Tarih: 14.01.2025 08:30

Doğu Türkistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a Bağlanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Doğu Türkistan’dan Kırgızistan ve Özbekistan’a uzanacak demir yolu inşası projesi, 27 Aralık’ta Kırgızistan’da düzenlenen bir törenle başlatıldı. Bu projenin yaklaşık 30 yıldır planlandığı belirtildi.

2023 yılının 18-19 Mayıs tarihlerinde Şensi’de düzenlenen Çin-Türkistan (Orta Asya) Liderler Zirvesi’nde, “Çin-Kırgızistan-Özbekistan Demir Yolu” projesi üzerinde uzlaşmaya varılmıştı. Bu kapsamda, 6 Haziran 2024’te Pekin’de “Çin-Kırgızistan-Özbekistan Demir Yolu İnşası” konulu üçlü hükümetler arası anlaşma imzalanmıştı.

Konu hakkında Çin Halk ağında yer alan ilgili hbere göre, mevcut çalışmaların ilerleyişine bakıldığında, demir yolu inşaatının Temmuz 2025’te resmen başlayacağı ve altı yıl süreceği ifade edildi. 523 kilometre uzunluğundaki demir yolu, Kaşgar’dan başlayarak Kırgızistan üzerinden Özbekistan topraklarına ulaşacak. Haberde, Doğu Türkistan ve Çin’den taşınan çeşitli ürünlerin bu demir yolu aracılığıyla Türkistan (Orta Asya) ülkelerine daha hızlı ve kolay şekilde ulaşabileceği vurgulandı.

KARŞI GÜÇLERİ SİNDİRMEYE ÇALIŞIYOR!
Son yıllarda Çin’in Türkistan’daki etkisinin giderek arttığı, ticaret, askeri, siyasi, bilgi ve eğitim gibi birçok alana yayıldığı ifade edildi. Çin’in bu girişimlerle Türkistan ülkelerinde kendisine karşı olan sesleri bastırmaya, özellikle Doğu Türkistan’daki etnik soykırımı gizlemeye çalıştığı dile getirildi.

ABD Savunma Bakanlığı’nın 2024 yılı raporunda, Doğu Türkistan meselesine özel bir yer ayrılmış ve Çin’in Şanghay İşbirliği Örgütü üzerinden Türkistan (Orta Asya) ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirdiği, bu mekanizmadan Uygurları kontrol etmek ve ekonomik çıkarlarını korumak için faydalandığı belirtilmiştir.

 

Türkistan Press Editörü Muhammed Ali ATAYURT Konu ile ilgili, Çin rejiminin Bölge kaynaklarını ve Doğu Türkistan'daki Uygurların köleleştirilerek elde edilen zorla çalıştırma ürünlerini Çin'in ihtiyaçlarını karşılamak için kullanmanın yanı sıra Batı ve Avrupa’ya ihracatını hızlandırdığını, üstelik bunu yaparken “Bir Kuşak Bir Yol” ticaret planına göre önemli bir düğüm noktası olan Doğu Türkistan’da çok sayıda hava, demiryolu ve karayolu inşa ederek askeri dahil çeşitli doğal zenginliklerin Çine kaçırılması için kullandığını, oysa Doğu Türkistan’ın asil sahipleri olan yerel halkın ise faydalanmasına hiç imkan vermediğini, Batılı hükümetlerin Çin'e soykırım uyguladığı gerekçesiyle baskısını arttırmalarına rağmen, Rejimin hala Doğu Türkistan'daki köle işçilik ürünlerini bazı Avrupa ülkelerine ihraç etmeyi sürdürdüğünü, bu noktada Doğu Türkistan’dan Kırgızistan ve Özbekistan’a uzanan 523 kilometrelik hat üzerinden taşınacak ürünlerin ise Türkistan ülkelerine daha hızlı ulaşması planlandığını, söz konusu girişimin, Çin’in bölgedeki ekonomik, siyasi ve askeri etkisini arttırma çabalarının bir parçası olduğunu değerlendirdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —