Bugün, 14 Aralık 2025 Pazar
  • BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Bursa Nilüfer 9. Çalı Köy Filmleri Festivali başladı

Bursa Nilüfer 9. Çalı Köy Filmleri Festivali başladı

GÜNDEM 26.07.2025 13:28:31 0
Bursa Nilüfer 9. Çalı Köy Filmleri Festivali başladı

Bursa Nilüfer Belediyesi ve Çalı Çevre ve Kültür Derneği (ÇEKÜDER) işbirliğiyle düzenlenen 9. Çalı Köy Filmleri Festivali, sinemaseverleri bir araya getirdi. Türk sinemasının ilk köy filmi “Aysel, Bataklı Damın Kızı”nın restore edilmiş versiyonunun gösterimiyle başlayan festival, zengin programıyla üç gün boyunca sinemaseverlere keyifli anlar yaşatacak.

BURSA (İGFA) - Bursa Nilüfer Belediyesi ve Çalı Çevre ve Kültür Derneği (ÇEKÜDER) işbirliğiyle düzenlenen 9. Çalı Köy Filmleri Festivali, başladı. Türkiye’nin ilk kamplı açık hava festivali özelliği taşıyan etkinliğe, Bursa’nın yanı sıra İstanbul, Ankara ve Samsun gibi Türkiye’nin dört bir yanından sinemasever de büyük ilgi gösterdi.

Festivalin açılış törenine Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve eşi Nuray Özdemir, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz, İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanı Osman Uçar, Çalı Mahalle Muhtarı Kaan Doğan, Nilüfer Belediye Meclis Üyeleri ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Festivalin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Türkiye’nin dört bir yanından katılımcıların olmasının festivalin ulaştığı noktayı gösterdiğini belirtti. Başkan Şadi Özdemir, Bilecik ve çevre illerde yaşanan yangınlar ile yangınlarda hayatını kaybedenlerin acısı nedeniyle festival programındaki konserlerin iptal edildiğini söyledi. Başkan Şadi Özdemir, festival kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen Ulusal Disiplinlerarası Sinema Sempozyumu’nun başarıyla tamamlandığını da sözlerine ekledi.

TÜRKİYE’DE ÖRNEK FESTİVAL

Türk sinemasının ilk köy filminin Nilüfer ve Çalı’da çekilmesinin önemine vurgu yapan Başkan Şadi Özdemir, “Aysel, Bataklı Damın Kızı filminin yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul yaptı. Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi'nde kaldığı dönemde senaryosunu yazdığı, Cemal Reşit Rey’in müziklerini bestelediği filmde Cahide Sonku başrol olarak rol aldı. Bu filmde Çalı’nın çocukları, gençleri ve kadınları da figuran olarak yer aldı” dedi. Festival kapsamında filmin restore edilmiş halinin gösterileceğini ifade eden Başkan Şadi Özdemir, festivalin atölyeler, yürüyüşler, söyleşiler ve film gösterimleriyle dolu dolu geçeceğini belirtti.

Festivalin Türkiye’nin ilk kamplı açık hava festivali olduğuna dikkat çeken Başkan Şadi Özdemir, bu örnek etkinliğin Nilüfer’de düzenlenmesinin önemli olduğunu söyledi. Kentlerin kendi hikayeleri ve değerleriyle anlam kazandığını vurgulayan Başkan Şadi Özdemir, “Kentler, kendi tarihlerini ve değerlerini iyi korumalı” dedi.

ÇEKÜDER Başkanı Sadık Emre Sakin de, güzel bir festival hazırlamak için bir yıldır çalıştıklarını ve bu yıl ilk kez Ulusal Disiplinlerarası Sinema Sempozyumu’nu eklediklerini ve başarılı bir sempozyum gerçekleştirdiklerini belirtti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç ise Türkiye’nin ilk köy filminin çekildiği Çalı’da böyle bir festival düzenlenmesinin çok anlamlı olduğunu dile getirerek, 9 yıl önce az katılımla başlayan festivalin her geçen gün büyüdüğünü görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Çalı Muhtarı Kaan Doğan da son günlerde yaşanan orman yangınlarına dikkat çekerek, katılımcılardan bu konuda duyarlı olmalarını istedi.

AYSEL, BATAKLI DAMIN KIZI RESTORE EDİLMİŞ HALİ GÖSTERİLDİ

Açılış konuşmalarının ardından “Aysel, Bataklı Damın Kızı” filminin gösterimi gerçekleştirildi. Film gösteriminin ardından ÇEKÜDER Başkanı Sadık Emre Sakin, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç ve Kadıköy Sinematek/Sinemaevi Genel Koordinatörü Elif Ergezen, filmin Türk sinema tarihindeki önemi ve restorasyon süreci hakkında söyleşi düzenledi. Festivalin ilk günü “Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri” filminin gösterimiyle sona erdi.

Festival boyunca film ve belgesel gösterimleri, yönetmen söyleşileri, atölyeler ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Bu yıl serbest temada düzenlenen ve 131 eserin başvurduğu kısa film yarışmasının ödül töreni festivalin son gününde yapılacak.

Yorum Ekle

Kassam Tugayları'ndan şehit edilen komutanları Saad hakkında açıklama

Adıyaman'da trafik kazası: 7 yaralı

Tekirdağ’da aranan 160 şüpheli yakalandı

İşgalin Gazze Tümeni'ni bozguna uğratan "Eriha Surları" planının mimarı: Raad Saad

Küba'dan ABD'ye sert tepki

ABD'de üniversitede silahlı saldırı. 2 ölü, 9 yaralı

Manisa'nın tohumları Sarıçalı'nın merasını yeşertecek

Mara Musalla 4. Etap Riskli Alan Projesi’nde 349 Konut İçin Kura Çekimi Yapılacak

İki kültür iki usta İzmir'de bir sahnede

Nilüferli hentbolcular Rize'yi mağlup etti

Gençlerden Sakarya'ya tam not

Rusya: Zaporijya bölgesinde bir yerleşim birimini ele geçirdik

IHO EBRAR, Etiyopya'da yüzlerce yetimi giydirdi

Vali Osman Varol, Turgut Reis Semt Pazarı esnafıyla buluştu

Trabzon Ampute Takımı zirve yürüyüşünde

Bursa için su alarmı! Yağışlar 52 yılın en düşüğünde

Cizre'de bir evde çıkan yangında ev kullanılamaz hale geldi

Besni’de trafik kazası: 2 yaralı

Bursa’da hafızlığını tamamlayan 59 öğrenci için icazet tören yapıldı

Çelikhan’da Yıldırım Beyazıt Caddesi’nde parke çalışmaları devam ediyor

Kaybolmaya yüz tutan zanaatlar objektiflere yansıdı

Bayraktar AKINCI'dan çifte başarı... 2 BOZOK ve 1 KAYI-30 ile tam isabet!

Bursa’da bulutlar arasında gün batımı görsel şölen sundu

İran, Lübnan'ın "müdahale" iddialarını reddetti

Besni Çevre Yolu’nda zincirleme kaza: 5 yaralı

Sabancı Holding’in CarrefourSA Mağazalarını A101 ve Anpagross’a satacağı iddia edildi

Ordu’da akıllı durak dönemi başladı

İslam davasına aşık, gençlerin örnek aldığı kahraman: Şehit Muhsin

İLKHA'nın gündeme getirdiği okul yolunda güvenlik önlemleri alındı

Zelensky: ABD ve Avrupa’dan bazı ortaklar NATO'ya katılmamızı desteklemedi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

Erzurum’da Yaz Turizmi Beklentiyi Karşılamadı

Erzurum’da Yeni Eğitim Yılı Velilere Ağır Geldi

Erzurum’da Kira Artış Tavanı Belli Oldu

HZ. PEYGAMBER’İN AHLAKI İNSANLIK İÇİN KURTULUŞTUR

Erzurum Kuzey Çevre Yolu’nda erkek cesedi bulundu, soruşturma açıldı

İspir’de heyelan sonrası 70 ev tahliye edildi: Risk izleme sürüyor

Doğu Anadolu’da bugün yerel sağanak ve serin hava bekleniyor

Erzurum’da Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

: Erzurum Karayazı’da feci kaza: Aynı aileden 3 kişi yaşamını yitirdi

FUAT DEMİR’İN ACI GÜNÜ

Konya Selçuklu'da eğitim yatırımlarına kesintisiz destek

İzmir Metrosu’ndan öğrencilere metro ve tramvay eğitimi

Bursa Hamitler'de 43 yıllık ortaokul yıkıldı... Yerine modern okul geliyor

Çocuklardan Siyer Yarışması’na büyük ilgi: Asıl ödül Peygamberimizin hayatını öğrenmek

Beslenme yardımı birinci yılında binlerce öğrenciye ulaştı

Güneş: Bugün gençlerimizin en büyük ihtiyacı; aidiyet duygusu, doğru rol modeller ve samimi rehberliktir

Türkiye’de bir ilk: Liseliler tercihten önce üniversite öğrencisi oldu

Liseli gençlerden örnek dayanışma: Balon al, Melek’e umut ol

Başkent Üniversitesi’nden 2025 UI GreenMetric Dünya Üniversiteler sıralamasında büyük başarı

Bakan Tekin açıkladı: Meslek liselerine ilgi artıyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8

YAZARLAR