-
BIST 100
15873,30%-1,56
-
DOLAR
44,35% 0,04
-
EURO
51,30% 0,02
-
GRAM ALTIN
6269,74% -2,39
-
Ç. ALTIN
10614,40% -3,08
Bursa Nilüfer’de “700 Yıllık Çeşme Kültürü” sergileniyor
Bursa Nilüfer’de “700 Yıllık Çeşme Kültürü” sergileniyor
Nilüfer Kent Konseyi Kent Kültürü Çalışma Grubu’nun ilk etkinliği olan “700 Yıllık Çeşme Kültürü” sergisi, Bursa’nın tarihi su mimarisini ve kentin hafızasında yer edinen çeşmeleri Konak Kültürevi’nde sanatseverlerle buluşturdu.
BURSA (İGFA) - Bursa’nın köklü geçmişine tanıklık eden ve kentin kültürel hafızasında önemli bir yer tutan çeşmeleri görünür kılmak amacıyla hazırlanan “700 Yıllık Çeşme Kültürü” sergisi, Konak Kültürevi’nde açıldı.
Nilüfer Kent Konseyi Kent Kültürü Çalışma Grubu’nun ilk sergisi olma özelliğini taşıyan etkinliğin açılışına; Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Baran Güneş, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Berkay Adın ile çok sayıda davetli katıldı.
Serginin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz, kentlerin sadece mimariden ibaret olmadığını, aynı zamanda o kentten geçen hayatların bir izdüşümü olduğunu belirtti. Karagöz, “Çeşmeler sadece bir yapı değil, aslında birçok anının simgesidir. Hepimizin hayatında çeşmelerle ilgili anılar ve bellekler vardır. Nilüfer Belediyesi olarak kent kültürüne katkı sunan bu tür çalışmalarda gönüllülerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Berkay Aydın ise serginin kenti anlamlandırmak ve farkındalık yaratmak açısından önemli bir işlev gördüğünü vurguladı. Aydın, çeşmelerin bir dönemin kamu hizmetinin en görünür alanı olduğunu hatırlatarak, kentin tarihine ve kültürüne sunduğu katkılardan dolayı serginin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
BURSA ÇEŞMELERİNİN ÖZGÜN HİKAYELERİ
Nilüfer Kent Konseyi Kent Kültürü Çalışma Grubu Başkanı Kenan Yetişen de, 700 yıllık süreçte gelişen çeşme kültürünü anlatmak için Bursa’nın dört bir yanından fotoğraf topladıklarını ifade etti. Çeşmelerin eski ve yeni hallerini karşılaştırmalı olarak sunduklarını belirten Yetişen, Bursa’daki su mimarisinin diğer kentlerden ayrılan üç temel özelliğine dikkat çekti. Bu özelliklerin ilkinin, çeşmelerin coğrafyaya göre şehir merkezinde çınar, dağ yöresinde meşe, deniz kenarında ise zeytin ağaçlarının dibine konumlandırılması olduğunu belirten Yetişen; ikinci özelliğin ise camilerin içerisine estetik çeşmelerin entegre edilmesi ve bu geleneğin yaşatılması olduğunu vurguladı. Yetişen son olarak, çeşmelerin sokak köşelerinde, mezarlıklarda, apartman girişlerinde bir rozet gibi kullanılması ve hatta ova köylerinde evlerin odalarına kadar taşınmasının kentin gündelik hayata entegre mimarisindeki önemine değindi.
3 NİSAN’A KADAR ZİYARETE AÇIK
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar, sergiyi gezerek şehrin dört bir yanından derlenen çeşme fotoğraflarının hikayeleri hakkında bilgi aldı. Programın sonunda, serginin hazırlanmasındaki emeklerinden dolayı Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz ve Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Berkay Aydın tarafından Kenan Yetişen’e teşekkür hediyesi verildi.
“700 Yıllık Çeşme Kültürü” sergisi, 3 Nisan Cuma gününe kadar Konak Kültürevi’nde sanatseverler tarafından gezilebilecek.
İstanbul’da mevzuata aykırı uzatma ağlarına el konuldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırganların nazarında Şii veya Sünni olmamızın bir farkı var mı?
İzmir Körfezi'ne bilimsel bakış
Sakarya’da Başkan Alemdar Tığcılar’daki çalışmalarını inceledi
Kocaeli Çayırova’ya yeni bilgi evi ve sağlık merkezi
Kütahya’nın gözde yaşam alanı yaz için yenileniyor
Kocaeli’de UKOME’den karavan park yasağına onay
Ordu'da El Emeği Çarşısı modern hale getirildi
Malatya'da şap alarmı: TİGEM işletmesi karantinaya alındı
Çayırova'da Başkan Çiftçi, kent meydanındaki çalışmaları inceledi
Trabzon Günleri İstanbul’da: Kültür, turizm ve projeler buluşuyor
İzmir Körfezi'ne bilimsel bakış
Düzce’de yaya geçidinde sürücü duyarsızlığı tepki çekiyor
Antalya'da Dünya Su Günü’nde çocuklara eğlenceli eğitim
İBB Davasında 11. gün: Çalık’a çapraz sorgu, avukatlardan tahliye talebi
Bilecik Bozüyük’te geleceğe nefes!
Rutkay Aziz Dünya Tiyatro Günü’nde Nilüferlilerle buluştu
İstanbul Maltepe'de kreşlerdeki minikler büyükleriyle buluştu
Manisa Büyükşehir personeline yapay zekâ eğitimi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 'barışçı dış politika' vurgusu...Çatışma iklimine teslim olmayacağız
Kocaeli, Nevruz’un bereketini ve coşkusunu yaşadı
Anahtar Parti İl Başkanı Alsan: ‘İş başvurularının adresi İŞKUR mu, AK Parti İl Başkanlığı mı?’
HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı
Bakan Uraloğlu: 31 Mart’a kadar kapalı havalimanlarına uçuş yapılmayacak
Ukrayna krizi derinleşiyor: Kiev’den belirsiz suçlamalar ve Donbas pazarlığı
Muş’ta "dur" ihtarına uymayan sürücüye 215 bin TL ceza
Adıyaman FAAL Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aslan’dan Vali Varol’a Ziyaret
Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı
Adıyaman’da gençler tiyatro sahnesinde hünerlerini sergiledi
Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek
Yükleniyor











