10075,20%1,14
35,36% 0,13
36,47% 0,39
2999,46% -0,71
4874,55% 0,35
Listede yer alan şirketler arasında Raytheon Füze Sistemleri, Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik ve Lockheed Martin Füze ve Ateş Kontrol gibi büyük ABD savunma üreticileri yer alıyor.
New York Times'ın haberine göre Çin, Perşembe günü Raytheon, Boeing ve Lockheed Martin gibi bazı ABD şirketlerini hedef alan cezalandırıcı ticaret önlemlerini duyurdu ve bu durum iki küresel güç arasındaki gerginliğin artma potansiyeline işaret etti .
Raporda, Çin'e yeni gümrük vergileri ve yaptırımlar uygulama sözü veren Başkan seçilen Donald Trump'ın göreve başlamasına haftalar kala Pekin'in misilleme yapmaya hazır olduğunu göstermeye kararlı göründüğü ifade edildi.
Çin Ticaret Bakanlığı, "ulusal güvenliği ve çıkarları koruma" gereğini öne sürerek 28 şirketin ihracat kontrol listesine eklendiğini doğruladı. Bu adım, etkilenen şirketlere hem sivil hem de askeri uygulamaları olan ikili kullanımlı ürünlerin ihracatının yasaklanmasını içeriyor.
Ek olarak, 10 firma Tayvan'a silah satışına karıştıkları için "güvenilmez kuruluşlar listesine" alındı . Bu firmaların artık Çin'de iş yapması yasaklandı ve yöneticilerinin ülkeye girmesi veya ülkede ikamet etmesi yasaklandı.
Benzer eylemler geçmişte Çin yetkilileri tarafından yapılmış olsa da, bu yeni önlemler kapsam olarak daha geniş görünüyor. Danışmanlık firması Control Risks'te Çin uzmanı olan Andrew Gilholm, hedeflenen şirketlerin çoğunun halihazırda mevcut yaptırımlarla karşı karşıya olduğunu belirtti.
"Bunun çoğu muhtemelen sembolik düzeydedir çünkü bu kuruluşların birçoğu zaten yaptırımlara tabi tutuluyordu" dedi.
Gilholm, "Gördüğümüz şey, tek bir listeye eklenen kuruluşların kapsamının ve sayısının genişlemesi" dedi.
Listede yer alan şirketler arasında Raytheon Füze Sistemleri, Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik ve Lockheed Martin Füze ve Ateş Kontrol gibi büyük ABD savunma üreticileri yer alıyor.
Çin Amerikan Ticaret Odası Başkanı Michael Hart, Pekin'in genellikle Çin ekonomisine katkıda bulunan şirketlerin faaliyetlerini doğrudan aksatabilecek eylemlerden kaçındığını vurguladı.
"Çin'in attığı adımlar normalde Çin ekonomisine fayda sağlayan şirketleri etkilemiyor" dedi.
New York Times, Pekin'in eylemlerinin, Çin'in ekonomik nüfuzunu yüksek sesle eleştiren Trump'ın ikinci başkanlık dönemine hazırlanırken daha iddialı bir yaklaşım yansıttığını öne sürdü.
Çin düzenleyicilerinin yakın zamanda ABD'li çip üreticisi Nvidia hakkında soruşturma başlattığı, nadir minerallerin ABD'ye ihracatını yasakladığı ve tedarik zincirlerindeki güvenlik açıklarını ortaya çıkarmak için belirli şirketleri hedef aldığı hatırlatıldı.
Gazete, Trump'ın ilk döneminde Çin'e gümrük vergileri ve ticaret kısıtlamaları getirilmesiyle başlayan ticaret gerginliklerinin üzerine, bu ekonomik misillemelerin son aylarda daha da yoğunlaştığını vurguladı.
O tarihten bu yana Biden yönetimi , çift kullanımlı ürünlere yönelik yasaklar da dahil olmak üzere Çinli şirketlere yönelik kısıtlamaları genişletti ve yakın zamanda 140 Çinli firma hedef alındı.
Raporda , Çin'in son yıllarda Amerikan şirketlerini kritik kaynaklardan mahrum bırakmayı amaçlayan kara listeler ve yaptırımlar oluşturarak ABD taktiklerini taklit etme yönünde zemin hazırladığı belirtildi.
Gilholm'a göre Pekin artık kararlı bir şekilde hareket etmeye daha istekli. "İşlerin hızı artıyor. Bu şeylerin davul sesleri daha sık duyulacak."