Tarih: 23.05.2024 08:04

Çin, Tayvan çevresinde "ceza" olarak askeri tatbikatlar düzenliyor

Facebook Twitter Linked-in

Tatbikatlar, Pekin'in ayrılıkçı olarak kınadığı Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te'nin Pazartesi günü göreve başlaması sonrasında gerçekleşti.

Ordunun Doğu Tiyatro Komutanlığı'na göre, Cuma gününe kadar iki günlük tatbikatlar Tayvan Boğazı'nda, Tayvan Adası'nın kuzey, güney ve doğusunun yanı sıra Kinmen, Matsu, Wuqiu ve Dongyin adaları çevresinde gerçekleştiriliyor. boğazı kapsıyor.

Çin ordusunun Doğu Tiyatro Komutanlığı'nın resmi WeChat hesabında 23 Mayıs 2024'te yayınlanan bir harita, Tayvan çevresindeki tatbikat bölgelerini gösteriyor. (Kyodo)

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'in askeri tatbikatlarını "mantıksız provokasyonlar ve bölgesel barış ve istikrara zarar veren eylemler" olarak nitelendirdi. Bakanlık, adanın deniz, hava ve kara kuvvetlerinin uygun şekilde sevk edildiğini ve adanın güvenliğini sağlayacağından emin olduklarını da sözlerine ekledi.

Pekin, açılış konuşmasında Tayvan'ı "egemen, bağımsız bir ulus" olarak nitelendiren ve statükoyu koruma sözü verirken kendisinin ve anakaranın "birbirine bağlı olmadığı" konusunda ısrar eden Lai'ye yönelik eleştirilerini artırdı.

Pekin ayrıca Lai'nin göreve başlamasını tebrik eden Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Britanya ve Güney Kore'yi de azarladı. Çin, diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temaslarda bulunmasına şiddetle karşı çıkıyor.

Komünistlerin liderliğindeki Çin ve Tayvan, 1949'daki iç savaş sonucunda bölündüklerinden beri ayrı ayrı yönetiliyor. Pekin, gerekirse güç kullanarak adayı kendi kontrolüne almayı hedefliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —