Haberi Sesli Oku

Edirne Turizm Haftası’nda kahramanlarını anıyor

Edirne Turizm Haftası’nda kahramanlarını anıyor

Edirne Turizm Haftası’nda kahramanlarını anıyor

Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Cengiz Gültekin, Turizm Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı.

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) - Edirne, 15-22 Nisan 49. Turizm Haftası’nı kutlarken, turizmin geleceği için sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırılıyor. Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden iki değerli turizm öncüsü Bahri Dinar ve Sami Gültekin rahmetle anılırken, kentin kalkınma rotasını çizecek kapsamlı bir master plan hazırlığı sürüyor.

EDİRNE’NİN TURİZM KAHRAMANLARI UNUTULMUYOR

Edirne turizmine yıllarını adamış Bahri Dinar ve Sami Gültekin, kentin kültürel ve turistik belleğinde silinmez izler bıraktı. “Edirne’nin gülen yüzü” olarak bilinen Bahri Dinar, yalnızca Türkiye’de değil, Balkan ülkeleri başta olmak üzere uluslararası alanda kenti başarıyla temsil etti. Sıcak mizacı, güçlü iletişimi ve Edirne’ye duyduğu sevgiyle tanınan Dinar, yaptığı tanıtım çalışmalarıyla “Turizm Elçisi” unvanını hak etti. 

Edirne Tarih Turizm ve Kültür Derneği’nin kurucu başkanı Sami Gültekin ise tarihi mirasa olan hassasiyeti ve korumacı yaklaşımıyla öncü oldu. Gültekin’in vizyoner çabaları, kentte turizm bilincini artırarak sürdürülebilir turizmin temellerini attı. Her iki ismin mirasını yaşatmak, Edirne turizmini hak ettiği seviyeye taşımak için ortak bir sorumluluk olarak görülüyor.

TURİZMDE SORUNLAR VE ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

Edirne’nin turizm potansiyelini tam anlamıyla değerlendirebilmesi için yıllardır süregelen sorunların çözümü şart. Altyapı eksiklikleri, tanıtım zafiyetleri, tarihi eserlerin restorasyonundaki ihmaller ve ulaşım problemleri, kentin turizmde hak ettiği yere ulaşmasını engelliyor. Uzmanlar, bu sorunların çözümü için kapsamlı bir master planın önemine dikkat çekiyor. Edirne için hazırlıkları süren bu plan, kentin turizm ve kalkınma rotasını belirleyerek sürdürülebilir bir gelecek vadediyor.

EDİRNE TURİZMİ İÇİN BİR MASTER PLAN ZORUNLULUKTUR

Gültekin, Edirne turizminin önündeki en büyük engel, sürdürülebilir ve koordineli bir turizm yönetiminin olmaması olduğunu belirterek şunları söyledi. “Tüm paydaşları kapsayan, şeffaf ve katılımcı bir planlama eksikliği; bireysel çabaların birbirini tamamlamadan dağılmasına yol açmaktadır. Bununla birlikte; restorasyon projelerinin yavaşlığı, dijital tanıtımda geri kalınması ve turizm çeşitliliğinin artırılamaması gibi yapısal eksiklikler şehrin marka değerini sınırlandırmaktadır.”

Hazırlanacak kapsamlı bir Edirne Turizm Master Planı şu başlıkları içermesi gerektiğini belirten Gültekin şunları söyledi.

-Tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve restorasyon süreçlerinin hızlandırılması
-Ulusal ve uluslararası ölçekte dijital ve görsel tanıtım stratejilerinin geliştirilmesi
-Yerel halkın turizme dahil edilmesini sağlayacak eğitim ve bilinçlendirme programlarının yürütülmesi
-İnanç turizmi, gastronomi, doğa ve sağlık turizmi gibi alternatif turizm alanlarının teşvik edilmesi
-Edirne’ye ulaşımı kolaylaştıracak ulaşım altyapısı yatırımlarının gerçekleştirilmesi
-Komşu ülkelerde Edirne’yi tanıtacak etkinlik ve kampanyaların düzenlenmesi, ulaşım desteklerinin sağlanması

Gültekin, ne yazık ki, bugün şehirde düzenlenen birçok kültürel ve turistik etkinlikten ne Edirne halkı haberdar olabiliyor ne de komşu ülkelerden katılım sağlanamadığını belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı.

“ Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Edirne Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün şehirle ve vatandaşla bütünleşemediği, halktan kopuk bir anlayışla hareket ettiği gözlenmektedir. Düzenlenen faaliyetler adeta “kendin çal, kendin oyna” şeklinde yürütülmekte; halkın katkısı ve katılımı çoğu kez göz ardı edilmektedir.

Oysa Edirne, Balkan coğrafyasına açılan eşsiz bir kapıdır. Bu avantajı değerlendirmek için düzenlenen her etkinliğin Balkanlar’a da ulaşacak şekilde planlanması, duyurulması ve erişim olanaklarının artırılması elzemdir.

