Bugün, 2 Ekim 2024 Çarşamba
  • BIST 100

    9254,44%-1,03
  • DOLAR

    34,22% 0,06
  • EURO

    37,93% 0,43
  • GRAM ALTIN

    2919,26% -0,34
  • Ç. ALTIN

    4892,02% 0,00

Diyabet Tedavisinde Devrim: Sensör Teknolojisi

Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Okan Bakıner, Tip 1 ve Tip 2 diyabetli bireylerde sensör kullanmanın avantajlarına dikkat çekti

SAĞLIK 2.10.2024 10:56:00 0
Diyabet Tedavisinde Devrim: Sensör Teknolojisi

Diyabet yönetimindeki teknolojik gelişmeler, hastaların yaşam kalitesini yükseltmek ve tedavi süreçlerini daha etkin hale getirmek açısından büyük önem taşıyor. Özellikle sensör teknolojisi, cilt altı sıvısındaki glukoz seviyelerini düzenli aralıklarla ölçerek diyabetli bireylere ve sağlık profesyonellerine ayrıntılı bilgi sağlıyor. Bu sayede, hem Tip 1 hem de Tip 2 diyabet yönetiminde daha kapsamlı bir glukoz kontrolü sağlandığını söyleyen Prof. Dr. Okan Bakıner, son araştırmaların da sensör kullanımının her iki diyabet türünde de komplikasyon risklerini minimize ettiğini ve böylelikle hastaların günlük yaşamlarını daha kolay yönettiklerini ortaya koyduğunu belirtti.

 

Sensör teknolojisi, etkin diyabet yönetimi adına hem hastalar hem de hekimler için vazgeçilmez hale geldi. Sürekli glukoz takibi imkânı sunmanın yanı sıra ani değişimlere hızla müdahale edilmesine olanak sağlayan sensörler, uzun vadede sağlık sonuçlarını iyileştirme açısından diyabet tedavisinde devrim niteliği taşıyor. Bu teknolojinin hastalar ve doktorlar için büyük kolaylık sağladığına dikkat çeken Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Okan Bakıner, Tip 1 ve Tip 2 diyabetli bireylerde sensör kullanımının önemini şu sözlerle anlattı: “Sensörler, kan glukoz düzeylerine çok yakın seviyelerde olan cilt altı sıvısındaki glukozu çok sık aralıklarla ölçüyor. Bu teknoloji, gün içerisinde parmak delmeden hastanın istediği andaki glukoz düzeyi ile ilgili ayrıntılı bilgiler veriyor. Hastalarımız yemek öncesi ve yemek sonrası, gece ya da günün herhangi bir anında glukoz düzeyleri ile ilgili bilgiye sahip olabiliyor. Bu şekilde kullanıcılar hem karbonhidrat sayımı öncesi temel avantajları elde ediyor hem de şekerin aşırı düşmeye ya da yükselmeye başladığı anları sensörden gelen uyarılarla fark edip önlem alabiliyor. Ayrıca günlük şeker grafiklerini inceleyerek, glukoz seviyelerindeki sorunların bazal insülin dozlarından mı yoksa bolus insülin uygulamalarının yetersizliğinden mi kaynaklandığını tespit etmek mümkün oluyor. Sensörler sayesinde beslenmeye bağlı glukoz değişiklikleri anında fark edilerek gerekli ayarlamalar hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Bu durum, hem tedavi süreçlerinin daha hassas yönetilmesine hem de hastaların daha stabil bir glukoz kontrolü sağlamasına katkı sağlıyor. Dolayısıyla hem hasta hem de hekim insülin doz ayarlarını kolaylıkla yapabiliyor veya beslenmenin yarattığı değişiklikleri görüp diyet uyumunu artırabiliyor. Pompa kullanan Tip 1 diyabetli hastalarda pompalara entegre sensörler sayesinde akıllı güncel pompalar şekerin düşme ya da yükselme hızına göre insülin gönderme hızını ayarlayabiliyor. Bu sistemler bir çeşit yarı otomatik yapay pankreas olarak görev yapabiliyor. Yine pompalar sensörden aldıkları bilgiyle ani şeker düşüklüğü olan hipoglisemiye girmeden insülin göndermeyi yavaşlatıp durdurabiliyor. Bu da hastalarımızın adına en korktuğumuz sorun olan hipoglisemiyi yaşamalarını önlüyor.”

Tip 2 diyabetli hastalar sürekli parmak delme derdinden kurtuluyor

Sensör teknolojisinin Tip 2 diyabetli bireylerin yaşam kalitesini büyük oranda etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Okan Bakıner; “Bu teknolojinin en büyük avantajlarından biri hastaların sürekli parmak delme ihtiyacı duymadan gün içerisindeki glukoz seviyelerini takip edebilmeleri. Glukozdaki ani düşüş ve yükselmeleri, sensörlerin akıllı telefonlarına gönderdiği uyarılarla anında fark eden hastalar, hızla önlem alarak olası komplikasyonların önüne geçebiliyor. Bu anlık geri bildirimler diyabet yönetiminde büyük bir kolaylık sağlarken hastaların yaşam kalitesini de önemli ölçüde artırıyor. Ayrıca Tip 2 diyabetik hastaların önemli bir bölümünde maalesef diyete uyum sorunu görüyoruz. Sensörler sayesinde bu hastalar, hangi gıdaların glukozda ani ve aşırı yükselmeye neden olduğunu görebiliyor ve buna göre beslenmelerini yeniden düzenleyebiliyor. Hekim olarak bizler hem hastanın telefonundan hem de istersek kendi bilgisayar ekranımızdan hastamızın günlük glukoz değerlerini, grafiklerini ve ani şeker oynamalarını takip ederek tedavi düzenlememizi çok daha rahat ve doğru biçimde yapabiliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Sensörler sayesinde hasta-hekim iş birliği artıyor

Sensörlerin hekimlere sunduğu avantajlara da değinen Prof. Dr. Okan Bakıner; “Sensörlerin bize sunduğu en büyük avantaj hastalarımızın günlük, haftalık, 14 günlük ve aylık şeker çizelgelerini detaylı bir şekilde görebilmemiz. Bu sayede anlık ve günlük dalgalanmaları çok daha iyi anlayabiliyoruz. Ayrıca, sensör cihazları gün içerisindeki ani şeker düşüş zamanlarını tam saatleriyle bildiriyor. Bu bilgi, tedavi protokollerimizi gözden geçirmemize ve gerektiğinde düzenlemeler yapmamıza olanak sağlıyor. Sensörlerden aldığımız diğer önemli bir bilgi de hastanın hedefte geçirdiği zaman. Genel olarak şeker düzeylerinin 70-180 mg/dl arasında seyrettiği süreyi bize veren ‘Hedefte Geçen Zaman’ aralığının, günün 24 saatinin en az yüzde 70’ini kapsaması gerekir. Bu cihazlar sayesinde hastalarımızın hedefte geçen zaman miktarını, hedefin üstü ya da altı geçen zaman miktarlarını, günlük dalgalanmaları, ortalama günlük, haftalık, 14 günlük ve aylık şeker düzeylerini görebiliyoruz. Tahmini HbA1C (üç aylık şeker ortalaması) düzeyini öngörebiliyoruz. Bu hem hekimler olarak bizlerin tedavilerini yeniden gözden geçirme olanağı sunuyor hem de hastalarımızla olan iş birliğimizi artırıyor” dedi.

 

Sensör teknolojisini kullanan bireyler daha iyi bir HbA1C düzeyine sahip

Sensör sayesinde diyabetli bireylerin parmak ucu delmeden günün 24 saatinde glukoz düzeyleri hakkında bilgi alabilecek rahatlığa erişebildiklerinin altını çizen Prof. Dr. Okan Bakıner; “Bu teknoloji ile hastalarımız, hipoglisemi ve hiperglisemi uyarı sistemi ile kan şekerinde ani düşüş ve yükselmelere karşı önlem alabilecek duruma geldiler. Özellikle de ‘gece kan şekerim düşerse ne olur’ korkusunu yendiler. Yaşlı ve çocuk hastalarda çok daha kritik önem taşıyan bu durumun kolaylıkla kontrol altında tutulabilmesi hasta yakınlarına da büyük kolaylık sağlıyor. Yapılan çalışmalar sensör teknolojisini kullanan hastaların daha iyi HbA1C düzeylerine sahip olduğunu ve daha az gün içi glukoz değişkenliği yaşadığını gösteriyor. Diyet ve egzersiz gibi zorunlu yaşam tarzı değişikliklerine hasta uyumunun arttığını da çalışmalardan görüyoruz. Erken dönemden itibaren sensör teknolojisi kullanan hastalarda küçük ve büyük damar hastalıkları ile ilgili diyabet komplikasyonlarının azaldığını gözlemliyoruz. Üstelik sensör teknolojisi, artık sadece Tip 1 diyabetli bireyler için değil, insülin kullanan Tip 2 diyabetik hastalar ve hatta gebelerde bile önerilen bir yöntem haline geldi. Sensörlerin maliyeti de günümüzde daha erişilebilir durumda. Bu noktada özellikle tedaviye uyum sorunu yaşayan hastalar için sensör teknolojisi devrim niteliğinde” diyerek sözlerini sonlandırdı.


Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

ADYÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Sönmez ve ekibi yeni bir canlı türü keşfetti

Artuklu’da geniş katılımla temizlik seferberliği

Bursa Şehir Tiyatrosu, sezona ‘merhaba’ diyor

Düzce'de Fiskobirlik Kavşağı yeniden açıldı

Filistinli yönetmen Sakarya’ya geliyor

Balkan Şehirleri Platformu toplandı

Bartın'daki çöp yola 6,4 milyon TL ceza!

Moldova Kişinov Krikova İzlenimleri

Dış ticaret açığı yüzde 31,5 azaldı

Belediye, Yaşlılara Destek Vermek İçin Çalışıyor

Devteyşti ve Süleymaniye’de hummalı üstyapı çalışması

Başkan Engin Doğan'dan Besni Eğitim Bayramı'nda Tarım ve Ekonomiyi eleştirdi

İtfaiyecilerimiz kendi hayatlarını tehlikeye atarak mesleklerini icra ediyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden servis araçlarına sıkı denetim

Adıyamanlı balıkçı Fırat Turnası'nı geri saldı - Videolu Haber

Eskihisar feribot yolu genişletiliyor

Ticaret Bakanlığı'na uluslararası ödül

Bursa'da trafiği felç eden kaza

Çorlu Ticaret  Borsası Başkanı Özer Cin'den Keşan Ticaret Borsası’na ziyaret

Zincir markette tarihi geçmiş pirinç ele geçirildi

Büyükakın: Gençlerimizin umudu olmaya devam edeceğiz

Bir birey eğitimde 18 yıl geçiriyor

Diyabet tedavisinde sensör teknolojisi

Çılgın Sayısal ekstra 120 milyon TL kazandıracak

MASKİ, Karabük Belediyesini ağırladı

Sağlıklı beslenme çantası için altın kurallar

Başkan Uysal, ‘Türkiye AB içinde olmalıdır’

Ezber Bozan Tasarımcılar ödüllerine kavuştu

Genişletilmiş gerçeklik laboratuvarları ülke genelinde yaygınlaşacak

Kaldırımlar tahrip oldu, kablolar yok oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku
Çelebi Ofis

Durak işgallerine çareyi kim bulacak?

Hiç olmazsa bir defa atalarımızın lafını dinleyelim olmaz mı?

Dekan Taşçıoğlu: İletişimde aksamaya fırsat vermeyeceğiz

TÜRK DEVLETLERİ FUTBOL TURNUVASINA MİLLİLERİMİZ GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ YAPTI

Palandöken’de mevsimin ilk karı

Yüreği acılı bir anne ve babanın acı feryadı

Şahap Paşa Tabyası temizlendi

Polisten vatandaşa kadına şiddet bilgilendirmesi

Servis aracının altında kalan Emre Ankara’ya gönderildi

Başkan Çelebi, Oltu’da 200 kişilik erkek yurdunu hizmete aldı

Trakya roket takımı Türkiye 2.'si oldu

BUÜ’den savunma sanayii projelerine özel destek

Eğitimde tasarruf isyan ettirdi

ÖSYM duyurdu! ALES başvuruları başladı

DEÜ’de yeni akademik yıl coşkusu

2024-ALES/3 için başvurular başladı

Yuvamız İstanbul öğretmenlerine özel eğitim

İlk kez düzenlenen Pediatrik Psikofarmakoloji Okulu’nun ev sahibi BUÜ oldu

Müdür İşcan, tüm okullarda Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini anlatıyor

Kemalpaşa'da okullara dezenfektan desteği

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 7 6 0 1 15 19
2.Fenerbahçe 7 5 1 1 11 16
3.Beşiktaş 6 5 0 1 10 16
4.Samsunspor 7 5 2 0 5 15
5.İstanbul Başakşehir 6 4 1 1 5 13
6.Eyüpspor 7 3 1 3 4 12
7.Göztepe 6 2 1 3 4 9
8.Bodrum FK 7 3 4 0 -2 9
9.Alanyaspor 7 2 2 3 -2 9
10.Trabzonspor 6 1 0 5 1 8
11.Konyaspor 7 2 3 2 -2 8
12.Sivasspor 7 2 3 2 -2 8
13.Antalyaspor 7 2 3 2 -5 8
14.Kasımpaşa 7 1 2 4 -2 7
15.Gazişehir Gaziantep 6 1 4 1 -4 4
16.Rizespor 7 1 5 1 -12 4
17.Kayserispor 6 0 3 3 -7 3
18.Hatayspor 6 0 4 2 -6 2
19.Adana Demirspor 7 0 6 1 -11 1

YAZARLAR