Bugün, 3 Aralık 2024 Salı
  • BIST 100

    9827,23%1,51
  • DOLAR

    34,74% 0,07
  • EURO

    36,57% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2955,16% 0,41
  • Ç. ALTIN

    4839,17% 0,75

El Mayadin, İran'a karşı sunulan nükleer taslak kararı aldı

Taslağın sonunda yer alan yedi madde, Batılı ülkenin, ABD'nin çekilmesiyle artık yürürlükte olmayan anlaşmayı, 2015'te imzalanan anlaşmayı yeniden uygulamaya koyma amacını yansıtıyor.

DÜNYA 21.11.2024 08:05:00 0
El Mayadin, İran

El-Meyadin, İran'ın nükleer faaliyetlerini açıklamadığı iddialarını eleştiren Fransa, İngiltere, Almanya ve ABD tarafından sunulan taslak kararın bir kopyasını ele geçirdi.

Taslağın sonunda yer alan yedi madde, Batılı ülkelerin İran'a karşı sundukları kararla, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın yeniden yürürlüğe konulmasını istediklerini ortaya koyuyor.

Ancak, ABD'nin anlaşmadan çekilmesiyle birlikte anlaşmanın artık yürürlükte olmadığı ve Avrupalıların 2016'da imzaladıkları taahhütler kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmedikleri gerçeğini göz ardı ediyorlar.

Taslağın metninde şu ifadeler yer alıyor: 

Yönetim Kurulu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü ve müfettişler de dahil olmak üzere Sekreterliğinin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine Dair Anlaşma kapsamında İran ile imzalanan Güvence Anlaşması'nın uygulanmasında devam eden profesyonel, bağımsız ve tarafsız çabalarını takdir etmektedir.

Ayrıca, İran'ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine Dair Anlaşma kapsamındaki güvenlik yükümlülüklerine uyumunun doğrulanmasında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) önemli ve bağımsız rolünün vurgulandığı belirtiliyor.

Kurul ayrıca İran'ın güvenlik önlemlerine ilişkin yükümlülüklerine uymasının önemini vurgulamakta ve İran'ın, Genel Müdür'ün son raporunda ve daha önceki çok sayıda raporda özetlenen uzun süredir devam eden güvenlik önlemleri sorunlarını açıklığa kavuşturmak ve çözmek için Ajans ile tam ve hızlı bir şekilde işbirliği yapması gerektiğini vurgulamaktadır.

Genel Müdürün, İran'da beyan edilmemiş birkaç yerde beyan edilmemiş nükleer materyalin varlığı konusundaki derin endişesini, "şu anki yeri(leri) Ajans tarafından bilinmediğini ve İran'da kullanılan nükleer materyalin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine Dair Anlaşma kapsamındaki İran Güvenlik Anlaşması uyarınca gerekli olduğu şekilde beyan edilmediği yönündeki değerlendirmesini" not eder.

Kurul, İran'ın 2003'te kabul ettiği yasal yükümlülükleri ihlal eden ve tek taraflı olarak değiştirilemeyen veya askıya alınamayan değiştirilmiş Madde 3.1'i uygulamadaki sürekli başarısızlığından bahsediyor. Ayrıca Kurul, değiştirilmiş Madde 3.1'de belirtildiği gibi İran'ın Ajansa yeni ve planlanan nükleer tesisler için tasarım ve ön tasarım bilgisi sağlamadaki başarısızlığını vurguluyor.

Kurul, Atoms for Peace and Development'ın bildirdiğine göre, 1995-2000 yılları arasında gerçekleştirilen beyan edilmemiş uranyum metal üretim deneylerinde kullanılan uranyumun fiziksel dengesinin, hesaba katılmamış miktarda nükleer madde içerdiği yönündeki Genel Direktör'ün vardığı sonucu not eder.

