Tarih: 16.01.2025 09:31

El Sisi ve Erdoğan Gazze'de ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı

Facebook Twitter Linked-in

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, resmi Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Gazze'de yakın zamanda varılan ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı. 

El-Sisi, "Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda bir yıldan fazla süren yorulmak bilmez çabaların ardından Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması konusunda varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum" ifadelerini kullandı.

Mısır lideri, Gazze halkına karşı karşıya oldukları vahim koşulları hafifletmek için acil insani yardıma duyulan kritik ihtiyaçtan bahsetti. "Bu anlaşmayla, iki devletli bir çözümle sürdürülebilir bir barış sağlanana kadar, Gazze halkına herhangi bir engel olmaksızın mevcut felaket düzeyindeki insani durumu ele almak için acil insani yardımın ulaştırılmasının hızlandırılmasının önemini vurguluyorum. Bu, bölgenin herkesi barındıran bir dünyada istikrar, güvenlik ve kalkınmanın tadını çıkarmasını sağlayacaktır," dedi El-Sisi.

Cumhurbaşkanı El-Sisi ayrıca Mısır'ın barışı destekleme ve Filistin halkının haklarını savunma konusundaki kararlı bağlılığını yineledi. "Mısır her zaman taahhütlerine sadık kalacak, adil barışın destekçisi, bunu başarmada samimi bir ortak ve Filistin halkının meşru haklarının savunucusu olacak," diye teyit etti.

Benzer şekilde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ateşkes anlaşmasına destek verdi.

Erdoğan, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hamas ile "İsrail" arasındaki müzakerelerin sonuçlanmasını memnuniyetle karşılayarak, anlaşmayı kalıcı barışa doğru atılmış potansiyel bir adım olarak niteledi.

Erdoğan, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, "Bu anlaşmanın Filistinli kardeşlerimiz, bölgemiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını, kalıcı barış ve istikrarın kapısını açmasını temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ayrıca Ankara'nın Gazze'nin yeniden inşası için tüm kaynaklarını seferber edeceğinin sözünü verdi.

Anlaşmanın temel şartları

Al Mayadeen tarafından elde edilen anlaşmanın detayları,  hem acil insani endişeleri hem de uzun vadeli çatışma çözümünü ele almayı amaçlayan on bir maddelik bir çerçeveyi ortaya koyuyor. Temel hükümler şunları içerir:

  1. İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinden tamamen çekilmesi ve savaş öncesi sınırlarına dönmesi gerekiyor.
  2. Refah sınır kapısının yeniden açılması ve İsrail güçlerinin bölgeden tamamen çekilmesi gerekiyor.
  3. "İsrail" yaralıların tedavi için yurtdışına seyahatini kolaylaştırmakla görevlendirildi.
  4. Katar'ın desteklediği insani protokol gereği, "İsrail"in günlük 600 yardım tırının girişine izin vermesi gerekiyor.
  5. "İsrail" 200 bin çadır ve 60 bin karavanın derhal barınma için girişini kolaylaştırmalı.
  6. Gazze'deki 1.000 tutuklunun ve uzun süreli hapis cezasına çarptırılan yüzlerce tutuklunun serbest bırakılması da dahil olmak üzere geniş çaplı bir tutuklu takası gerçekleştirilecek.
  7. "İsrail", hapishanelerdeki 19 yaş altı tüm kadın ve çocukları serbest bırakacak.
  8. İsrail güçlerinin Netzarim koridorundan ve Philadelphia Rotası'ndan kademeli olarak çekilmesi gerekiyor.
  9. Yerinden edilen sakinlerin evlerine dönmelerine izin verilmeli ve Gazze Şeridi'nin tamamında hareket özgürlüğü garanti altına alınmalıdır.
  10. Düşman uçaklarının Gazze hava sahasını günde 8 ila 10 saat terk etmesi gerekiyor.
  11. Gazze'deki tüm hastaneler rehabilite edilmelidir. Sahra hastanelerine, tıbbi ekipmanlara ve cerrahi ekiplerine giriş izni verilmelidir.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —