Bugün, 15 Eylül 2024 Pazar
  • BIST 100

    9685,49%1,73
  • DOLAR

    33,89% 0,03
  • EURO

    37,57% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2813,91% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4526,23% 0,70

Çat’ta neler oluyor?

Belediyeciliği çocuk oyuncağı, hizmet araçlarını da oyuncak mı zannettiniz?

ERZURUM 3.09.2024 09:04:00 0
Çat’ta neler oluyor?

Çat’ta neler oluyor? 

Bu şehirde en son ne zaman bir muhalefet partisi il başkanının toplumu ilgilendiren, toplumla alakalı bir çalışmaya el attığını gördünüz? 

Diye bir soru sorsam…

Veya şöyle diyelim.

Bu şehirde en son ne zaman bir muhalefet partisinin il başkanının vatandaşlarla bir araya gelerek şehrin sorunlarıyla alakalı olarak bir çalışmaya imza attığını, el attığını, adım attığını veya birkaç cümleden de olsa bir şeyler söylediğini gördünüz?

Soru çok basit.

Hani birkaç ay öncesinde ellerinde afişlerle cami kenarlarında boy gösterenleri soruyorum, mahalle kahvelerinde vatandaşa birkaç çay ısmarlama lüksüne girip “ne sorununuz var ise biz çözeceğiz” diye yanlarında ahkâm kesenleri soruyorum, yani bu şehirde sadece seçimlerde bürolarından çıkıp, tabelalarının altından birkaç kalabalığın buluştuğu il başkanlarımızdan bahsediyorum.

Acaba kaç tane il başkanımız var bilen var mı?

Mesela 5 mi?

6 veya 7 mi?

Hatta 10 olabilir mi?

Belki de 15 veya üzerindedir.

tum1habermedya/medyadogu.com/yerel/siyaset/belediyeler/özel-yorum-haber/vedat kan

Düşünsenize, bu şehirde ortalama en az 15 tane siyasi partinin il başkanı var ve bu şehirde muhalefet yok. 15 tane de başkan yardımcısı olsun etti mi 30, 20 ilçeyi 30 ile çarptığınızda 600 kişi eder ve bu il ile birlikte 630 kişinin ortaklaşa, birlikte ve el birliği ederek yönetime veya iktidara verebileceği bir soru önergesi yok mudur bu şehirde? 

Biz önce muhalif olmanın ne olduğunu öğrenelim ki, gereğini yerine getirelim.

Bu arada hiç kimse kusura bakmasın. İktidar partisi bu şehirde yapacağını zaten yapıyor; olumlu ya da olumsuz çalışmalarını sorgulayacak, muhalif olacak güç karşısında yok ise bu iktidarın değil, muhalefetin sorunudur. Biz cahil aklımızla bunları biliyoruz da siz bu halkı yönetmek için aday olmuş kişiler olarak aklınız kesmiyor mu?

İktidar zaten işinin başında, bir arada ve olumlu ya da olumsuz bir şekilde işlerini yürütmektedirler.

Peki ya muhalefet olarak siz ne yapıyorsunuz?

Aman efendim iktidar partisine geçen belediyelere baskı yapılmış, işin içerisinde şantaj varmış ve seçilmiş başkanları bu yüzden mecbur kalmışlar o tarafa geçmişler.

İyi güzel de siz o zaman ne yapıyordunuz?

Aldıkları oyların sonuçlarına göre her hangi bir partiden kazanan belediyelerinize nasıl bir el atma olayına girdiniz ki? Yanlarına giderek veya bir şekilde ulaşarak nasıl bir destek yoluna girdiniz ki? 

Hepsinden geçtik, bu belediyeleri elinizde tutmak için nasıl bir gayret içerisine girdiniz ki? Sadece tabelayı değiştirmekle bu işler oluyor mu zannediyorsunuz?

Kim ne derse desin; belediyenin başına gelen başkan bu toprağın çocuğu, belediye makamıyla-masasıyla-konumuyla bu toprağın malzemesi, ilçe bu toprağın ilçesi ve tabela ise Ankara’da bilmem hangi partinin siyaseti ve menfaati uğruna yazılmış bir tabela. 

Hizmet İçeriği önemli, o yok. 

Uygulamaya bakıyoruz maalesef ondan da ses çıkmıyor.

İl genelindeki muhalefet nazarlık bir şekilde, hak getire.

Sonrasında “aman efendim demokrasinin gereği vatandaşımızın iradesi hiç sayılmış falan” adama demezler mi kardeşim vatandaşın iradesini biliyorsunuz da vatandaşa hizmet götürmek için nelere ihtiyaç var onları bilmiyor musunuz diye? 

Size kim dolapta kıyma var dedi ki?

Öncelikle şu hususta anlaşalım, yapılan işin tamamına verilen isim siyasettir. 

Ve siyasette duygusallığa yer aramak sadece ve sadece orta öğrenim ergenlerinin yapabileceği bir iştir. 

Yani anlayacağınız vatandaş hizmet bekler, çalışma bekler, başka il veya ilçelerde gördükleri imkânları bekler. 

Bekler de, bekler.

Kapısının ardının boş olduğu, yetkilisinin dahi bulunmadığı tabelalar bu işi yapamazlar. 

Gece yarısı uykusuna hasret yaşayana ve ben ne yapacağım huzursuzluğu içerisinde geçen saatlerin sancısını çekenlere boş bir tabela çare olmuyor.  

Vatandaşın çöpünü o tabelalar almıyor değil mi? O çöpü almaya giden aracı o tabela şapkadan tavşan çıkarır gibi çıkarmıyor. O araca yakıtı gökten zembil ile indirmiyorlar. O aracı hareket ettirmek ve çöpü toplamak için sihirli değnek ile “hokus-pokus” yapılmıyor. 

Gerçekçi olalım ve hizmetimizi almaya bakalım. 

Daha iyisi için çalışalım, gayret gösterelim.  

Siyasetin tellallığı ile fanatikliği bizim işimiz değil, lütfen artık bu durumu iyice anlayalım ve hizmet için ayağımızı yere vuralım.

Boş tabelalar ile bu işler olmuyor.

Bu sıralar ÇAT aynı durumun farklı bir versiyonu ile karıştırılmak isteniyor. 

Hepimizin bildiği gibi Çat ilçemizde iktidar partisi ile CHP arasında ciddi bir inatlaşma var. Çat ilçemizde bulunan halkımız, sırf hizmet alma açısından sırasıyla denedikleri partilerin hizmet durumlarını mukayese edebilecek duruma dahi gelebilmiş değil iken, şimdi de bu ulaşım hususundaki sıkıntısı ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Arif Başkanın koltuğunu geri alacağını seçimlerden 6-7 ay önce belirttiğimizde birileri bizi hayalcilikle suçlarken, kendileri gerçekleri görmekten ne kadar uzak olduklarının farkında dahi değillerdi. Oy dağılımının ve hatta seçimlerden sonraki yaşanacak olan bu süreçleri anlattığımızda yine birileri “ne diyor bu adam” diyerekten, akılları sıra siyaset okumacılığı ve gazetecilik yaptıklarını zannediyorlardı. 

Aslında ortada abartılacak ve bu kadar büyütülecek bir durum yok ama maalesef pandoranın kutusu açıldı bir kere; ortalığa saçılan başta inatlaşma, kibir ve yalan siyaset yaygaralığı yanı sıra yaşanacak olan sıkıntılara hazırlıklı olun derim.

Görünen o ki birileri ÇAT üzerinden algı siyaseti yaparak halkı ve halkın üzerinden de Büyükşehir Belediyesini ve dolaylı olarak ta iktidarı hedef tahtasına koymaya çalışmaktadır.

Baştan söyleyelim bu maya tutmaz.

 Bu aracın geçici olarak konulduğunu, belli bir aşamadan sonra kaldırılacağı biliniyordu. Kaldı ki bu aracı kullanan kişi sayısının getirisinin, aracın masraflarına dahi yetmezken olayın içeriğinde başka şeyler aramak inanın akıl ile mantık ile ve hatta yapılan bu siyaset ile bir alakası bulunmamaktadır. Çat ilçesindeki taşıma kooperatifinde kayıtlı olan ortalama 35 araç var iken, büyükşehir belediyesinin sadece 3 sefer ile düzenlediği ulaşım için mi bu kadar yaygara…

Mantıklı olalım lütfen.

Çat ilçemizin nüfusu belli. 

Bir Horasan İlçemizde, Aşkale ilçemizde, İspir İlçemizde, Pasinler İlçemizde veya diğer ilçelerimizde yapılan uygulamanın aynısı orada neden olmuyor ki.  

