Haberi Sesli Oku

Dikkat masum bir su buharı değil! Elektronik sigaralardaki 7 bin kimyasal maddenin çoğu kansorejen!

Dikkat masum bir su buharı değil! Elektronik sigaralardaki 7 bin kimyasal maddenin çoğu kansorejen!

Dikkat masum bir su buharı değil! Elektronik sigaralardaki 7 bin kimyasal maddenin çoğu kansorejen!

Elektronik sigaranın ‘yerine koyma tedavisi’ olarak ortaya çıktığını belirten uzmanlar, elektronik sigaradan da sigara ile aynı şekilde nikotin alındığını ve bağımlılığın devam ettiğini söylüyor.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Bahruz Shukurov, sigara ve elektronik sigara bağımlılığı hakkında bilgi vererek tedavi yöntemlerinden bahsetti.

Nikotinin sigaradan dumanla alındığını, hızlı bir şekilde akciğerde absorbe edildiğini ve sonrasında kana karışıp beyne ulaştığını hatırlatan Dr. Bahruz Shukurov, “Nikotinin beyne ulaşması 10 saniye gibi kısa bir sürede gerçekleşir. Beyinde dikkat ve hafıza ile ilgili bölümleri etkiler. Noradrenalin ve dopamin salınımına neden olur. Dopamin hem kas üretimine neden olur hem de enerjiyi ve konsantreyi artırır.  Bu şekilde bağımlılık oluşabilir. Kişi her defasında giderek daha fazla nikotine ihtiyaç duyar ve talep eder. Bu duruma ‘tolerans’ denir. Bir noktadan sonra bağımlılık gelişir.” dedi.

ELEKTRONİK SİGARALARIN İÇERDİĞİ 7 BİNE YAKIN KİMYASAL MADDENİN BİRÇOĞU KANSOREJEN!

Elektronik sigaranın 2000’li yılların başında ‘yerine koyma tedavisi’ olarak ortaya çıktığına değinen Dr. Bahruz Shukurov, “Sigaranın içindeki katran, karbonmonoksit gibi maddelerin akciğer kanserine neden olmasından dolayı nikotinin daha sağlıklı bir şekilde yerine konulmasını sağlamak için kullanılmaya başlandı. Elektronik sigara kapsülünün içerisinde nikotin ve nikotinin buhar halinde kalmasını sağlayan maddeler vardır. Bu siteme vaporizasyon denir.” dedi.

Elektronik sigaradan da sigara ile aynı şekilde nikotin alındığını ve birçok sakıncası olduğunu vurgulayan Dr. Bahruz Shukurov, şöyle devam etti:

“Elektronik sigarada da bağımlılık devam eder. Nikotin yerine koyma tedavisine nikotin replasman tedavisi denir. Tüm dünyada onaylanmış, nikotin replasman tedavisinde nikotin bantları ve nikotin sakızları kullanılır. Bu tedavide nikotin ağız yoluyla veya ciltten alınır. Elektronik sigaralarda vaporizasyon sigaradaki gibi işlemektedir ve nikotin hızlı bir şekilde beyine ulaşmakta ve etki etmektedir. Bir şey ne kadar hızlı ve güçlü bir şekilde etki ortaya çıkartırsa, bağımlılık yapma ihtimali de o kadar yüksektir. Elektronik sigarada bundan dolayı en az sigara kadar bağımlılık yapabilmektedir. Elektronik sigaraların içinde de bir sürü katkı maddeleri ile birlikte onun buhar halinde tutulmasını sağlayan zararlı maddeler vardır. Propilen, nitrozaminler gibi zararlı maddelerin yanında kahve, çikolata gibi aromaları içermektedir. Elektronik sigaralar 7 bine yakın kimyasal madde içermekle beraber bunların birçoğu da kansorejen maddedir.” 

ELEKTRONİK SİGARALAR YARALANMALARA DA NEDEN OLABİLİYOR

Nikotinin kilo başına 0.5 -1 miligramda ölümcül bir madde olduğunun altını çizen Dr. Bahruz Shukurov, “Bazı elektronik sigara kartuşları 100 mg kadar nikotin içerebiliyor. Elektronik sigaraların mutlaka çocuklardan uzak tutulması gerekir. Arızalı ürünlerde patlama meydana gelebiliyor. Elektronik sigaralarda genellikle lityum iyon piller kullanılır. Lityum hızlı bir şekilde etkileşime girerek patlamalara, yangınlara kullanıcıların yararlanmasına neden olabiliyor. Patlama riskinin azaltılması için cihaza uygun parçalar alınılması önerilir ama elbette en sağlıklısı, tamamen uzak durmak ve hiç kullanmamaktır.” uyarısını yaptı.

Hem elektronik sigara hem de normal sigara kullananlara ‘çifte kullanıcı’ dendiğini dile getiren Dr. Bahruz Shukurov, “Toplumda ‘elektronik sigaranın zararı yok, sıkıntısı yok, sorun oluşturmuyor, pasif içiciliği yok, herhangi bir probleme neden olmaz’ gibi bir algı mevcut olduğundan sigaraya göre daha rahat kullanılabiliyor, kapalı ve kalabalık ortamlarda da rahatça tüketilebiliyor. Çifte kullanıcı toplu ortamlarda elektronik sigara, tek kaldığın da normal sigara kullanır. Sigara ritüellerine elektronik sigara içerken de devam eder.” dedi.

Bağımlılıklarda balık ile alkol tüketmek, kahve ile sigara içmek gibi ritüeller olduğunu belirten Dr. Bahruz Shukurov, “Bağımlılık tedavisinde önce bu tarz refleksif davranışları söndürmeye, kırmaya çalışırız. Elektronik sigara kullanımında da refleksif davranışlara rastlanmakta. Bunun nedeni sigara ile benzer mekanizması olmasıdır. Nikotin tedavisi, nikotin bandı ya da nikotin sakızı ile yapıldığında kişide ritüelleri için çağrışım yapmaz.” şeklinde konuştu.

ELEKTRONİK SİGARA BAĞIMLILIĞI DA SİGARA BAĞIMLILIĞI GİBİ TEDAVİ EDİLEBİLİR

Nikotin Replasman Tedavisi’nin (NRT) nikotin bağımlılığında etkinliği kanıtlanmış ve diğer ülkelerde de önerilen bir tedavi yöntemi olduğunu hatırlatan Dr. Bahruz Shukurov, “Bu tedavide nikotin sakızı ya da bandına karşı bir bağımlılık geliştiğine dair bir veri bulunmuyor. Nikotin Replasman Tedavisi doktor ve terapist eşliğinde nikotin bandı veya sakızının ne kadar süre kullanılması gerektiği planlanır. Bu tedavide sinirlilik, uyuyamama, huzursuzluk, aşırı sigara isteği, baş ağrısı gibi akut yoksunluk belirtilerinin oluşmaması için nikotin bandı veya sakızı ile belirli bir süre nikotin alımına devam edilir. Bu şekildeki nikotin alımı sigara ile alınandan farklıdır. Sigarada nikotin emilimi hızlı bir şekilde olur bu tedavide nikotin cilt ya da sindirim aracılığıyla alındığından emilimi yavaş olur.” açıklamasını yaptı.



Tarihin bağrında bir yudum huzur…

Üç efsane bir arada

AB’nin duygularına his oldu

Rektör Hacımüftüoğlu: "Yeni dönemde iş birlikleri güçlenerek devam edecek"

Erzurum’da bir ecdat yadigarı: Büyük Palandöken Tabyası

Erzurum’da trafik kazasında yürekler ağza geldi

Bakan Tekin Erzurum’da yöresel ürünler çarşının açılışını yaptı

Milli Eğitim Bakanı Tekin’e Tortumspor forması

Erzurum Ecdadına Yürüyor…

Vali Çiftçi Demokrasi şehitlerini andı…

Prof. Dr. Işık Görker, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Travma Komisyonu başkanı seçildi

Bursateknopark, derin teknoloji ve F2F Bilişim'den iş birliği

ÖZYES sonuçları açıklandı

Geniş katılımlı Uluslararası 6. Agbiol Konferansı başladı

MEB'den 'sosyal duygusal becereler' için materyal

  BTÜ iş birliğinde doğal afet ve teknoloji sempozyumları gerçekleştirilecek

İzmir'in iki önemli projesine TÜBİTAK 4008 desteği

ERÜ'den araştırma üniversitesi başarısı

MEB'den ilkokullar için biçimlendirici etkinlikler

YDS başvuruları başladı

Sağlık çalışanları vergide adalet için mücadeleyi sürdürüyor - Videolu Haber

Mobilite sektörü İstanbul'da ikinci kez buluşuyor

Kötü haber korkusu mamografi taramasına engel!

Moda Akademisi ilk kursiyer adaylarını belirliyor

Ali Ertuğral başarılı projelere imza atiyor

Orman yangınlarına karşı yeni yol haritası belirlenecek

1 milyondan fazla yapı denetimden geçti

'Dijital Benim İşim'le 4 yılda 43 milyon TL'yi aşkın üretim

Pala ve Doğan ailelerinin mutlu günü

Elma ve elma suyu ihracatı 321 milyon dolara ulaştı

Büyükşehir’den Dünya Alzheimer Günü farkındalık etkinliği 

Keşan Sosyal Hizmet Merkezi’nden 19 Eylül Gaziler Günü açıklaması

Eskişehir Rallisi’nde zaferin ikilisi belli oldu

İkinci el araç fiyatları düştü fakat alıcı bulunamıyor!

Hizbullah, siyonist rejimin askeri karargâhını vurdu: Ölü ve yaralılar var

Prof. Dr. Işık Görker, Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Travma Komisyonu başkanı seçildi

Hitachi Astemo Türkiye Fabrikası’nda “Adım Yarışması” başladı

Türk Metal’den Bursa çıkarması

MOLLALAR MONŞERLERİ HEP YENER !

MİT, PKK Gara sorulusunu öldürdüğünü duyurdu

Sudan'daki kolera salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 335'e yükseldi

Irak'ın kuzeyinde 24 hedefe hava operasyonu düzenlendi

Tarihin bağrında bir yudum huzur…

Türkmenistan'dan Afganistan'a 1,5 milyar dolarlık yatırım

İstanbul'da organize suç örgütüne operasyon: 6 tutuklama

Güzelbahçe Belediyesi SUmatik hizmetine başladı

Kocaeli'de itfaiyeciler ilkyardım eğitimi aldı

Bursateknopark, derin teknoloji ve F2F Bilişim'den iş birliği

Bursa’da 19 Eylül Gaziler Günü törenle kutlandı

Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak

Yükleniyor