9470,18%1,09
34,56% 0,25
36,03% -0,55
2994,82% 1,12
5006,23% 1,01
Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Çarşamba günü ikili ilişkilerin "daha adil bir dünya ve daha sürdürülebilir bir gezegen için ortak bir geleceğe sahip bir topluluk" seviyesine yükseltildiğini duyurdu.
Şi'nin Brezilya'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında yapılan açıklama, liderlerin Çin'in önerdiği Kuşak ve Yol Girişimi'ni (BRI) Brezilya'nın kalkınma stratejileriyle uyumlu hale getirme konusundaki kararlılıklarıyla daha da güçlendi.
DOSTLUĞA MÜZİKAL PRELÜD
Çin-Brezilya ilişkilerinin sıcaklığı, Çarşamba günü Lula'nın ev sahipliğinde düzenlenen görkemli karşılama töreninde tüm çıplaklığıyla sergilendi.
Törende duygu dolu anlar yaşandı: Brezilyalı bir şarkıcı, Çince'nin ikonik şarkısı My Motherland'ı Çince seslendirdi.
Karşılıklı bir jestti. Lula geçen yıl Çin'i ziyaret ettiğinde, Çin tarafı karşılama töreninde Brezilya şarkısı Novo Tempo'yu veya İngilizce'de Yeni Bir Zaman'ı çaldı.
Her iki şarkı da kendi ülkelerinde derin bir öneme sahiptir. Çin halkının kalıcı dayanıklılığına ve ülkelerine olan sevgisine bir övgü olan My Motherland, Çin halkıyla derin bir şekilde yankılanırken, daha parlak bir gelecek hakkında umut dolu sözleriyle Novo Tempo, Brezilya'nın zor zamanlarda bile ilerleme ve yenilenme özlemlerini sembolize ediyor.
İki şarkının seçimi, iki ülke arasındaki derin anlayışın altını çiziyor: Her ikisi de birbirlerinin en çok değer verdiği şeyleri tanıyor ve onurlandırıyor.
Xi, Lula ile görüşmesinde, Lula'nın Çin-Brezilya ilişkilerine verdiği büyük önemden ve Çin halkına karşı derin dostluğundan derinden etkilendiğini, bunun da Xi'ye gösterilen en üst düzey nezaketin gösterildiği görkemli karşılama töreninden yansıdığını söyledi.
Lula görüşmede, Brezilya ve Çin'in birbirlerine saygı duyan ve güvenen iyi dostlar olduğunu belirterek, Çin'in Brezilya'nın en önemli stratejik ortağı olduğunu, Çin halkının da Brezilya halkının en güvenilir dostu olduğunu söyledi.
Şi'nin Güney Amerika ülkesine beşinci ziyareti olan Brezilya ziyareti, iki büyük gelişmekte olan ülkenin diplomatik ilişkilerinin 50. yılını kutlamasına denk geliyor.
Görüşmede Şi, son yarım asırda kurulan derin bağlara vurgu yaparak, iki tarafın, büyük gelişmekte olan ülkelerin birbirleriyle geçinmesi için karşılıklı saygı, karşılıklı yarar, dostluk ve kazan-kazan işbirliğine dayalı doğru bir yol bulduğunu kaydetti.
Brezilya, Çin'in küresel ortaklıklarında benzersiz bir yere sahiptir. Çin ile stratejik ortaklık kuran ilk ülkedir. Ayrıca Latin Amerika'da Çin ile kapsamlı bir stratejik ortaklığa giren ilk ülkedir.
"Brezilya Çin Yolunda" adlı tarihi kitabın yazarı Julio Bandeira'ya göre, Brezilya halkının Çin kültürünü sevme ve Çin halkına yakın olma konusunda uzun bir geçmişi var.
"Bugün Brezilya'daki yurtdışındaki Çinliler de Brezilya ekonomisine ve toplumuna büyük katkılarda bulundular" dedi.
SİNERJİ YARATMA GELİŞİM STRATEJİLERİ
Liderlerin görüşmelerinin merkezinde BRI'yi Brezilya'nın temel kalkınma stratejileriyle uyumlu hale getirme taahhüdü vardı. Bu stratejiler, Brezilya'nın altyapısını modernize etmeyi ve bölgesel bağlantıyı güçlendirmeyi amaçlıyor; bu hedefler, BRI'nin paylaşılan altyapı aracılığıyla küresel ticareti ve kalkınmayı geliştirme misyonunu yansıtıyor.
Xi, Lula ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, iki tarafın ekonomi ve ticaret, finans, bilim ve teknoloji, altyapı ve çevre koruma gibi öncelikli alanlarda iş birliğini derinleştirmesi ve enerji dönüşümü, dijital ekonomi, yapay zeka ve yeşil madencilik gibi ortaya çıkan alanlarda iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini söyledi.
Lula ise sürdürülebilir kalkınma, altyapı, finans, enerji dönüşümü ve havacılık gibi alanlarda iş birliğinin genişletilmesi ve derinleştirilmesine odaklanılması planlarının altını çizdi.
Somut projeler halihazırda devam ediyor. Örneğin, Brezilya'nın kuzeyini ve güneyini birbirine bağlayan bir "elektrik otoyolu" oluşturan Belo Monte UHV iletim projesi, oradaki endüstriyel merkezlere yeterli güç sağlamakla kalmadı, aynı zamanda 22 milyondan fazla Brezilyalının elektrik sıkıntısı sorununu da çözdü.
Bu arada, Brezilya'nın hidroelektrik, güneş ve rüzgar enerjisi gibi bol miktarda yenilenebilir kaynakları, Çin'in temiz enerji teknolojisi ve imalatındaki uzmanlığıyla kusursuz bir şekilde örtüşüyor.
Çinli şirketler son yıllarda Brezilya'nın yenilenebilir enerji sektöründe, özellikle büyük ölçekli güneş ve rüzgar projelerinde aktif olarak yer alarak, ülkede istihdam yaratılmasına ve teknolojik gelişmelere katkı sağlıyor.
Şi, ziyareti öncesinde Brezilya medyasında yayımlanan imzalı yazısında, her iki ülkeyi de yeni bilim-teknoloji devrimi ve endüstriyel dönüşümün hız kazandığı bir dönemde "zamanın sunduğu fırsatları değerlendirmeye" çağırdı.
Şi, "Zamanın trendlerine uygun, insanlara kalıcı faydalar sağlayan, ülkelerimiz ve bölgelerimizin ortak kalkınmasına katkıda bulunan daha fazla örnek projeye destek olmalıyız" ifadelerini kullandı.
Brezilya İşçi Partisi başkanı Gleisi Hoffmann, Brezilya ve Çin arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin son 50 yılda istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü vurguladı. Ortaklığın yalnızca her iki ülkenin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp aynı zamanda tamamlayıcı iş birliği yaratmak için kendi güçlü yanlarını da kullandığını belirtti.
Son yıllarda Çin'in teknoloji, eğitim ve sağlık gibi alanlarda kayda değer ilerlemeler kaydettiğini söyledi. Hoffmann, geleceğe baktığında bu alanlardaki iş birliğini derinleştirme potansiyeline güvendiğini ifade ederek, "yeni bir altın 50 yıl" olarak tanımladığı bir gelecek öngördü.
Brezilya Fluminense Federal Üniversitesi'nden araştırmacı Mayara Araujo, ileri teknoloji, yüksek verimlilik ve yüksek kaliteyi bir araya getiren gelişmiş üretkenlikten bahsederek, Çin'in yeni kaliteli üretim güçleriyle yüksek kaliteli kalkınmayı teşvik ettiğini söyledi.
Araujo, Brezilya'nın kalkınma stratejilerinin Kuşak ve Yol Girişimi ile ilişkilendirilmesinin iki ülke arasındaki iş birliğini geliştirmek ve yükseltmek için daha fazla fırsat getireceğini söyledi.
KÜRESEL GÜNEY İÇİN GÜÇLENEN SES
Çin-Brezilya bağlarının, daha adil bir dünya ve daha sürdürülebilir bir gezegen için ortak bir geleceğe sahip bir topluluk haline gelmesi, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 19. G20 Zirvesi'nin hemen ardından gerçekleşti.
"Adil bir dünya ve sürdürülebilir bir gezegen inşa etmek" temasıyla düzenlenen G20 zirvesi, liderlere açlık, ekonomik eşitsizlik ve iklim değişikliği gibi acil küresel zorlukları ele almaları için hayati bir platform sundu.
Pazartesi günü adil bir ortak kalkınma dünyası ve adil ve eşitlikçi bir küresel yönetim sistemi çağrısında bulunan Xi, Çarşamba günü her iki ülkeyi de dünya barışı ve adaleti için öne çıkmaya çağırdı.
Xi, Lula ile görüşmesinde, iki tarafın gerçek çok taraflılığı uygulaması, seslerini yükseltmeleri ve adalet için harekete geçmeleri, küresel yönetimi daha adil ve eşitlikçi hale getirmeleri gerektiğini söyledi.
Şi, önemli gelişmekte olan ülkeler olarak Çin ve Brezilya'nın, tartışma ve istişareyi destekleme, küresel dayanışmayı teşvik etme ve insanlığın geleceğini etkileyen küresel zorluklarla ortak mücadele etme konusunda öncülük etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Brezilya Getulio Vargas Vakfı Profesörü Evandro Menezes de Carvalho, Brezilya ve Çin'in, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası örgütlerin karar alma süreçlerine katılımını artırma konusunda kararlı olduklarını söyledi.
Uzman, BRICS gibi mekanizmalar dahilindeki iş birliklerinin, ortak hedefler etrafında nasıl birleşebileceklerini ve bu dayanışmayı önemli etki yaratacak somut eylemlere nasıl dönüştürebileceklerini gösterdiğini belirterek, tam da bu nedenle giderek daha fazla sayıda gelişmekte olan ülkenin bu kurumlara katılmak istediğini kaydetti .