-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Büyükşehir’den Mersin Ulaşımına 18 Elektrikli Otobüsle Çevreci Adım
Mersin Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı, kentin toplu taşımaya çevreci bir adım atarak filoya yüzde 100 elektrikli otobüsleri kattı.
Avrupa Birliği (AB) IPA 2 projesi kapsamında 17 adet ve 1 adette farklı bir kaynaktan hibe ile Mersin Büyükşehir’in toplu taşıma filosuna katılan toplam 18 adet elektrikli otobüs, kent ulaşımına katıldı.
Tamamen elektrikle çalışan yeni nesil otobüsler, sıfır emisyon değerleri sayesinde kentte hava kalitesinin korunmasına önemli katkı sağlıyor. Büyükşehir Belediyesi bu sayede hem çevre kirliliğini azaltmayı hem de yakıt tüketimi olmadığı için uzun vadede enerji tasarrufu ile ekonomik sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyor. 300 kilometre menzili olan elektrikli otobüsler, kent genelinde karbon salınımında ciddi bir düşüş yaşanmasını sağlayacak. Vatandaşlar otobüslerin özellikle sessiz, konforlu ve çevreci oluşunu memnuniyetle karşıladı.
Demir: “Elektrikli otobüsler hem çevreci, hem de yakıt tasarruflu”
Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na bağlı Toplu Taşıma Şube Müdürü Bayram Demir, kente kazandırılan 18 elektrikli otobüsün vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandığını belirterek, “Elektrikli otobüsler, karbondioksit veya karbonmonoksit gibi zararlı emisyonları salgılamadığından dolayı çevreci özelliğe sahip. Aynı zamanda dizel araçlara göre 3’te 1 oranında, CNG yakıtlı araçlara göre de yarı yarıya yakıt tasarrufu sağlıyor” dedi.
Elektrikli otobüslerde bulunan ve Türkiye’de ilk kez kullanılan dışarıdan kayar kapılar sayesinde yolcu sıkışmasının önlendiğini, motor bölümü olmadığı için de araçların daha sessiz olduğunu vurgulayan Demir, “Gelişmiş teknolojiyle donatılan otobüslerde sürücü yorgunluğu, sağlık riski gibi durumları anında merkeze bildiren sürücü davranış analizi, çarpışma önleme ve şerit takip sistemleri yer alıyor. Araçlar 24 saat sesli ve görüntülü olarak da izleniyor” diye konuştu.
“18 elektrikli otobüs, yılda 1,5 ton karbondioksit salınımını engelliyor”
Elektrikli otobüslerin çevre dostu özellikleri hakkında da bilgi veren Demir, “18 elektrikli otobüs, yılda 1,5 ton karbondioksit salınımını engelliyor. Bu çok önemli bir rakam. Bir ağacın 6 yılda yetiştiğini düşünürsek, bu sayede 6 bin 500’ün üzerinde yetişkin ağacın kesilmesini önlemiş oluyoruz. Araçlar sıfır emisyonda olduğu için; çevreye zarar vermediği gibi, aynı zamanda kendi bünyesindeki su buharlaşması nedeniyle oksijen de verebiliyor. Herhangi bir salgına karşı, taze hava girişli klimaları var. Yolcuların daha konforlu seyahat edebilmesi için, birçok ekipmanla donatılmıştır” ifadelerini kullandı.
Mersinliler elektrikli otobüsleri memnuniyetle karşıladı
Elektrikli otobüsle seyahat eden üniversite öğrencisi Buse Can, “Elektrikli otobüsler çevre açısından çok iyi. Çünkü son yıllarda Mersin çok göç aldığı için, trafik aşırı derecede yoğunlaştı. Ayrıca bu otobüsler daha sessiz ve konforlu. Şoförler için de aynı şey olduğunu düşünüyorum. Her açıdan çok iyi. Umarım her ilimizde yaygınlaşır. Güzel bir adım atıldı” diye konuştu.
Vatandaşlardan Ayşe Erdoğan, elektrikli otobüse ikinci kez bindiğini ve çok beğendiğini belirterek, “Çok merak ediyordum. Denk gelmemişti bana. Dün bindim, çok memnun kaldım. O kadar sessiz ki… İlk aklıma gelen yakıt oldu. Çevreyi kirletmemesi de harika bir şey” dedi.
Siyonist rejim Lübnan'da 12 sağlık çalışanını şehit etti: Hizbullah misilleme yaptı
Kurşun'dan yapay zekalı ‘Sevenler Gece Ölür’
Siyonist rejim Gazze'de sivilleri hedef aldı: 3 Filistinli şehit oldu
İran'dan yeni misilleme dalgası: İşgal altındaki topraklar ve ABD üsleri füzelerle vuruldu
Muğla'da uyuşturucu operasyonunda 3 tutuklama
Türkiye'den Güney Afrika'ya süt ve süt ürünleri ihracatının önü açıldı
Bu belediye millet uykudayken çalışıyor
Meteoroloji'den toz taşınımı uyarısı
Fenerbahçe’de Tedesco krizi
Dünyada petrol alarmı! İran Savaşı petrol fiyatlarını uçurdu
Erdoğan: Ülkemizi ateş çukurundan uzak tutmak istiyoruz
Bayramda indirim, bayramdan sonra zam!
AFAD ve OGM orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarını değerlendirdi
İçişleri Bakanı Çiftçi'den personel yönetimi toplantısı
Kuzu ve oğlaklarda zorunlu aşı ve destekleme şartları açıklandı
TİGEM Ceylanpınar’da 1'inci ürün dane mısır ekilişlerini tamamladı
Anadolu Otoyolu’nda feci kaza: 1 ölü, 15 yaralı
Umut Kervanı Elazığ Derneği’nden ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı
Küresel haydutluğa ve siyonizme karşı ortak mücadele çağrısı
Muş’ta "Dünya Kudüs Günü"nde birlik mesajı verildi
Bilgi Çağında Cehaletin Altın Yılı
Ankara'da "Dünya Kudüs Günü" açıklaması: Kudüs'ün kurtuluşu direnişten geçer
Ağrı'da yasa dışı bahis operasyonunda gözaltına alınanlardan 65 zanlı tutuklandı
ZİNCİR MARKETLERE ‘PATLICAN’ RESTİ: “ÇİFTÇİ ÜRETMEZSE SOFRALAR BOŞ KALIR!”
Erzurum’u Anlatanlar, Erzurum’u Yaşayanlar
Ankara'da itikaf sünneti ihya ediliyor
İran İsrail’e Misilleme Saldırısını Yoğunlaştırdı: Shoham ve Tel Aviv Bölgesi Vuruldu
Her Şeyimiz Hızlı, Vicdanımız Yavaş
İsrail’de Füzelerle Kâbus Gecesi: Tel Aviv Yangınlarla Sarsıldı
Bursa'da Kudüs’ün özgürlüğü için birlik çağrısı
Yükleniyor