Edirne’yi sadece bir günübirlik geçiş noktası değil, konaklanan, keşfedilen ve tavsiye edilen bir destinasyon haline getirmek için bu master plan bir an önce hazırlanmalı ve uygulamaya geçilmelidir.

Bu sorunların çözümü için tüm yetkililere ve Edirnelilere çağrımızdır: Turizm, siyasi kaygılardan arındırılmalı, Edirne ortak paydasında buluşulmalıdır.

Unutulmamalıdır ki: Turizm sadece ekonomik değil, aynı zamanda milli kimliğimizi, tarih bilincimizi ve kültürel zenginliklerimizi gelecek kuşaklara aktarmanın en güçlü yollarından biridir. Bu bilinçle hareket eden her birey, bu topraklara borcunu ödeyen bir vatanseverdir.”



Yorum Yazın

Erzurum’da Yaz Turizmi Beklentiyi Karşılamadı

Erzurum’da Yeni Eğitim Yılı Velilere Ağır Geldi

Erzurum’da Kira Artış Tavanı Belli Oldu

HZ. PEYGAMBER’İN AHLAKI İNSANLIK İÇİN KURTULUŞTUR

Erzurum Kuzey Çevre Yolu’nda erkek cesedi bulundu, soruşturma açıldı

İspir’de heyelan sonrası 70 ev tahliye edildi: Risk izleme sürüyor

Doğu Anadolu’da bugün yerel sağanak ve serin hava bekleniyor

Erzurum’da Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

: Erzurum Karayazı’da feci kaza: Aynı aileden 3 kişi yaşamını yitirdi

FUAT DEMİR’İN ACI GÜNÜ

Beslenme yardımı birinci yılında binlerce öğrenciye ulaştı

Güneş: Bugün gençlerimizin en büyük ihtiyacı; aidiyet duygusu, doğru rol modeller ve samimi rehberliktir

Türkiye’de bir ilk: Liseliler tercihten önce üniversite öğrencisi oldu

Liseli gençlerden örnek dayanışma: Balon al, Melek’e umut ol

Başkent Üniversitesi’nden 2025 UI GreenMetric Dünya Üniversiteler sıralamasında büyük başarı

Bakan Tekin açıkladı: Meslek liselerine ilgi artıyor

"Gelecek nesillerimizi inancımızın değerleriyle yetiştirmenin güzelliğini yaşıyoruz"

İzmir'de kadınlara mobil kuaför ve eğitim hizmeti

Ardanuç'un tek köy ilkokulunda 'yerli' coşku

Geleceğin mühendislerinden kıyasıya duvar örme yarışması

Kayserili minik şefler mutfağa girdi

MEB taşra teşkilatı görevde yükselme sınavı için başvuru takvimi güncellendi

Ankara'da otomobil motosikletle çarpıştı: 4 yaralı

Ülke genelinde parçalı bulutlu hava, bazı bölgelerde yağış bekleniyor

Orban: AB'nin Rus varlıklarına el koyması savaş ilanıdır

Estonya “Baltık Savunma Hattı”nın ilk adımını attı

AB'den yeni sabit gümrük vergisi kararı

Sivas'ta otomobil kontrolden çıkarak devrildi: 1 ölü, 2 yaralı

Ukrayna: Donetsk'te 16 kilometrelik alanı geri aldık

İLKHA'ya "İnsan Hakları Basın Ödülü" verildi

Sudan'da BM üssüne saldırı: Barış gücünde görevli 6 asker öldü

Mardin’de iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Belarus-Polonya sınırında 4. tünel tespit edildi

Pentagon: Suriye-ABD ortak devriyesine yönelik saldırıda 2 ABD askeri ve 1 sivil hayatını kaybetti

IHO EBRAR'dan Etiyopya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı

Rusya: Moskova’nın dondurulan varlıklarına yönelik misilleme adımları gecikmeyecek

Muğla açıklarında 29 düzensiz göçmen kurtarıldı

AB’nin Rus varlıklarını kullanma planına 4 ülke karşı çıktı

Giresun'da trafik kazası: 5 yaralı

Ağrı Karma Yaşam Projesi'nde ön talep süreci başladı

HAMAS: İşgalciler ateşkesi kasten baltalamaya çalışıyor

Osmangazi’de Cengiz Aytmatov Günleri sanat ve edebiyatla taçlandı

Siyonist işgalcilerin Gazze'de bir araca düzenlediği saldırıda 4 kişi şehit oldu

Bolivya eski devlet başkanı tutuklandı

Arcen Koleji eğitimde yeni bir vizyonla kapılarını açtı

Kamboçya, Tayland ile tüm sınır geçişlerini askıya aldı

Malatya'da rezerv alan inşaatında iş kazazı: 1 ağır yaralı

Beslenme yardımı birinci yılında binlerce öğrenciye ulaştı

Endonezya'da sel felaketi: Can kayıpları artıyor

Yeni Cuma Parkı yaz aylarında botanik bahçesine dönüşecek

Yükleniyor