İhale de yapıldı!

Özel sektör girsin ihaleye, koysun aracını, paşalar gibi çalıştırıp parasını kazansın. 

Oysaki yapılan bu ihaleye kimse girmedi. 

Acaba neden diye soranınız oldu mu bilmem ama aynı şartlarda şahsın para kazanamadığı, kendisince kazançlı olarak görmediği bir çalışma için birilerini suçlamak bizim alışkanlığımızdan gelen bir durum değil mi? Kaldı ki olayı başka taraflara çekmek için atılan adımları esefle izlemekteyiz.

Ortada sadece günlük 3 sefer atan ve 80 ile 100 civarında yolcu taşıması yapan bir aracın mücbir sebeplerden dolayı haklı olarak geri çekilmesi var ve daha iyi çalışma yapılması için atılan adımlara birileri köstek olarak engellemeye çalışıyor. 

Bize görünen resim bu…

Arif Başkanın gerek belediyenin imkânlarıyla ve gerekse kendi imkânlarıyla daha iyisini yapabileceği biliniyorken, Çat ilçemizde ulaşımın gerçek anlamda bir sorun olmayacağı ve taşıma kooperatifinde çalışan ortalama 20 aracın bu hizmeti çok rahat bir şekilde sağladığı biliniyorken ve en önemlisi büyükşehir belediyesine ait bu aracın bir gün geri çekileceği biliniyorken şimdi durumu ilk kez duyuluyormuş gibi algılayıp, şaşırıp, bu şekilde ayyuka çıkarmanın mantığını çözemedik doğrusu.

O zaman diğer ilçelerimiz ve hatta şehir içinde ilde dahi sorun yaşayan hat bölgelerindeki vatandaşlar haklı olarak Başkan Mehmet Sekmen’e gelip, biz üvey evlat mıyız diye sorarlarsa ne cevap almalarını beklerdiniz. 

Hatta bu cevabı siz verin bakalım bu hususta ne kadar samimisiniz? 

Hani belki unutmuşsunuzdur hatırlatalım dedik; bu ilde Çat dışında binlerce hatta yüz binlerce kişi aynı hizmeti beklemektedir. 

Sıkıntı var doğru. 

Problemlerin çözüm noktasında muhatabı olmayan partilerin tabelalarına bakmadan; arayış içerisinde olacağımıza, pandoranın kutusundan bir tek bize kalan umudun ipine sarılarak adım atacağımıza, birilerinin demokrasi adı altında halkın iradesini farklı amaçlara ve farklı siyasetlere çekmeye çalışmasını izlemekteyiz. 

Çat’ta neler oluyor bilmiyoruz ama kendi aracınızı çalıştırmaya kıyamadığınız yerde, diğer 19 ilçenin hakkını sahiplenmenize ve bu olayı abartmanızın altında başka şeyler aramak lazım geliyor gibi.

Yani 5 yıl önce, Çat halkına araç tahsis ederek hizmet verdiğini ifade eden idare demokratik davranmıştı ama şimdi aynı idare aracını geri alınca demokrasiye darbe yapıldı mantığı öyle mi?  

Evet bizce de siz haklısınız,

Ve size hak veriyoruz;

Ortada 5 yıldır devam eden demokrasinin bir ayıbı vardı ve geç de olsa giderildi. Diğer ilçelerin hakkı sadece Çat ilçesine tahsis edilen ve günde sadece 3 sefer atarak ortalama yüz kişiyi taşıyan ve her seferinde binlerce lira zarar eden araç geri alındı. 

Bunun adı demokrasinin ayıbı değil, tecellisidir.  

    

 

 


Haber Editörü

Vedat Kan

vedudi25@gmail.com

Su tüketimi okul başarısına doğrudan etkili!

Sakarya Hendek'te patlama sonrası son durum... Son ana kadar bölgede olunacak

Manisalı kadınlar 'Körfez Turu'nda eğlendi

Yeni dönem başladı... Kayıt dışı emlakçıya EİDS freni!

İGF Genel Başkan Yardımcısı İsrafil Avcı'dan Derya Yanık’a Ziyaret

2025’e şimdiden plan yapanlar için tatil rehberi...

Bursa'da balık hali denetimleri sürüyor

TOFAŞ son hazırlık maçında mağlup oldu

Tour of İstanbul'un şampiyonu belli oldu

Dijital paranın avantajları ve güvenlik riskleri neler?