 

Metinde Valiler Kurulu'nun 19 Haziran 2020 tarihli kararlarına, özellikle (h) paragrafına ve 8 Haziran 2022 ve 17 Kasım 2022 tarihli kararlarına atıfta bulunulmaktadır. Bu kararlar İran'ı Ajans ile tam işbirliği yapmaya çağırmış ve nükleer materyalin yönlendirilmemesinin doğrulanmasının temel ve acil ihtiyacını vurgulamıştır. Kurul, İran'ı yasal yükümlülüklerini yerine getirmek ve çözülmemiş sorunları çözmek için gerekli tüm adımları atmak üzere derhal harekete geçmeye çağırmaktadır.

Metinde, GOV/2024/39'da özetlendiği üzere, Valiler Kurulu'nun 5 Haziran 2024 tarihli son kararına atıfta bulunulmaktadır. İran'ın, Ajans ile tüm çözülmemiş güvenlik önlemleri sorunlarını çözmek için gerekli, tam ve açık iş birliğini sağlamadaki devam eden başarısızlığının, Genel Müdürü, İran'ın nükleer programıyla ilgili hem geçmiş hem de güncel sorunlarla ilgili olarak beyan edilmemiş nükleer materyalin potansiyel varlığı veya kullanımı konusunda kapsamlı ve güncel bir değerlendirme hazırlamaya sevk edebileceği belirtilmektedir.

Metin, Yönetim Kurulu'nun önceki kararlarına ve Genel Müdür tarafından son beş yılda sağlanan çok sayıda fırsata rağmen İran'ın, İran'daki birkaç beyan edilmemiş lokasyonda antropojenik kökenli uranyum parçacıklarının varlığına ilişkin teknik olarak güvenilir açıklamalar sunamadığı için derin bir üzüntü duyduğunu ifade etmektedir. Ayrıca İran, Ajans'a kirlenmiş nükleer materyal ve/veya ekipmanın mevcut lokasyonlarını bildirmemiştir. Bunun yerine İran, Koruma Anlaşması kapsamında gerekli olan tüm nükleer materyal ve faaliyetleri beyan ettiğini ileri sürmüştür; bu, Ajansın bulgularıyla tutarsız bir tutumdur.

Ajansın, İran'da beyan edilmeyen dört tesiste gerçekleşen beyan edilmeyen nükleer faaliyetlere ilişkin değerlendirmesini ve uranyum parçacıklarının insan kaynaklı olduğuna ilişkin değerlendirmesini değiştirmediğini vurgulamaktadır.

Metinde, Genel Direktör'ün, İran'ın antropojenik kökenli uranyum parçacıklarının varlığına ilişkin teknik olarak güvenilir açıklamalar sunması gerektiği yönündeki sonucuna vurgu yapılıyor.

Ayrıca, Genel Direktör'ün, bu sorunların İran'ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesine Dair Anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerinden kaynaklandığı ve Ajansın İran'ın nükleer programının yalnızca barışçıl amaçlı olmasını sağlayabilmesi için bu sorunların çözülmesi gerektiği sonucuna varmasını derin bir endişeyle not eder.

Taslak, Genel Müdür'ün devam eden çabalarını, 14 Kasım 2024'te Tahran'da Ajans ve İran arasında gerçekleşen ve İran'ın olağanüstü güvenlik önlemleri sorunlarını çözme ve Ajans ile iş birliğini geliştirme konusunda ilerleme sağlamayı amaçlayan üst düzey toplantılar da dahil olmak üzere destekledi. Ayrıca, her iki tarafın da bu etkileşimlerin taraflar arasında daha geniş kapsamlı anlaşmaların önünü açabileceğini kabul ettiğini belirterek, Ajans ve İran arasındaki 4 Mart 2023 tarihli Ortak Beyanname'nin tam olarak uygulanmasının önemini vurguladı.

İran ile nükleer güvenlik anlaşmasının uygulanmasına yönelik Ajansın devam eden çabalarını güçlü bir şekilde desteklemektedir.

