'da çevre bilinçli etkinlik

316 bin öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen ünvanı aldı

Mazerete bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunan öğretmenlerin ataması yapıldı

Bakan Tekin'in yarıyıl tatili mesajı

Sınavlara hazırlanan öğrenciler özel çalışma programı hazırlamalı!

Bursa’da Mimar Sinan kütüphanesi 177 bin 440 kitapseveri ağırladı

Özel okul velilerinden ders kitabı ücreti alınmayacak

Özel okullarda ders kitapları ücretsiz olacak... Denetim sıklaşıyor!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 18 16 0 2 30 50
2.Fenerbahçe 18 13 2 3 27 42
3.Samsunspor 18 11 4 3 14 36
4.Göztepe 18 9 5 4 14 31
5.Eyüpspor 18 8 4 6 10 30
6.Beşiktaş 18 8 4 6 8 30
7.İstanbul Başakşehir 18 7 6 5 4 26
8.Gazişehir Gaziantep 18 7 7 4 -1 25
9.Rizespor 18 7 8 3 -8 24
10.Trabzonspor 18 5 6 7 6 22
11.Alanyaspor 18 5 6 7 -2 22
12.Kasımpaşa 18 4 5 9 -6 21
13.Antalyaspor 18 6 9 3 -16 21
14.Sivasspor 18 5 8 5 -7 20
15.Konyaspor 18 5 8 5 -7 20
16.Kayserispor 18 3 8 7 -17 16
17.Bodrum FK 18 4 11 3 -11 15
18.Hatayspor 18 1 11 6 -15 9
19.Adana Demirspor 18 2 14 2 -23 5

YAZARLAR