Rize-Artvin'de yolcu trafiği 2022'ye göre yüzde 43 arttı

Okan Gaytancıoğlu'nun kızı evlendi

İzmit Belediyesi Erdal Baykara’yı unutmadı

Şeref Aldanmaz: Şimdi eleştiri zamanı değil birlik zamanı

Sakarya makarna fabrikasında patlama! Yangın kontrol altında

İmamoğlu’ndan Adıyamanlı Hanım Teyze’ye söz verdiği oyuncaklar ulaştı - Videolu Haber

Keşan OSB’den dolayı tarlalarına giremiyorlar

Bursa Gastronomisi'ne 3 günde 500 bin ziyaretçi

Edirne Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

Mevsimlerle birlikte ruh hali de değişiyor!

İnovasyon gençlerden, destek ihracatçılardan

Manisa Büyükşehir’den memur adaylarına destek

DESA’nın yarı yıl cirosu 1,2 milyar TL’ye ulaştı

Bursa'da zeytin rekoltesinde yüksek verim bekleniyor

Çukur'un Karaca'sı Ece Yaşar: Her rol ayrı bir dünya

Mudanya Güzelyalı'da yoga ile güne başlandı

Hangi köpek ırklarından patlayıcı madde uzmanı çıkıyor?

KGK, Moskova’da TASS’ın BRICS medya zirvesinde

İstanbul'un metrosu müzisyenlerini yeniden seçiyor

Suriye ve Irak'ın kuzeyinde 3 terörist etkisiz!

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ERZURUM B.B. U-14 YAŞ GRUBU 7' İNCİ HAFTA MÜSABAKALARI BİRİ DIŞINDA TAMAMLANDI…

Amatör Futbolcular Derneği Başkanı Karakoca’nın Mevlit Kandili Mesajı

Sayın Bakanım! Bu saçmalığın sorumlusunu bulamıyor musunuz?

Bu güzide zamanı fırsata çevirmek lazım…

Spor Bilimleri Fakültesinde yapılacak çok şey var…

Mevlid Kandili, Peygamberimizin insanlığa bıraktığı mirası anlamak için önemli bir fırsattır…

ASH İl Müdürlüğü denetimlerini yoğunlaştırdı

Vali Çiftçi ve Başkan Sekmen, şampiyonları kabul etti

Erzurum’da ilköğretim haftasından renkli görüntüler

ERZURUM B.B. U-14 YAŞ GRUBUNDA 6'INCI HAFTA MÜSABAKALARI TAMAMLANDI…

İstanbul Bakırköy'de eğitim yardımı için başvurular başlıyor

Bursa Gemlik'te genç yetenekler desteklenecek

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde görev değişimi

ERÜ’den 2 öğretim üyesi Türkiye’nin en iyi 100 bilim insanı arasında yer aldı

KPSS Ortaöğretim pazar günü yapılacak

Hatay'da şehit adının yaşatılacağı kütüphaneye Gölcük desteği

Kocaeli'de 288 yeni yetenek için kayıt zamanı

Güzelbahçe Belediyesi’nden öğrencilere çanta ve kırtasiye desteği

Türkiye'nin ilk "mesleki ortaokulları"nın eğitim vereceği iller belli oldu

İpsala MYO’ da Arda ile yola devam

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 4 4 0 0 11 12
2.Fenerbahçe 4 3 0 1 9 10
3.İstanbul Başakşehir 4 3 0 1 6 10
4.Beşiktaş 3 3 0 0 6 9
5.Eyüpspor 4 2 0 2 4 8
6.Konyaspor 5 2 2 1 -1 7
7.Sivasspor 5 2 2 1 -1 7
8.Göztepe 4 1 0 3 2 6
9.Samsunspor 4 2 2 0 1 6
10.Kasımpaşa 4 1 1 2 0 5
11.Antalyaspor 4 1 2 1 -4 4
12.Rizespor 5 1 3 1 -10 4
13.Gazişehir Gaziantep 3 1 2 0 -1 3
14.Bodrum FK 5 1 4 0 -5 3
15.Trabzonspor 2 0 0 2 0 2
16.Alanyaspor 4 0 2 2 -5 2
17.Kayserispor 2 0 1 1 -1 1
18.Hatayspor 4 0 3 1 -5 1
19.Adana Demirspor 4 0 3 1 -6 1

YAZARLAR