10071,25%-0,14
35,34% 0,12
36,86% 0,45
3001,07% 0,36
4821,21% 0,00
İşgalci Çin, işgal altında tuttuğu Doğu Türkistan’ın çeşitli doğal kaynaklarını geniş çapta talan etmeye devam ediyor.
İşgalci Çin, işgal altında tuttuğu Doğu Türkistan’ın çeşitli doğal kaynaklarını geniş çapta talan etmeye devam ediyor. Son 11 ayda Doğu Türkistan’daki işlenmemiş kömür üretimi yaklaşık 500 milyon tona ulaştı.
Çin’in propaganda organı Tanrıdağ Ağının haberine göre, Çin İstatistik Bürosu’nun verilerine dayanarak 2023’ün Ocak-Kasım ayları arasında Doğu Türkistan’da üretilen işlenmemiş kömür miktarı toplamda 477 milyon 368 bin ton olarak gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre %19,4 artış gösterdi.
Haberde, kış aylarının gelmesiyle elektrik santrallerinde enerji üretimi ve ısınma ihtiyaçları için gerekli olan kömürün temini amacıyla Doğu Türkistan’daki kömür üretiminin hızlandırıldığı belirtildi. Kasım ayında ise işlenmemiş kömür üretimi 52 milyon 101 bin tona ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %7,5 oranında arttı.
Haberde ayrıca Çin’in, kömür kaynaklarını daha etkin şekilde talan etmek amacıyla Doğu Türkistan’daki madenlerde akıllı teknolojilerle yapılanma faaliyetlerini genişlettiği ifade edildi. Şu ana kadar 29 kömür madeni akıllı madencilik sistemleriyle donatılmış durumda. Bunun yanı sıra kömür üretimi ve tedarikini hızlandırmak için iki adet 100 milyon tonluk kömür üretim ve teminat üssünün inşa edildiği kaydedildi.
Çin, Doğu Türkistan’ı işgal ettiğinden beri soykırım politikalarına paralel olarak doğal kaynakların talan edilmesi suçunu sürekli bir şekilde sürdürmektedir. Bu suçlar, bir yandan Çin’e büyük ekonomik kaynak sağlarken, diğer yandan Çin’in enerji krizini çözmede önemli bir araç olmaktadır.
ÇİN’İN EN BÜYÜK 4. KÖMÜR ÜRETİM BÖLGESİ
Çin İstatistik Bürosu'na göre, Doğu Türkistan’ın 2019 yılında işlenmemiş kömür üretim miktarı 238 milyon tona ulaşmış ve Çin'in en büyük 4. kömür üreten bölgesi haline gelmişti.
Çin'de yakın zamanda ortaya çıkan enerji krizinin ardından Tibet, İç Moğolistan ve Doğu Türkistan gibi işgal edilen topraklardan Çin illerine enerji kaynaklarının ulaşımı hız kazandı. Doğu Türkistan'daki kömür rezervleri, Çin'in toplam kömür rezervlerinin %37'sini oluşturmaktadır. Petrol ve gaz rezervlerinin de Çin'in toplam rezervlerinin %25'ini oluşturduğu ve söz konusu kaynağın hacmi 30 milyar ton olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan hariç Doğu Türkistan'da Rüzgar ve Güneş enerjisi teknolojisi kullanım alanında oldukça ön planda.
Gözlemciler Doğu Türkistan'ın kaynaklarına ilişkin Çinlilerin açıkladığı verilerin güvenilmez olduğunu hatırlatmakla birlikte, yağmalanan kaynakların Çin'in açıkladığı miktarın kat kat üstünde olduğunu söylüyor.
SADECE ÇALMIYOR, ZARAR DA VERİYOR
Ayrıca Doğu Türkistan’da 4 Ekim 2021’de yayınlanan hava kalitesi endeksine göre, Hotan, Kaşgar ve Kızılsu olmak üzere üç bölgedeki hava kalitesinin tehlike sınırına ulaştığı ve İli vilayetindeki hava kirliliğinin daha kötü olduğu, insan sağlığına daha fazla etki gösterebileceği kaydediliyor.
Uzmanlar, Doğu Türkistan’daki elektrik santrallerinde büyük çoğunluğun kömürü yakıt olarak kullandığı ve Çin'in dünyaya zehirli karbondioksiti kontrol etme sözü vermesine rağmen, Doğu Türkistan’daki enerji santrallerinin ölçeğini her geçen yıl genişlettiğini bildirdi