Taslak, İran'ın Ajans ile tam, gerekli ve açık iş birliğini henüz sağlamamış olması konusundaki ciddi endişesini yineliyor. İran'ın, Konsey tarafından Haziran 2024 kararında zorunlu kılınan temel ve acil eylemleri almadığını vurguluyor. Sonuç olarak, 2019'dan bu yana Ajans ile yapılan sayısız etkileşime rağmen güvenlik önlemleri sorunları çözülmeden kalıyor ve bu durum, İran'ın güvenlik önlemleri anlaşması ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması uyarınca gerekli olan nükleer materyalin nükleer silahlara veya diğer nükleer patlayıcı cihazlara yönlendirilmediğini doğrulama yeteneğini zayıflatıyor.

İran'ın, yasal bir zorunluluk olan değiştirilmiş 3.1. Maddeyi uygulama ve Ajansa gerekli tüm tasarım ve ön bilgileri sağlama konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit etmektedir.

Metinde, taslak kararda, nükleer materyalin başka ülkelere yönlendirilmemesinin sağlanmasının zorunlu ve acil gerekliliğinin vurgulandığı ve İran'ın yasal yükümlülüklerini yerine getirmesinin zorunlu olduğu belirtiliyor.

Taslak, tüm çözüm bekleyen güvenlik sorunlarını çözmek için aşağıdaki adımların derhal uygulanmasını talep ediyor:

  • İran'da bildirilmeyen iki sahada antropojenik kökenli uranyum parçacıklarının varlığına ilişkin teknik olarak güvenilir açıklamalar sunmak.
  • Kirlenmiş nükleer malzeme ve/veya ekipmanın mevcut yerini/yerlerini Ajansa bildirmek.
  • Bu amaçla Ajansa talep edilen her türlü bilgi, belge ve cevabın iletilmesi.
  • Kuruma talep edilen saha ve malzemelere erişim izni verilmesi ve Kurumca gerekli görülen numunelerin toplanmasına izin verilmesi.
  • İran'ın talep edilen bilgi ve erişimi sağlamasının ve ardından İran'ın Güvenlik Önlemleri Anlaşması ve NPT uyarınca Ajans tarafından doğrulanmasının, Sekretarya'nın bu konuları çözülmüş olarak raporlaması ve böylece Konsey'in bunları ele alması ve bunlar hakkında daha fazla işlem yapması ihtiyacını ortadan kaldırması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Bakanlık, şunları kaydetti:
  • Genel Müdür'den, İran'ın nükleer programıyla ilgili hem geçmiş hem de devam eden sorunlarla ilgili olarak beyan edilmemiş nükleer materyalin potansiyel varlığı veya kullanımına ilişkin kapsamlı ve güncel bir değerlendirme hazırlamasını talep ediyoruz. Bu, İran'ın IAEA ile iş birliği hakkında tam bir rapor ve Ajansın İran'ın güvenlik önlemleri yükümlülüklerine, özellikle nükleer materyalin başka yere yönlendirilmemesi hususuna uyumunu doğrulama becerisinin bir değerlendirmesini içermelidir. Mevcut tüm bilgilere dayanarak, değerlendirme Mart 2025'e kadar veya en geç 2025 baharında Valiler Kurulu tarafından değerlendirilmek üzere sunulacaktır.
  • Konunun tekrar incelenmesine karar verildi.

Haber Editörü

Hakan Dikmen 1

hakandikmen30@gmail.com

İsias Otel Davasının 5. duruşması sona erdi: Dava 24 Aralık'a ertelendi - Videolu Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temiz su kaynaklarına erişim beka meselesidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı ile görüştü

İGFA'dan hizmet alan medya kuruluşlarımızın dikkatine! RSS akış linki güncellendi

Mülkiyet devir işlemlerinde yeni dönem

Bakan Kurum COP16 görüşmelerini tamamladı

İstanbul'da kulaçlar ve goller engellere karşı atıldı

Adıyaman’daki işini bitiren vinç operatöründen bayraklı kutlama

Deste deste banknotlarla 'Özel' gönderme! Özgür Özel: Parayı pul ettiler!

