Tarih: 01.10.2024 08:01

Çin, Doğu Türkistan'da Dev Kültür Sarayı Açtı

Facebook Twitter Linked-in

İşgalci Çin, Doğu Türkistan'daki etnik soykırım suçlarını gizlemek amacıyla büyük yatırımlarla inşa edilen sözde "Xinjiang Yeni Dünya Gayri Maddi Kültürel Miraslar Sarayı"nın açılışını gerçekleştirdi. Bu devasa yapının, uluslararası toplumu yanıltmak için bir propaganda aracı olarak kullanılması bekleniyor.

18 Eylül'de tamamlanan sözde “Xinjiang Yeni Dünya  Gayri Maddi Kültürel Miraslar sarayı”nın inşaatı, 2023 yılı Mayıs ayında başlamıştı. 

Bilgilere göre Çin Yeni Dünya İnşaat ve Gayrı Menkul A.Ş tarafından inşa edilen devasa yapı, merkezi şehir Urumçi'de yer alıyor.

Çin Propaganda medyasına göre bu projenin Komünist Parti Lideri Xi Jinping’in   "Çin ulusu ortak bilincini güçlendirme" temel ilkesi doğrultusunda inşa edilmiş olup, sözde “Xinjiangın” (Doğu Türkistan) gayrı maddi kültürel miras zenginliklerini merkezi sergi alanı haline getirme, rehberlik ederek tanıtma ve yayma konusunda önemli bir platform oluşturduğunu, ayrıca sözde  “Xinjiangın” (Doğu Türkistan) Gayrı maddi kültürel mirasları ile turizmi kapsamlı biçimde bütünleştirme ve geliştirme konusunda önemli bir üs olarak tanımlanıyor.  

TOPLUMUN ALGISINI YANILTMA GIRIŞIMI 
Açılışta konuşan Çin komünist Partisi’nin Bölge Sekreteri Ma Xingrui ve sözde “Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi” başkanı kukla yönetici Erkin Tuniyaz ve diğer yetkililer, sözde "Xinjiang'ı kültür yoluyla besleme", "Çin kültürünün özelliklerini yansıtma" ve "Çin ulusu ortak bilincini güçlendirme" gibi sistematik asimilasyon politikalarını sıralaması, bu projenin aslında kalkınma veya Uygur kültürel miraslarını korumak için değil tam aksine işgalci Çin rejiminin sahte propaganda aracılıyla, Uygurların tarihini ve kültürünü çarpıtma girişimlerini örtbas etme ve Uluslararası toplumun algısını yanıltma girişimi olduğunu gözler önüne seriyor.

Sarayın toplam inşaat alanı 13 bin metrekare olup, dört ana sergi salonuna sahip. Burada, uluslararası kültürel mirasların tanıtımı ve özellikle Uygur Türk kültürü ile Çin kültürü arasında kaynaşma sağlanması hedefleniyor. Ancak Gözlemciler, bu tür projelerin asıl amacının, Doğu Türkistan'daki sistematik soykırımı örtbas etmek olduğunu savunuyor.

Çin, geçmişte olduğu gibi, Doğu Türkistan'daki etnik grupların kültürel miraslarını yok etmeye yönelik katı siyasetler izlerken, aynı zamanda bütün imkanları kullanarak Uluslararası toplumun baskıları karşısında, bu tür kültürel projelerle toplumun gözünü boyamaya çalışıyor. 

Nitekim sözde "Xinjiang Gayri Maddi Kültürel Mirasları Sarayı", sadece bir sergi alanı değil, aynı zamanda Çin'in uluslararası kamuoyundaki imajını düzeltme çabalarının bir parçası olarak görülürken, bölgeye gelen iç ve dış turistlere, “zulüm yok, Kalkınma var! Uygurlar mutlu” algısı yaratma çabası içerisinde.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —