İşgalci Çin rejimi Doğu Türkistan’da sürdürdüğü Müslüman Türk soykırımını örtbas etmek için gittikçe sınır tanımayan yeni yöntemler geliştirmeye devam ediyor. Ülkelere heyetler gönderen, tiyatro benzeri geziler organize eden Çin komünist Parti (ÇKP) rejimi, arkeolojiyi de devam eden Müslüman Türk soykırımını örtbas etmek için kullanıyor.
Çin propaganda ajansı Tanrıdağ Ağına göre, Çin hükümeti 14 Mart 2024 tarihinde bölgedeki 14. Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi tarafından kabul edilen sözde "Kaşgar Antik Kenti’nin Korunmasına İlişkin Düzenlemeler" adlı düzenlemeyi, 1 Mayıs 2024'te yürürlüğe soktu. Bu adım, Çin medyasınca, Çin’in Doğu Türkistan’daki kültürel mirası koruma çabalarının bir göstergesi olarak tanıtıldı.
Ancak dünya üzerindeki Doğu Türkistan diasporası, bu hamleyi Çin’in bölgedeki soykırım suçlarını örtbas etme çabası olarak değerlendiriyor
“ÇİN ULUSAL BİLİNCİNİN YAYGINLAŞTIRILMASI”
Bilgilere göre, yıl 25 Mart’ta, sözde “Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi” yerel mevzuat üzerinde bir çalışma toplantısı düzenledi ve Doğu Türkistan’daki Çin rejimi, soykırımın ana sloganlarından biri olarak sözde “Çin Ulusal Bilincin Yaygınlaştırılması” temelinde bir genelge yayınlama gereğini vurguladı.
Ancak işgal tarihinden bu yana Çin, Doğu Türkistan halkına çeşitli isimler altında baskı uygulamakta ve son yıllarda iddia ettikleri gibi Doğu Türkistan kültürünü korumak yerine çeşitli bahanelerle Doğu Türkistan halkının inançlarını, kültürünü, dilini ve geleneklerini tamamen yasaklamış, milyonlarca Uygur ve diğer Müslüman Türk halkını soykırım yapmak suretiyle toplama kamplarında ve hapishanelerde alıkoymak için çeşitli suçlamalara başvurmuştur. Antik eserler ve tarihi kalıntılar Çin tarafından tahrip edilmiş veya müzeye dönüştürülmüştür.
Çin’in Doğu Türkistan’ı işgalinden bu yana, uluslararası kınamalardan kaçmak amacıyla Doğu Türkistan halkını baskı altına almak için sözde “yerel düzenlemeler” kullanıyor ve Doğu Türkistan’daki soykırımın uluslararası toplumun baskısı altında olduğu bir zamanda, yerel düzenlemeler yoluyla suçlarını yasallaştırmaya ve genişletmeye çalışıyor.
TÜRK SOYKIRIMINI KÜLTÜREL MİRAS MASKESİYLE GİZLEME ÇABASI
Çin, Doğu Türkistan'da yerel ve kültürel mirası "koruma" adı altında bölgede ortaya koyduğu baskılara devam ediyor. Kaşgar gibi tarihi bölgelerdeki arkeolojik çalışmalar ve sözde koruma projeleri, aslında Doğu Türkistan'da uygulanan kültürel soykırımı gizlemek amacıyla bir araç olarak kullanılıyor. Çin’in iddialarına göre; bu projeler, tarihi kalıntıları koruma amacı güdüyor. Ancak, bu adımlar aynı zamanda bölgedeki Uygur Türklerinin dilinin, inancının ve kültürünün yok edilmesine yol açıyor.
SOYKIRIMIN GÖLGEDE KALAN YÜZÜ
Doğu Türkistan'da tarihi eserler ve kültürel kalıntılar Çin tarafından tahrip edilip müzeye dönüştürülürken, bu alanlar sözde koruma projeleri ile yeniden şekillendiriliyor. Çin’in Kaşgar Antik Kenti’ne yönelik müdahaleleri, bölgedeki soykırımın gizlenmesi için birer paravan olarak kullanılıyor.