Sakarya ‘ağır tonaj’ araç denetimlerini sıklaştırdı

Bursa Osmangazi’de 'engelsiz' fotoğraf atölyesi

Türkiye'nin kuraklıkla eylem planı Riyad'da açıklandı

Malatya'da 2 Milyarlık alt yapı

Ümit Özlale CHP rozetini taktı

Bursa'da okuduğu şiirle büyük beğeni aldı

Bursa İnegöl Belediye Başkanı Taban: 'İnegöl'ü seven herkesten destek bekliyorum'

KSO Başkanı Zeytinoğlu Kasım ayı enflasyon verisini değerlendirdi

Sakaryalıları YHT İstasyonu’na taşıyan o cadde yenileniyor

Bursa Gemlik'te engelsiz gece

Sakarya’da rengarenk etkinlik

Belgrad Ormanı imara mı açılıyor? O iddialara yanıt geldi

Engelli izciler fidanları toprakla buluşturdu

Dünya Engelliler Günü'ne özel farkındalık söyleşisi

MSB: En son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar...

Bursa Gemlik’te görme engelliler için farkındalık etkinliği düzenlendi

Bursa İnegöl'de 'engelsiz saha'

Türk Kızılay engelleri iyilikle aşıyor

SASKİ'den 750 ton asfalt

Belediyeler 'Kadına Yönelik Şiddet' için bir araya geldi

İzmir Karabağlar'da anlamlı buluşma

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNDE "MUTLU ŞEHİR ERZURUM" PROJESİNİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Atatürk Üniversitesinde Engelliler Günü Farkındalık Programı Düzenlendi

Rektör Hacımüftüoğlu, Birim Ziyaretlerine Başladı

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” Mesajı

Erzurum'da Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı Sahada Hayata Geçiyor

Engeli engellemek insanlığın vazifesidir…

Kerem Altın’ın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı

GENÇ DADAŞLARDAN BİR GALİBİYET BİR MAĞLUBİYET

Karakoca’dan futbolun emektarlarına teşekkür…

ERZURUM B.B. U-15 YAŞ GRUBUNDA MÜSABAKALAR ZEVKLİ VE ÇEKİŞMELİ GEÇİYOR

Kocaeli İzmit'te engelsiz eğitim

'Patron Buluşmaları' öğrencilere farklı ufuklar açılıyor

Kocaeli KO-MEK’te engellere yer yok

Kocaeli'nde akran zorbalığı eğitimi

5 yaşta okullaşma oranı yüzde 95,44'e çıktı

Tarihi iz bırakanlar 'Öğretmen Akademileri'nde anlatılacak

KO-MEK’ten 'İş Arama Becerileri' eğitimi

Konya Selçuklu'da SAGEM'den 'etkili' seminer

Sivas'ta okulların güvenliği yerel yönetime emanet

Fikrine Sahip Çık Patent Hackathon Yarışması’nda yeni dönem başlıyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 13 11 0 2 22 35
2.Fenerbahçe 13 10 1 2 24 32
3.Samsunspor 14 9 3 2 15 29
4.Eyüpspor 14 6 3 5 6 23
5.Beşiktaş 13 6 3 4 7 22
6.Göztepe 13 6 4 3 5 21
7.İstanbul Başakşehir 13 5 4 4 3 19
8.Rizespor 13 6 6 1 -5 19
9.Sivasspor 14 5 6 3 -4 18
10.Konyaspor 14 5 6 3 -5 18
11.Antalyaspor 13 5 6 2 -8 17
12.Trabzonspor 13 3 4 6 2 15
13.Gazişehir Gaziantep 13 4 6 3 -2 15
14.Kasımpaşa 13 3 4 6 -3 15
15.Alanyaspor 13 3 5 5 -4 14
16.Kayserispor 13 2 5 6 -12 12
17.Bodrum FK 14 3 9 2 -11 11
18.Hatayspor 13 1 7 5 -8 8
19.Adana Demirspor 13 0 11 2 -22 2

YAZARLAR