Bugün, 15 Aralık 2025 Pazartesi
  • BIST 100

    14292,93%0,97
  • DOLAR

    42,70% 0,02
  • EURO

    50,18% 0,05
  • GRAM ALTIN

    5960,53% 1,00
  • Ç. ALTIN

    9561,51% 0,87

Bursa Nilüfer Tohum Takas Şenliği’nde yerel tohumlar paylaşıldı

Bursa Nilüfer Tohum Takas Şenliği’nde yerel tohumlar paylaşıldı

YEREL 17.03.2025 09:28:00 0
Bursa Nilüfer Tohum Takas Şenliği’nde yerel tohumlar paylaşıldı

Bursa Nilüfer Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisiyle başlayan etkinliğin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, “Tohum, yaşamın kaynağı ve tarımsal üretimin ilk halkasıdır. Geleceği ve yaşamı temsil eder. Bugün burada, kendi bostanlarımızda ürettiğimiz 30 yerel çeşitten 27 bin 250 paket tohumu, tohum gönüllülerine ulaştıracağız” dedi.

 Bursa Nilüfer Belediyesi’nin geleneksel hale gelen Tohum Takas Şenliği’nde yerel tohumlar geleceğe taşındı. Nilüfer Belediyesi’nin, Nilüfer Kent Bostanları’nda yetiştirilen 30 yerel çeşitten 27 bin 250 paket, tohumu vatandaşlara dağıttığı şenliğe çevre illerden de büyük katlım oldu.

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) ve Nilüfer Kent Konseyi iş birliğinde düzenlenen 10. Tohum Takas Şenliği, Nilüfer Pancar Deposu'nda gerçekleştirildi. Nilüfer Pancar Deposu’nda düzenlenen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şenliğe Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ve eşi Nuray Özdemir, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Berkay Aydın, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, NİLKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ayyılmaz, geçmiş dönem Bursa milletvekili İlhan Demiröz ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Şenlikte Bursa’nın yanı sıra İzmir, Eskişehir, Balıkesir ve Yalova gibi çevre illerden gelen belediyeler, dernekler ve vakıflar da stant açarak yöresel sebze ve meyve tohumlarını paylaştı.

30 YEREL ÇEŞİTTEN 27 BİN PAKET 250 TOHUM DAĞITILDI

Şenliğin 10 yıl önce uluslararası tohum tekellerine karşı başlatıldığını hatırlatan Başkan Şadi Özdemir, “Şenliğimiz; Türkiye'nin birçok il ve ilçesinden gelen tohum gönüllüleri, tohum grup ve dernekleri, çiftçilerimiz ve tüm destek verenlerle güçlü bir yankı buluyor” diye konuştu.

Nilüfer Belediyesi olarak tarımın gelişmesi ve vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşması için önemli adımlar attıklarını da vurgulayan Başkan Şadi Özdemir, “Tarım ve Kooperatifçilik Çalıştayı düzenleyerek bu konudaki yol haritamızı belirledik. Belediyemize ait arazilerde ahududu ve benzeri ürün denemeleri başlattık. Çiftçilerimize fide ve fidan destekleri veriyoruz. Kırsalda kooperatifleşmeye öncülük ediyoruz. Bütün bu çalışmalarda tek isteğimiz tarımda kalkınmaya katkı sağlamak. Çocuklarımıza ve insanlığa kurak ve verimsiz bir dünya bırakmak istemiyoruz. Bu yüzden yerel tohumlarımızı yaşatacak, doğayı ve gıda bağımsızlığını koruyacağız" ifadelerini kullandı.

 

“NİLÜFER ZİRAAT VE TARIM KENTİ”

NİLKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ayyılmaz, Nilüfer'in konut ve sanayi kenti olmasının yanı sıra bir ziraat ve tarım kenti olduğunu vurgulayarak, çocukların geleceği için yeşil alanları artırmak istediklerini belirtti.

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Berkay Aydın ise, “Tohum takası, endüstriyel tarım üretiminin bir parçası haline gelen dünya için önemli bir alternatif” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak ise, ata tohumlarının korunmasının önemine değinerek, “Öz evlatları muhafaza etmek, korumak ve gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bunları koruyarak iklim değişikliğine karşı mücadele edebilir, gelecek nesillerin sürdürülebilir tarım yapmasına olanak sağlarız” şeklinde konuştu.

Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey de Nilüfer Belediyesi’nin Tohum Takas Şenliği’nin Türkiye’de sayılı bir etkinlik olduğunu belirtti. Aybey, vatandaşların ithal iyidir algısından uzaklaşıp, yerli tohuma sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız da konuşmasına, “Geçmişimizi geleceğimize taşıyan ve ürün çeşitliliğimizin korunmasına katkı sağlayan bu şenliğin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutluyorum. Şenliğin uzun yıllar devam etmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından tohum takası başladı. Tohum almak için uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar istedikleri tohumları alırken, Başkan Şadi Özdemir de stantları ziyaret ederek dağıtılan tohumlar hakkında bilgi aldı.

Şenlik kapsamında Neyzen grubunun konserinin yanı sıra tohum ekimi, atık yağlardan sabun yapma ve bitki kolajı gibi çeşitli atölyeler de düzenlendi.

 

Yorum Ekle

Gaziantep'te Toplu Ulaşım Ağına Yeni Hat Ekleniyor

Sakarya Büyükşehirli Sporcular Uluslararası Arenada Zirvede

Antalya'da Yeni Yıl Hazırlıkları Başladı

Kabine, Yoğun Gündemle Toplanıyor

Batman kız yurdu öğrencilerinden ihtiyaç sahibi ailelere yemek desteği

Yeşilyurt Genç Meclis 2026 çalışma dönemi için yeni üyelerini arıyor

Öğrenci Yurdu'nda bağımlılıkla mücadele eğitimi

Aralık ayı SED ödemeleri hesaplara yatırıldı: 1 milyar 473 milyon lira destek

Malezya, popüler sosyal medya platformlarına kayıt zorunluluğu getirecek

İstanbul Kitap Fuarı'nda Beylikdüzü'de yerini aldı

Antalya 100. Yıl Bulvarı’nda asfalt yenileme çalışması

Ticaret'ten yasa dışı bahis reklamlarına darbe! 15 yüksek takipçili hesaba erişim engeli

Dursun Özbek’ten Hacıosmanoğlu’na Sert Çıkış: “Tarafsızlığını Yitirdi”

Erdoğan 9 Üniversiteye Yeni Rektör Atadı: Mehmet Görmez’e Özel Görev

Putin ve Hakan Fidan Arasında Dikkat Çeken Yürüyüş Diplomasisi

Güllü’nün Ölümündeki Karanlık Perde Aralanıyor: Şok İtiraf Dosyayı Değiştirdi

Moskova Basın Bülteni

DAVA TAKVİMİ NETLEŞTİ: İBB SORUŞTURMASINDA İLK DURUŞMA 9 MART’TA

"HER SÖZÜNE İMZAMI ATIYORUM" MHP lideri Devlet Bahçeli, Buldan'ın açıklaması ardından "Buldan'ın her sözüne imzamı atıyorum" dedi.

Süper Güçler Ekonomide Duvara Çarpıyor: ABD, Çin, Rusya ve Hindistan’ın Gizlenen Krizi

DEM Parti’den CHP’ye Kritik Ziyaret: İmralı Süreci Masada

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

Germencik belediyesi GESİ devreye aldı

Nazilli'de ilk kadın meclisi çalışmalarına başladı

KUMLUCA’DA SABAH NAMAZI BULUŞMALARI TOPLUMU BİRLEŞTİRİYOR: MANEVİ CANLANMA HER GEÇEN HAFTA GÜÇLENİYOR

Tam yerinde bir karar: görelim bakalım kimde ne kadarız…

Erzurum’da Stadyum Belirsizliği Tepki Çekiyor: “Oylamayı Bırakın, Net Adım Atın”

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ERZURUM İL TANITIM VE GELİŞTİRME KURULU KARARI…

Ruhları şad olsun…

Vali Çiftçi Bat Pazarındaydı…

Vali Çiftçi’den Türk Kızılay’ına ziyaret

Tam yerinde bir karar: görelim bakalım kimde ne kadarız…

Erzurum’da Stadyum Belirsizliği Tepki Çekiyor: “Oylamayı Bırakın, Net Adım Atın”

MHP den Erzurum birlikteliği istişaresi

Anahtar Parti’den MMO Erzurum’a Sanayi ve İstihdam Ziyareti

Global Bakış Haber'den Anahtar Parti Yakutiye’ye Ziyaret

Başsağlığı ve Taziye

Öğrenci Yurdu'nda bağımlılıkla mücadele eğitimi

MESLEKİ EĞİTİMDE STRATEJİK ADIM

Denizli’de üniversiteliler katı atık tesisini yerinde gözlemledi

Bursa’da eğitim yatırımları ve güçlendirme çalışmaları yerinde incelendi

Kayseri Kocasinan'da öğrencilere kahvaltı desteği protokolü

Konya Selçuklu'da eğitim yatırımlarına kesintisiz destek

İzmir Metrosu’ndan öğrencilere metro ve tramvay eğitimi

Bursa Hamitler'de 43 yıllık ortaokul yıkıldı... Yerine modern okul geliyor

Çocuklardan Siyer Yarışması’na büyük ilgi: Asıl ödül Peygamberimizin hayatını öğrenmek

Beslenme yardımı birinci yılında binlerce öğrenciye ulaştı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 16 10 1 5 14 35
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 16 8 3 5 10 29
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 16 7 4 5 7 26
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 16 6 3 7 4 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 16 6 5 5 -2 23
8.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 16 5 6 5 5 20
9.KOCAELİSPOR 16 5 6 5 -3 20
10.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 16 2 11 3 -16 9

YAZARLAR